Arvopaperikauppaa käyvä yhteisö – tiedätkö mikä on LEI-tunnus?

LEI eli Legal Entity Identifier on maailmanlaajuinen yhteisötunnus, joka on tarkoitettu rahoitusmarkkinoilla toimivien yritysten ja yhteisöjen tunnistamiseen.  Vuoden 2018 alusta yritykset ja yhteisöt tarvitsevat LEI-tunnuksen käydäkseen arvopaperikauppaa esimerkiksi pörssinoteeratuilla osakkeilla, joukkovelkakirjalainoilla tai ETF-rahasto-osuuksilla. LEI-tunnusta ei tarvita muiden rahasto-osuuksien kauppaan eikä pörssissä noteeraamattomien osakkeiden kauppaan. Johdannaiskauppaan LEI-tunnus tarvitaan jo 1.11.2017 alkaen. Vaatimus koskee sekä ostoa että myyntiä. Vaatimus LEI-tunnuksesta perustuu EU-lainsäädäntöön ja sen tarkoitus on parantaa läpinäkyvyyttä rahoitusmarkkinoilla.

LEI-tunnuksen tarvitsevat paitsi yritykset myös säätiöt ja yhdistykset, jos ne käyvät arvopaperikauppaa. Yhteisöllä voi olla vain yksi LEI-tunnus eikä sivuliikkeille myönnetä tunnuksia.

LEI-tunnuksen käyttöä valvoo Finanssivalvonta.

LEI-tunnuksen voi hakea Patentti- ja rekisterihallitukselta. Se myönnetään vuodeksi kerrallaan. Hakemusmaksu on 110 € + alv, joka sisältää ensimmäisen vuoden vuosimaksun. Sen jälkeen vuosimaksu on 70 €+ alv.

Hae LEI-tunnus tästä

Lue lisää LEI-tunnuksesta finanssivalvonnan sivuilta

Teksti:
Paula Virri
johtaja, VT

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917 ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

©Turun kauppakamari 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Toteutus Sofokus Oy