Loimaan teknologiateollisuus – kohtaamispaikka työlle ja tekijälle

Teksti: Pekka Heikonen, Loimaan kauppakamariosasto,
Pemamek Oy

Kirjoitus on julkaistu alun perin 8.3.2018 Loimaan Lehdessä.

Viimeisten vuosikymmenten aikana teollisuuden automaatiotaso sekä työolosuhteet ovat kehittyneet merkittävästi. Hämäristä ja savuisista konepajoista on tullut valoisia ja toimivia tuotantotiloja, joissa simulointi, ohjelmointi ja kosketusnäytöt ovat tyypillinen osa tuotannon tekemistä ja arkea.

Vaikka digitalisaation sekä robotiikan rooli teollisuudessa tulee kasvamaan jatkuvasti, ei pidä kuitenkaan luulla, että koko teollisuus tulisi pyörimään ainoastaan automaation varassa. Teknologiateollisuudessa on aina työtehtäviä, joissa tullaan tarvitsemaan ihmisen erityisosaamista ja kädentaitoja. Hyviä esimerkkejä tällaisista töistä ovat vaativat kokoonpano- ja sähköistystehtävät sekä erikoiskoneistukset.

Joitakin muutoksia teknologiateollisuuden kehittyminen toki tuo. Esimerkiksi työmahdollisuudet monipuolistuvat entisestään, erikoistumismahdollisuudet laajentuvat sekä kansainvälisten tehtävien määrä lisääntyy.

Viime aikoina lähes jokainen uutisten seuraaja on voinut lukea suomalaisten teollisuusyritysten positiivisesta kehityksestä. Ehkä olet nähnyt uutisen turkulaisen telakan uusista, merkittävistä tilauksista tai Uudenkaupungin autotehtaan valtavasta rekrytoinnista. Pelkästään vuoden 2017 aikana Suomen teknologiayritysten liikevaihto kasvoi kaikkiaan 10 % eli 74 miljardiin euroon.

Suomen rannikkokaupunkien lisäksi, positiiviset teollisuuden suhdannekehitykset ulottuvat myös Loimaalle. Paikalliset alan yritykset, kuten Vallox, Vilakone, Dinolift, Lännen Tractors sekä Pemamek, ovat omalla osaamisellaan ja kilpailukykyisten tuotteiden ansiosta vahvistaneet tilauskantaansa sekä kasvattaneet liikevaihtoaan.

Loimaalaisen teknologiateollisuuden tulevaisuuden kasvu- ja työllisyysnäkymät ovat siis erittäin hyvät. Toivotamme myös nuoret tervetulleeksi mukaan alamme kasvuun.

Loimaalla sijaitsee vahva yritys- ja koulutusverkosto sekä monipuolinen, osaava ja motivoitunut hakijakunta. Tämän totesin viimeksi tiistaina Loimaan ammatti-instituutilla pidetyssä erinomaisessa Loikkaa Duuniin-rekrytapahtumassa.

Tällaiset tapahtumat ovat erityisen tärkeitä Loimaan talousalueen hyvinvoinnin kannalta.