Täytyy lähteä voidakseen palata takaisin

Tiesin jo keskisuomalaisena alakoululaisena, että haluan isona tyttönä muuttaa Turkuun. Ammattihaaveet vaihtelivat vielä kampaajasta ekonomistiin, mutta asuinpaikka oli selvä. Paljasjalkaiseksi turkulaiseksi en ole vielä kolmessakymmenessäkään seudulla vietetyssä vuodessa muuttunut, mutta olen aikaansaanut kaksi sellaista, mistä saanen ainakin irtopisteitä.

Heinäkuun lopulla aloitin Turun kauppakamarissa edunvalvonnasta vastaavana johtajana, mikä on tällaiselle syntyperäiselle turkufanille ihan unelmien työpaikka. Erityisesti tässä haastavassa tilanteessa, kun Turun alue vetää koko Suomen kasvua, on hienoa hypätä kelkkaan. Meidän mielenkiintoinen tehtävämme Turun kauppakamarissa on edistää kasvua ja sen edellytyksiä kaikin mahdollisin keinoin. Mitä voidaan tehdä?

Liikenneyhteydet ovat yksi keskeinen asia. Turun seutu on logistisesti upeassa paikassa ja voi toimia maantie-, rata-, lento- ja meriliikenteen solmukohtana kunhan infrasta pidetään huolta. Tunnin juna, vilkas lentokenttä ja satama sekä hyväkuntoiset, nopeat maantiet ovat ehdoton edellytys niin oman alueemme kuin koko maan elinkeinoelämän toiminnalle.

Koulutus ja tutkimus varmistavat sen, että hyvä buusti jatkuu myös tulevaisuudessa. Tekniikan alan korkeakoulutus on saatava nopeasti kasvuun. Mieluiten niin pian, että ensi keväänä kirjoittavan esikoiseni ei tarvitse lähteä Helsinkiin Aalto-yliopistoon tai Tampereen teknilliseen korkeakouluun. Soisin niin hänen kuin monen muunkin tekniikasta kiinnostuneen nuoren löytävän opiskelupaikkansa Turun seudulta.

Työvoiman saamiseksi ja pitämiseksi tarvitaan liikenneyhteyksien ja koulutuksen lisäksi asuntoja, palveluja ja vapaa-ajan viettomahdollisuuksia. Tiedän kokemuksesta, että Turun seudulle on helppo kotiutua kunhan arjen perusasiat ovat järjestyksessä: sopiva asunto sopivalla sijainnilla, julkiset ja yksityiset palvelut helposti saatavilla sekä riittävästi mahdollisuuksia harrastaa ja viettää vapaa-aikaa.

Mitä muuta? Sitä alan seuraavaksi selvittää jäseniltämme ja elinkeinoelämältä. Mikäli Sinulla on ajatuksia, olethan yhteydessä ja tulet vetämään minua hihasta. Koetan itsekin olla aktiivinen ja nykiä mahdollisimman monia hihoja.

Nuuskamuikkunen on viisaasti todennut, että täytyy lähteä voidakseen palata takaisin. Olen pariinkin otteeseen lähtenyt Turun seudulta töihin – pendelöimaan, en asumaan – pääkaupunkiseudulle, ja aina palannut. On hienoa jälleen palata Turun seudulle.  Tunnin junan lisäksi ei ole ollenkaan hassumpaa voida pyöräillä töihin.

Kaisa Leiwo