Viikon jäsen: UWIS Oy

UWIS Oy on vuonna 2014 perustettu yritys, joka keskittyy tuomaan markkinoille täysin uudentyyppisen navigointi- ja viestintäjärjestelmän sukeltajille.

”GPS signaali ei kulkeudu veteen, joten pitkään on vedenalaisista toiminnoista puuttunut reaaliaikaisen paikkatiedon tuomat hyödyt. UWIS-järjestelmällä sukeltaja tietää paitsi missä itse liikkuu, niin myös missä muut sukeltajat tai kiinnostuksen kohteet ovat. Samalla järjestelmän tietokoneohjelmisto näyttää vedenalaiset aktiviteetit pintahenkilökunnalle ja mahdollistaa viestein välittömän yhteydenpidon sukeltajien kanssa”, valottaa yrityksen toimitusjohtaja Pertti Arvonen.

”Suurin hyöty järjestelmästä syntyy esim. ammattisukeltamisessa, kun voidaan todennetusti osoittaa ja tallentaa sukellettu reitti. Turismisukeltamisessa suurin huoli usein on, että sukeltaja eksyy ryhmästä tai etääntyy paristaan. UWIS-järjestelmä hälyttää automaattisesti, mikäli ennalta asetetut etäisyydet ylittyvät”, Arvonen kuvailee.

Yritys sai alkunsa, kun idean kehittäjä Esko Jukkala huomasi teknisen osaamisensa voivan ratkaista mm. vedenalaisissa etsinnöissä ikuisena haasteena olevan paikkatiedon puutteen. Hän otti yhteyttä Mariachi Oy:n johtoon ja siitä lähtien UWIS on toiminut Mariachin Kasvattamo-konseptin yhtenä startup -yrityksenä.

”Mariachi Oy:n hallituksen puheenjohtaja ehdotti mukaantuloa hankkeeseen, jossa he näkivät olevan selkeän potentiaalin ja johon kaivattiin vetäjää viemään ideaa tuotteeksi globaaleille markkinoille. Paitsi itse idea niin myös mahdollisuus kehittää jotain aivan uutta suomalaisella osaamisella ja paikallisesti kiinnosti suuresti”, Arvonen kertoo.

Tulevaisuus on startup -yritykselle aina mysteeri, mutta Arvonen on toiveikas.

”Vielä on ennenaikaista puhua menestyksestä, kun ei olla myyntiä vielä aloitettu. Uskomme kuitenkin ratkaisseemme pitkään kaivatun haasteen tuottaa luotettavasti ja kuluttajatasoisella hintatasolla vedenalainen paikannus ja viestintä. Tilanne on hieman sama, tosin marginaalisemmalla mittakaavalla, kuin puhelimiin tuli mahdollisuus viestitellä ihmisten kesken ja navigoida tietäen missä itse ja elintärkeät ystävät liikkuvat.

Startupin pitää ylittää monia raja-aitoja päätyäkseen menestyneeksi ja tuottavaksi yhtiöksi. Näistä varmasti merkittävin on rahoitus. Tarvitaan hyvä innovaatio, monien ihmisten usko asiaan ja osaava toteuttajatiimi. Nämä kaikki ovat varmasti olleet myös UWIS:n suurimmat haasteet mutta myös niistä on löytyneet suurimmat onnistumiset toistaiseksi. Edessä on vielä läpimurto myyntipinnassa ja mahdollisen kasvun toteutuminen”, Arvonen pohtii.

Arvonen lähettää terveisiä myös Turun kauppakamarille.

”Uskokaa siihen mitä olette tekemässä – tehkää työtä määrätietoisesti kohti kristallisoitua tavoitetta ja nauttikaa saavutuksista – vaikka vain pienistäkin, kunhan ne ovat osoitus oikeasta suunnasta.”

UWIS Oy

Viikon jäsen -juttusarjassa nostamme esiin jäsenyritystemme tarinoita osana varsinaissuomalaista menestystä. Julkaisemme uuden tarinan verkkosivuillamme joka tiistai.