Viikon jäsen: Yara Suomi Oy, Uudenkaupungin tehtaat

Yara tuottaa ratkaisuja kestävään maatalouteen ja ympäristön suojeluun. Yrityksen lannoitteet ja kasvinravitsemusosaaminen auttavat tuottamaan ruokaa kannattavasti maapallon kasvavalle väestölle. Teollisuustuotteete ja ympäristöratkaisut vähentävät päästöjä ympäristöön, parantavat ilman laatua sekä tukevat turvallista ja tehokasta tuotantoa.

Uudenkaupungin tehtaalla Yara valmistaa noin 1,3 miljoonaa tonnia NPK-lannoitteita, joissa yhdessä rakeessa on juuri oikea määrä kasvin tarvitsemia pää- ja sivuravinteita sekä hivenaineita. Tällä hetkellä yrityksessä valmistetaan yli 70 erilaista lannoitetta, joita käytetään ympäri maapalloa kasvun edistämiseen.

Tehtaanjohtaja Tommi Hevonoja kertoo, että yhtiön ja toimipaikan historia on kaksijakoinen.

”Yara on perustettu vuonna 1905 Norjassa vastaamaan Euroopassa tuolloin vallinneeseen nälänhätään. Tällöin Yaran kolme perustajaa kehittivät keinon sitoa typpeä ilmasta, mikä oli mullistava keksintö, jonka pohjalta perustui sekä nykyinen yhtiö että teollinen menetelmä valmistaa lannoitteita koko maapallon tarpeisiin”, hän valottaa.

Uudenkaupungin tehdas perustettiin Rikkihappo Oy nimellä vuonna 1965 osana laajempaa aluesuunnitelmaa. Tehtaan oli tarkoitus tuottaa lannoitteita Suomalaisten viljelijöiden tarpeisiin. Sittemmin yhtiö oli osa Kemiraa, kunnes erinäisten vaiheiden kautta irtautui itsenäiseksi pörssiyhtiöksi vuosituhannen alkupuolella.

Vuonna 2007 nämä kaksi polkua kohtasivat kun Kemira Growhow ja Yara integroituivat.

Hevonoja itse päätyi yritykseen ollessaan aloittanut opiskelujen jälkeisen työuransa metsäteollisuudessa silloisen M-realin Kirkniemen paperitehtaalla.

”Sain Yara-integraation aikoihin yhteydenoton Uudenkaupungin tehtaan suunnalta ja uuden omistajan visio ”Ruokkia maailman väestö kannattavasti ja vastuullisesti” tuntui hyvin nopeasti omalta. Tästä alkoi yhteistyö, joka on jatkunut tähän päivään saakka”, hän kertoo.

Hevonojan mukaan Yaran vahvuutena on laadukkaat tuotteet ja globaali, integroitu business-malli, jossa jokaisella segmentillä on vastuunsa tuloksen tekemisestä. Samaan aikaan toimintamalli mahdollistaa joustavat muutokset eri markkinoiden välillä tilanteen niin vaatiessa.

”Toki merkittävän osansa kehityksessä on tuonut väestön kasvava ruoan tarve, rajalliset viljelyalueet sekä globaalisti kehittyvät ruokailutottumukset, jotka lisäävät laadukkaan ravinnon kasvutarvetta”, hän muistuttaa.

Myös kilpailijat ovat kuitenkin havainneet, että maailman väestö kasvaa tulevaisuudessa ja ruoan sekä lannoituksen tarve kasvaa tämän myötä. Hevonoja kertoo, että kasvuodotukset ovat johtaneet kilpailijoiden toimesta suuriin investointeihin erityisesti alueille, jossa on saatavilla edullisia raaka-aineita.

”Tämä tarkoittaa koventunutta kilpailua ja tarvetta kehittää omaa toimintaamme jatkuvasti. Näen tämän kuitenkin väistämättömänä kehityksenä, ja Uudessakaupungissa olemme historiassa osoittaneet, että meillä on halua ja kykyä vastata näihin haasteisiin”, hän sanoo.

Hevonojan mukaan ”jokainen työntekijä on oman työnsä paras osaaja.”

”Kun haluamme kehittää toimintaamme, tulee jokaisen työntekijän tietämys ottaa huomioon ja muodostaa näistä yhteinen näkemys, jolla toimipaikkaa ja yhtiötä johdetaan eteenpäin”, hän kertoo.

Hevonoja toivoo, että sadan vuoden päästä Yara on yhtiönä maailman suurin lannoitteiden valmistaja, joka tuottaa Uudessakaupungissa kasviravitsemuksen erikoistuotteita päästöttömästi ja energianeutraalisti sekä hyödyntää kierrätysravinteita maailman parhaita käytäntöjä noudattaen.

”Varsinais-suomi on yrityksen toimintaympäristönä erinomainen, kun alueella on osaavaa ja sitoutunutta työvoimaa, yritysmyönteinen viranomaisverkosto sekä toimivat liikenneyhteydet niin meritse kuin maitsekin”, hän mainitsee ja onnittelee 100-vuotiasta kauppakamaria:

”Onnittelut menestyksekkäästä historiasta ja toivon tulevaisuuteen yhtä menestyksekästä satavuotis-taivalta”.

www.yara.fi

Turun kauppakamari täyttää tänä vuonna täydet 100 vuotta. Tämän virstanpylvään saavuttamisen kunniaksi haluamme nostaa esiin jäsenyrityksiä ja tuoda kaikkien tietoisuuteen tarinoita varsinaissuomalaisten yritysten takaa. Arvoimme Viikon jäsen -juttusarjaan reilun 1500 jäsenemme joukosta 52 yritystä, kuntaa, yhdistystä tai järjestöä, joiden tarinat ilmestyvät joka tiistai verkkosivuillamme.