Vienti vihdoinkin kasvussa – kaikki keinot käyttöön

Kirjoittaja Matti Löyttyniemi on Turun kauppakamarin kansainvälistymisvaliokunnan puheenjohtaja.

Kun on seilannut maailman vesillä Turussa rakennetuilla jättilaivoilla, se ylpeyden tunne on sanoinkuvamaton. Välillä jo luulin, että uutta porskuttelua ei tule, mutta väärässä olin – onneksi. Uudet laivatilaukset on nyt vahvistettu ja tilauskanta jatkuu useiksi vuosiksi eteenpäin.

Muutenkin Varsinais-Suomi on nostanut päätään ja toimii nyt veturina nostamassa koko Suomea kohti uutta nousua. Yritykset palkkaavat lisää väkeä, mutta itse näen ehkä tärkeimpänä sen, että investoinnit ovat alkaneet. Usko tulevaisuuteen kasvaa ja nyt uskalletaan toteuttaa niitä pitkään jäissä olleita investointihankkeita. Vain näin turvataan yritysten kilpailukyky ja jatkossa tulosta tehdään muulla keinoin kuin säästämällä ja leikkaamalla.

Suomen BKT on ollut keväällä hyvässä nousussa ja nyt korjataan joukolla ennusteita ylöspäin. Viimeisin arvio on, että koko vuoden luku on 2 ja 3 % välissä ja ehkä lähempänä kolmea. Kasvu on ollut jopa Ruotsin kasvua nopeampaa – josta muuten voidaan olla hiukan vaikka ylpeitäkin. Ensi ja seuraavana vuonna on vaikea saavuttaa samaa tasoa,  mutta jos pysymme vaikka keskimäärin n. 1,5 %:ssa, niin syntynyt BKT-kuoppa saadaan täytettyä ennen vuosikymmenen vaihtumista.

Vientiponnisteluissa varsinkin PKT-sektori kaipaa selkeää toimintamallia, miten Suomen valtio avittaa näitä yrityksiä kansainvälisillä markkinoilla. Team Finland on ajatuksena hyvä, mutta ehkä liian monen prosessin yhdistäminen ei vain vielä toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

Nyt vienninedistämispalettia myllätään uusiksi yhdistämällä Finpro ja Tekes. Uusi lapsi sai nimekseen Business Finland. Näin saadaan saman katon alle kaikki innovaatiorahoitukseen, vientiin, investointeihin ja matkailun edistämiseen liittyvät palvelut.

Tärkeintä on saada Team Finland konsepti niin asiakaslähtöiseksi kuin mahdollista. Jos päästään lähelle sitä yhden luukun periaatetta, niin näen, että kyllä yritykset saavat helposti ja nopeasti sen avun, mitä he ulkopuolelta tarvitsevat. Kannattaa siis käydä team.finland.fi sivustolla.

Mikään ulkopuolinen apu ei kuitenkaan saa yrityksiä lentoon kansainvälisillä markkinoilla, tarvitaan sitä suomalaista sisua, tietotaitoa ja vahvaa tekemistä nimenomaan yrityksen sisällä. Valtion antama tuki alkumetrille on tärkeä, mutta pitkässä juoksussa yrityksen on itse pärjättävä ja omilla toimenpiteillään tehdä kannattavaa liiketoimintaa.

Viennin näkökulmasta Suomen 100-juhlavuoden ensimmäiset kuukaudet ovat olleet hyvin positiiviset.  Nyt mennään eikä meinata ja tässä menossa vienti toimii kasvun veturina!