Työpaikalla oppiminen

Kirjoittaja Osku Laukkanen on Turun AKK:n pedagoginen rehtori

Ei ole mitenkään tavatonta kuulla, että työpaikalla kehutaan opiskelijaa ja hänen asennettaan. Opiskelija tuo työpaikalle aina mukanaan tuoreinta osaamista ja uutta ilmettä. Tämän mahdollisuuden hyödyntäminen kannattaa aina.

Yli puolet ammatillisen koulutuksen opiskelijoista on aikuisia. Työpaikoille on tarjolla siis monen ikäisiä ja erilaisilla perustaidoilla toimivia ammatillisia opiskelijoita.

Jokainen ammatillista tutkintoa opiskeleva osallistuu työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen. Kyse voi olla oppisopimuksesta tai koulutussopimuksesta. Oppisopimuksen taustalla on aina työsuhde ja palkanmaksu. Tärkeintä on yhdessä sopia kaikkien osapuolten kannalta järkevimmät työtehtävät ja aikataulut. Yhdessä sovittu toimii parhaiten.

Uusi ammatillinen koulutus perustuu osaamiseen. Koulua ei käydä enää koulunkäynnin vuoksi vaan osaamisen hankkimiseksi. Osaamista hankitaan monella eri tavalla, ja yksi niistä on työpaikalla tapahtuva oppiminen.

Työpaikalla oppimisen monikertainen hyöty mahdollistuu, kun asiat hoidetaan hyvin. Me emme heitä opiskelijoita yrityksiin ja toivo parasta. Me teemme yhteistyötä ja rakennamme työelämäkumppanuuksia siten, että siitä hyötyvät kaikki osapuolet.

Lähtökohtana on aina, että ammatillisen koulutuksen opiskelija on oppilaitoksen tärkein voimavara. Siksi me kannamme aina suurimman huolen opiskelijan oppimisen etenemisestä. Työpaikka ja työpaikkaohjaaja tukevat tätä prosessia. Oppimisen tavoitteena on osaamisen hankkiminen, sen näyttäminen näytössä ja tutkinnon suorittaminen.

Yrityksissä työpaikkaohjaajan roolina on suunnitella, ohjata ja arvioida oppimista. Työpaikkaohjaajana voi toimia yrittäjä itse tai joku muu työantajan nimeämä henkilö. Yleensä työpaikkaohjaaja toimii myös opiskelijan näytön arvioijana.

Me oppilaitosten edustajina huolehdimme työpaikan ohjaajan ja arvioijan perehdyttämisestä. Se on meille kunnia-asia. Yritys ei jää näissä asioissa yksin missään vaiheessa.

Jos innostuit, älä jätä ottamatta yhteyttä!