Arvopaperikauppaa käyvä yhteisö – tiedätkö mikä on LEI-tunnus?

LEI eli Legal Entity Identifier on maailmanlaajuinen yhteisötunnus, joka on tarkoitettu rahoitusmarkkinoilla toimivien yritysten ja yhteisöjen tunnistamiseen.  Vuoden 2018 alusta yritykset ja yhteisöt tarvitsevat LEI-tunnuksen käydäkseen arvopaperikauppaa esimerkiksi pörssinoteeratuilla osakkeilla, joukkovelkakirjalainoilla tai ETF-rahasto-osuuksilla. LEI-tunnusta ei tarvita muiden rahasto-osuuksien kauppaan eikä pörssissä noteeraamattomien osakkeiden kauppaan. Johdannaiskauppaan LEI-tunnus tarvitaan jo 1.11.2017 alkaen. Vaatimus koskee sekä ostoa että myyntiä. Vaatimus LEI-tunnuksesta perustuu EU-lainsäädäntöön ja sen tarkoitus on parantaa läpinäkyvyyttä rahoitusmarkkinoilla.

LEI-tunnuksen tarvitsevat paitsi yritykset myös säätiöt ja yhdistykset, jos ne käyvät arvopaperikauppaa. Yhteisöllä voi olla vain yksi LEI-tunnus eikä sivuliikkeille myönnetä tunnuksia.

LEI-tunnuksen käyttöä valvoo Finanssivalvonta.

LEI-tunnuksen voi hakea Patentti- ja rekisterihallitukselta. Se myönnetään vuodeksi kerrallaan. Hakemusmaksu on 110 € + alv, joka sisältää ensimmäisen vuoden vuosimaksun. Sen jälkeen vuosimaksu on 70 €+ alv.

Hae LEI-tunnus tästä

Lue lisää LEI-tunnuksesta finanssivalvonnan sivuilta