Kasvu tarvitsee nyt kaiken tuen

Kirjoittaja on Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.

Teksti on julkaistu alun perin Kauppakamari-lehden pääkirjoituksena helmikuussa.

Vaalikevät on Varsinais-Suomessa kasvun ja nousun aikaa niin kuin kevään kuuluukin olla. Kasvillisuuden lisäksi täällä kasvavat yritysten tuotanto, työvoima ja vienti – kaikki mittarit ovat tasaisen nousevia. Yritysten liikevaihdon kehitys on maakunnassamme kokonaisuutena hyvää. Nopeinta kasvu on vientiteollisuudessa, rakentamisessa ja ICT-alalla sekä liike-elämän palveluissa. Koko Suomen työvoiman huimasta yli 60 000 hengen kasvusta noin puolet tuli viime vuonna Varsinais-Suomeen. Viimeisimmän maakunnittaisen ulkomaankaupan tilaston mukaan viennin arvo on euromääräisesti nopeimmassa kasvussa Varsinais-Suomessa.

Nopea ja hyvä kasvu on avannut aivan uudenlaisia haasteita. Kun aiemmin on kannettu huolta työttömyydestä ja työpaikkojen löytymisestä, nyt yritykset kärvistelevät osaajapulan kourissa. Turun kauppakamarin jäsenet kertovat, etteivät he uskalla vastata tarjouspyyntöihin tai tehdä uusia avauksia, koska eivät usko löytävänsä ammattitaitoisia tekijöitä. Säädösympäristömme on tässä tilanteessa rampa – säädökset on rakennettu suojelemaan suomalaista työvoimaa kilpailussa harvoista työpaikoista. Kun tilanne on kääntynyt päälaelleen, toimivat myös jäykät säädökset nurinkurisesti. Joustavia koulutusavauksia esimerkiksi DI-koulutuksessa ja ammatillisessa muuntokoulutuksessa ei voida tehdä. Ulkomaisen työvoiman rekrytointi on hankalaa niilläkin aloilla, joille suomalaisia työntekijöitä ei riitä.

Tämä on päätöksentekijöille iso haaste. Miten joustavoittaa säädösympäristöä riittävän nopeasti, ettei tuotantoa ja kasvua valu ulkomaille osaavan työvoiman perässä? Miten saada valtakuntaan ymmärrys siitä, ettei nyt puhuta ainoastaan Varsinais-Suomen vaan ihan koko Suomen asiasta? Esimerkiksi Varsinais-Suomen telakkateollisuuden alihankinnoista yli puolet menee Varsinais-Suomen ulkopuolelle – pääkaupunkiseudulle lähes kolmannes. On siis koko maan hyvinvoinnille ensiarvoisen tärkeää, että tuotanto ja kasvu saadaan pidettyä maamme rajojen sisäpuolella. Tämä ei ole Suomen maakuntien välinen kilpailu vaan kilpailu siitä, mitä tehdään ja tehdäänkö Suomessa.

Osaavan työvoiman rinnalla toinen keskeinen tulevien päättäjien haaste on saavutettavuus eli sujuvat liikenneyhteydet. Kasvun ylläpitäminen edellyttää, että niin osaava työvoima kuin tuotantokin pääsee liikkumaan sujuvasti. Suomen väestöstä lähes puolet ja BKT:sta jopa 55 prosenttia sijaitsee niin sanotussa kasvukolmiossa eli Turun, Tampereen ja Helsingin rajaaman kolmion alueella. Lähes 70 % maamme T&K-menoista eli käytännössä yritysten tuotekehityksestä tapahtuu tällä alueella.

Kasvukolmion merkitykseen nähden herättää ihmetystä, miten vähän alueen väyliin on investoitu. Jos meillä ei ole menestyvää elinkeinoelämää, niin ei ole myöskään rahaa infraan, ja toisaalta menestyvä elinkeinoelämä edellyttää toimivaa infraa. Turun ja Tampereen välinen raideyhteys oltiin pudottamassa pois valtakunnan runkoverkosta – tämä saatiin onneksi estettyä. Turun ja Helsingin välinen raideyhteys – Suomen osa Euroopan TEN T -verkostoa – on yksiraiteinen ja tekee pitkän kiepin Karjaan kautta.

Seuraavan hallituksen iso haaste on mahdollistaa kasvu ja estää sen valuminen maamme rajojen ulkopuolelle. Vanhat säädökset, jotka ovat nykyisessä kasvun tilanteessa hidaste, on uskallettava heittää romukoppaan. Koulutuksen tarjoajille on annettava lisää valtaa ja vastuuta koulutuksen suuntaamiseksi kasvua tukemaan. Väyliin on uskallettava investoida – prosessit ovat joka tapauksessa siellä pitkiä, ja kestää vuosia ennen kuin esimerkiksi suuret raideinvestoinnit saadaan tehtyä. Nyt on siis jo tulenpalava kiire.

Lisää asiaa Varsinais-Suomen elinkeinoelämän tärkeistä teemoista voit tulla kuuntelemaan ja keskustelemaan Turun kauppakamarin ja Turun Sanomien yhteistyössä järjestämään vaalipaneeliin maanantaina 11. maaliskuuta.