Viikon jäsen: Intrum Oy

Terveessä taloudessa yritykset voivat kasvaa, investoida, työllistää ja kukoistaa, ja kuluttajilla on riittävästi tietoa ja taitoa kuluttaakseen kestävällä tavalla. Samaan aikaan terve talous toimii perustana hyvälle elämänlaadulle ja luo mahdollisuuksia ihmisille saavuttaa heidän unelmiaan ja tavoitteitaan. Luotolla maksamisesta on tullut niin yritysten kuin kuluttajien vallitseva maksutapa. Luottoyhteiskunnan toiminnan perusehtona kuitenkin on, että velvollisuuksista pidetään kiinni: myyjä saa maksunsa ja ostaja tuotteensa tai palvelunsa ajallaan. Maksuviiveet muodostavat valitettavasti merkittävän esteen yritysten, yksilöiden ja yhteiskunnan kukoistamiselle ja kehittymiselle.

Intrum Oy on luotonhallintapalveluiden johtava asiantuntija maailmassa. Yrityksellä on Suomessa yli 100 vuoden historia, jonka aikana se on kerryttänyt tietoa suomalaisten kuluttajien ja yritysten maksukäyttäytymisestä. Tähän tietämykseen ja ammattitaitoon pohjautuen Intrum auttaa yrityksiä menestymään tarjoamalla räätälöityjä palveluja kassavirran kiihdyttämiseen ja pitkän aikavälin kannattavuuden parantamiseen. Perinteisten laskutus- ja perintäpalvelujen rinnalle on nousemassa uusia, räätälöityjä informaatio- ja analytiikkapalveluja, joiden avulla yritys voi ennustaa ja hallita paremmin luottoriskiään. Kuluttajille Intrum tarjoaa palveluja velkaantumisesta selviämiseen kohti kestävää henkilökohtaista taloudenpitoa. Jokaisen asiakkaan tilanne ratkotaan asiakkaan ainutlaatuisesta tilanteesta lähtöisin parhaimman käytössä olevan ratkaisun löytämiseksi.

”Vuonna 1910 Keisarillisen Suomen Senaattiin lähetetyn hakemuksen mukaan yhtiön tarkoituksena oli toimia maamme luottoasioiden järjestäjänä ja vakaannuttajana harjoittamalla luotto-, tiedustelu- ja rahainperimistoimintaa sekä liike-elämään kuuluvain lakiasiain hoitoa. Tästä alkoi Intrumin tarina. Nämä toiminnan peruskivet löytyvät Intrumin toiminnasta tänäkin päivänä”, kertoo johtaja Anna Johansén.

Hän on itse aloittanut Intrumilla tänä vuonna ja työskentelee nyt Informaatio ja Analytiikka -liiketoimintayksikön johtajana. Johansen työskenteli aiemmin Visma Dueton toimitusjohtajana. Tästä toimesta hän luopui keväällä ja kertoo silloin pysähtyneensä miettimään, mitä urallaan seuraavaksi haluaisi saavuttaa. Palaset loksahtivat paikoilleen, kun Intrumin toimitusjohtaja Tommi Sova etsi tiimiinsä henkilöä johtamaan vastaperustettavaa Informaatio ja Analytiikka -liiketoimintayksikköä.

”Datan hyödyntämisen mahdollisuudet ja asiakkaiden liiketoiminnan kehityksessä mukana oleminen ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Opiskelin aikoinani tietojenkäsittelyä Turun yliopistossa, ja tulin luotonhallinta-alalle kehittämään perinnän tietojärjestelmää. Se oli siihen aikaan huima projekti. Sittemmin olen ollut erilaisissa liikkeenjohdon kehittämisen, myynnin ja johtamisen tehtävissä. Intrumilla minulle tarjoutui unelmieni tehtävä päästä tekemään jotain sellaista, jossa voin yhdistää vahvuuksiani ja kokemukseni asiakkaiden liiketoiminnan kasvattamiseksi, mm. tiedon valjastamiseen yritysten hyväksi. Siitähän meidänkin toimialalla on pitkälti kysymys”, hän selittää.

Johansénin mielestäni liiketoimintaympäristön muutokset ovat olleet Intrumille positiivinen haaste, jonka myötä yritys on uusiutunut ja kehittänyt tuotteitaan vastaamaan entistä paremmin asiakkaidensa tarpeita.

”Nostaisin rohkeuden ja näkemyksellisyyden ominaisuuksiksi, jotka parhaiten kuvaavat yrityskulttuuriamme. Näkemyksellisyyden siksi, että meillä on käytössämme ainutlaatuista dataa, jonka turvin voimme tarjota asiakkaille sellaista tietoa liiketoimintojensa tueksi, jota heillä itsellään ei ole. Rohkeuden taas siksi, että uskallamme kokeilla ja ottaa käyttöön ennakkoluulottomasti uusia teknologioita, joiden avulla uskomme parantavamme asiakaskokemustamme entisestään”, hän toteaa.

Johansén muistuttaa, että vaikka olisimme kuinka digitaalisessa maailmassa, johtamisessa tärkeintä on keskittyä ihmisiin. Johtajan työ on palveluammatti, jossa johtajan tärkein tehtävä on mahdollistaa ihmisten onnistuminen ja tukea ennen kaikkea haasteiden edessä. Itsellensä hän on yrittänyt aina muistuttaa kuuntelun tärkeyttä.

”Mottoni on ollut ”Tee töitä tavoitteiden eteen, nauti tekemisestä ja uskalla tavoitella vähän enemmän.” Haluaisin kannustaa ihmisiä tavoittelemaan vähän enemmän, sillä moni asia on mahdollista. Tärkeää on uskoa omaan asiaansa ja olla valmis tekemään töitä sen eteen, mutta samalla myös nauttia itse tekemisestä. Positiivisella asenteella on iso merkitys onnistumisiin. Johtajan vastuulla on tehdä töitä sen eteen, että positiivinen tekeminen on mahdollista”, hän sanoo.

Nyt ja lähitulevaisuudessa data-analytiikan hyödyntäminen on keskeinen tekijä, jonka avulla muun muassa maksukäyttäytymistä voidaan ennustaa perustuen aiempaan maksuhistoriaan ja eri tietolähteistä koostettuun dataan. Analytiikan avulla luottoriskiä voi myös hallita tehokkaammin. Se, miltä luotonhallintamarkkina näyttää sadan vuoden päästä tuntuu Johansénsin mielestä melko kaukaiselta, ottaen huomioon vallitsevat megatrendit, jotka muokkaavat kokonaisia toimialoja ja koko maapalloa.

”Sanoisin, että luotonhallintaa tullaan tarvitsemaan niin kauan, kuin kaupankäynti nojaa luottoyhteiskunnan pelisäännöille. Siinä pyrkimyksemme on olla nyt ja tulevaisuudessa asiakkaidemme luotettu kumppani”, hän toteaa.

Johansén kuvailee lähes puolen miljoonan asukkaan Varsinais-Suomea vireäksi talousalueeksi, jossa yritysten liikevaihto kasvaa tasaisesti, ja yritysten maksuviiveiden määrät ovat pysyneet alhaisina verrattuna muuhun Suomeen.

”Meillä on paljon varsinaissuomalaisia yrittäjiä ja yrityksiä asiakkainamme, ja haluamme tukea heidän liiketoimintansa kasvua niin koulutuksilla kuin uusien palvelujemme avulla”, hän kertoo.

www.intrum.fi

Viikon jäsen -juttusarjassa nostamme esiin jäsenyritystemme tarinoita osana varsinaissuomalaista menestystä. Julkaisemme uuden tarinan verkkosivuillamme joka tiistai. Katso kaikki tarinat täältä.