Valiokunnan matkassa: Teollisuusvaliokunta tutustui Smart Chemistry Parkiin

Turun kauppakamarin teollisuusvaliokunta kokoontui keskiviikkona 31.10. Raisiossa sijaitsevan Chemistry Parkin toimintaan ja yrityksiin. Kiertotalousteemaisessa kokouksessa kuultiin myös Lounais-Suomen teollisuuden kasvua tukevan FITechin toiminnasta.

Smart Chemistry Park perustettiin Raisioon vuonna 2015 yhteistyössä Turku Science Parkin ja yritysten kanssa, jota tukivat SITRA, Turun ja Raision kaupunki. Raision tehdasalue tarjosi parhaan mahdollisen paikan yrityspuiston perustamiselle jo olemassa olevan infran vuoksi.

Liiketoiminnan kehityspäällikkö Linda Fröberg-Niemi kertoi Smart Chemistry Parkin toiminnasta.

SCP:n tehtävänä on tukea yrityksiä kasvuun ja tuoda yrityksiä yhteen. Se tarjoaa yrityksille laboratorio-, pilotointi- ja toimistotiloja. Verkoston yritykset pääsevät osaksi laajaa julkisen sektorin, yliopistojen ja yritysten yhteistyöverkostoa, joka tukee yrityksiä kasvuun. Tällä hetkellä Smart Chemistry Parkissa on sijoittuneena 14 kemian- ja prosessiteollisuuden yritystä ja tiiviissä yhteistyöverkostossa 60 yritystä.

Markus Blomquist esitteli FP-Pigmetsin toimintaa. Yritys on yksi Smart Chemistry Parkin 14 yrityksestä. FP-Pigments on erikoistunut korkean suorituskyvyn pigmentteihin erilaisissa sovelluksissa.

CrisolteQ Oy:n perustaja Kenneth Ekman kertoi perustaneensa yrityksensä huomatessaan, kuinka valtavasti Suomessa lojuu metallia. Tänä päivänä yritys hyödyntää metallurgian ja kemianteollisuuden sivuvirtojen arvokkaita ainesosia ja kerää ne talteen uusiksi tuotteiksi.

Teollisuusvaliokunnan kokouksessa kuultiin myös ajankohtaista asiaa FITechin toiminnasta. FITech on tekniikan alan yliopistojen muodostama verkosto, jonka tavoitteena on ohjata tekniikan alan osaajia Suomen kasvualoille. Olli Manner kertoi, että tähän mennessä Turussa ollut 1000 kurssisuoritusta, 200 projektia yhteistyössä yritysten kanssa ja 50 diplomityötä. Kehityskohtia toiminnassa löytyy vielä erityisesti yrityskontaktien määrän kasvattamisessa ja opetuksen saatavuuden parantamisessa.

Kokouksen lopussa Teknologiakampus Turun tuore johtaja Mika Hannula kertoi Turun tekniikan alan koulutuksesta ja sen tavoitteista. Tekniikan ala kasvaa Lounais-Suomessa kovalla vauhdilla ja yrityksissä on suuri tarve alan työntekijöille.

Teknologiakampus Turku -osaamiskeskittymän tärkeimmät tavoitteet ovat tekniikan koulutuksen ja tutkimuksen tason kasvattaminen sekä sen vetovoiman lisääminen. Hannula piti erityisesti erittäin hienona asiana sitä, että vastoin muun Suomen trendiä, Turussa pitkän matematiikan lukijoiden määrä on tällä hetkellä kasvussa.