Viikon jäsen: Paratiisipuu Oy

Villa Bella Vista on on pinta-alaltaan Ruissalon suurin yhdellä kertaa rakennettu huvila. Sen rakennutti liikemies ja kauppias Karl Arthur Lindblom vuosina 1892-1894. Rakennus on toiminut myöhemmin muun muassa kesäsiirtolana.

Paratiisipuu Oy perustettiin 2000-luvun tarkoituksena saada aikaan omaa yritystoimintaa. Silloiseen toimintaympäristöön sopi yrittäjä Jouni Hautalan mukaan hyvin tuoremehuaseman pitäminen ja mehiläistarhaus. Toiminta oli pientä ja kausiluonteista ja siksi myös sivutoimista. Molempien ”maatalouselinkeinojen ” laitteet myytiin pois vuonna 2006.

”Vuonna 2008 aloitimme mattojen ja muiden sisustustuotteiden maahantuonnin ja ryhdyimme päätoimisiksi yrittäjiksi. Alusta asti yhtenä yrityksemme toimialana ollut yritysten talouskonsultointi antoi taloudellisen pohjan uusien liiketoimintojen kehittämiseen”, Hautala kertoo.

Paratiisipuu Oy on perheyritys. Mukana toiminnassa ovat vanhempien Jouni Hautalan ja Marjut Urpon lisäksi perheen kolme tytärtä.

Perheyrityksen uusimpana hankkeena on Villa Bella Vista, jonka Paratiisipuu Oy osti kesällä 2015. Villa Bella Vista on juhliin, kokouksiin ja muihin tilaisuuksiin vuokrattava pitsihuvila Ruissalossa. Lisäksi huvilan tiloissa on lähinnä kesäisin ja joulun alla muun muassa kahvilatoimintaa. Huvilaan mahtuu alakertaan 100-120 hengen ja yläkertaan noin 60 hengen tilaisuuksia.

Koko yrityksen tarina alkoi Hautalan mukaan tarpeesta tehdä jotain omaa ja itsenäistä.

”Esimerkiksi sisustustuotteiden maahantuonti alkoi keski-Eurooppaan suuntautuneelta kongressimatkalta. Ihailimme flaamilaisia tekstiilejä, joita emme Suomessa olleet nähneet”, Hautala kertoo.

Villa Bella Vista oli puolestaan toisenlaisten unelmien täyttymys.

”Olemme aina ihailleet vanhoja kartano- ja huvilarakennuksia. Nuoremman polven restonomiopinnot antoivat hyvän mahdollisuuden alkaa kehitellä tällaisiin tiloihin sopivia juhla- ja kokouspalveluita.  Työ on 1890-luvulla rakennetussa Villa Bella Vistassa alkanut rakennuksen kunnostustöillä, mutta juhlia ja kokouksia on järjestetty jo melko paljon. Kaunis rakennus ja ihanat merimaisemat ovat hyviä myyntivaltteja”, Hautala mainitsee.

Hän pitää yrityksen tärkeimpänä menestystekijänä riskien välttämistä ja omaa työpanosta.

”Olemme kokeilleet monenlaista, mutta aloittaneet aina uudet asiat varovasti ja pitäneet olemassa olevat asiat käynnissä, jottei olla kokonaan uuden varassa, jos uusi idea ei onnistukaan. Monenlaisten projektien tekeminen limittäin ja samanaikaisesti vaatii venymistä, eikä työtunteja ole paljon laskettu”, Hautala sanoo.

Suurimpana haasteena hän taas pitää pitkään jatkunutta lamaa, joka on kiusannut erityisesti vähittäiskauppaa.

Perheyrityksellä on kuitenkin monta rautaa tulessa. Se vaikuttaa vahvasti myös yrityksen pyörittämiseen.

”Tässä johdetaan lähinnä itseämme ja hyväksi on koettu ”gör det nu”- periaate. Toimenkuvien sirpaleisuus vaikeuttaa tämän toteuttamista jonkin verran ja tilalle taitaa olla tulossa ”asiakkaisiin suoraan liittyvät asiat hoidetaan ensin”-periaate”, Urpo hymyilee.

Urpon mielestä olisi mielenkiintoista tietää, millainen yritys on sadan vuoden päästä

”Tyttärenpoikamme saattaa silloin 102-vuotiaana olla jo hellittänyt firman ohjaksista. Digitalisaatio ja väestön kielitaidon lisääntyminen vähentävät maahantuontitoiminnan kysyntää. Uskomme jatkon olevan eniten Villa Bella Vistan ja siihen liitettävissä olevien liiketoimintojen varassa”, hän visioi.

Hautala ajattelee Varsinais-Suomen olevan syntyperäisille turkulaisille parasta Suomea.

”Monipuolinen ja elävä maakunta, yritykselle ei liian pieni, mutta ei myöskään liian iso ympäristö.”

Lopuksi hän onnittelee 100-vuotiasta Turun kauppakamaria:

”Onnea ja menestystä! Turku on matkalla hienoon tulevaisuuteen.”

villabellavista.fi

Turun kauppakamari täyttää tänä vuonna täydet 100 vuotta. Tämän virstanpylvään saavuttamisen kunniaksi haluamme nostaa esiin jäsenyrityksiä ja tuoda kaikkien tietoisuuteen tarinoita varsinaissuomalaisten yritysten takaa. Arvoimme Viikon jäsen -juttusarjaan reilun 1500 jäsenemme joukosta 52 yritystä, kuntaa, yhdistystä tai järjestöä, joiden tarinat ilmestyvät joka tiistai verkkosivuillamme.