Viikon jäsen: ArthemaxX Business Services Ay

ArthemaxX Business Services Ay on Turun keskustassa toimiva vuonna 2010 perustettu perheyritys, joka tarjoaa käännös- ja kielenhuoltopalveluja seuraavilla kielillä: englanti, ruotsi, suomi, norja, tanska, saksa, hollanti, ranska, italia, espanja ja portugali. Runsas kielivalikoima mahdollistaa käännökset kymmenissä kielipareissa.

ArthemaxXissa kääntyvät monenlaiset yritysviestinnän tekstit kuten esitteet, kotisivut, tiedotteet ja tuotekuvaukset. Lisäksi yritys kääntää hallinnollisia tekstejä, käyttöohjeita ja -oppaita, tilinpäätösasiakirjoja, ohjelmistotekstejä jne. Laajasta kumppanikääntäjäverkostosta löytyy myös monipuolista asiantuntemusta eri aloilta ja monissa kielipareissa.

Yrityksen taustalta löytyy pitkään jatkunut kiinnostus kieliä ja monikielistä viestintää kohtaan. ArthemaxXin perustajat Arnaud ja Helena Febvre ovat kumpikin opiskelleet useita kieliä sekä suorittaneet opintoja ja keränneet työkokemusta ulkomailla.

”Asuessamme Luxemburgissa huomasimme nopeasti, että maassa puhuttiin monia kieliä kuten ranskaa, saksaa, englantia ja portugalia. Vastasimme Luxemburgissa kokoontuvan Polyglotte-kielikerhon – ”Club polyglotte Luxembourg” – toiminnasta monen vuoden ajan. Viikoittaisten kokoontumisien lisäksi järjestimme mm. retkiä ja matkoja. Toiminta oli hyvin antoisaa, sillä saimme tutustua eri kielialueilta peräisin oleviin ihmisiin. Keskustelut muiden kanssa vahvistivat käsitystä siitä, miten tärkeää on ymmärtää paitsi itse kieltä myös siihen liittyvää ajattelutapaa ja kulttuurisidonnaisia seikkoja, jotta pystyisi välittämään viestin täsmällisesti toisella kielellä. Juuri tässä kääntämisessä on kyse. Näin alkoi itää ajatus omasta yrityksestä, jossa kielillä olisi keskeinen rooli. Perustimme ArthemaxXin vuonna 2010”, Helena Febvre kertoo.

Hän muistuttaa, että menestyksen kannalta on tärkeää, että työlleen omistautuu kokonaisvaltaisesti. Se mikä tehdään, tehdään hyvin.

”Yksi johtoajatuksista työssämme on se, että laatu on tärkeämpää kuin määrä. Käännöksenprojektin edetessä on osattava paneutua riittävästi yksityiskohtiin mutta samanaikaisesti työskenneltävä ripeästi ja tehokkaasti. Meistä on hienoa saada työskennellä asiantuntevien kääntäjien kanssa, joiden avulla olemme toteuttaneet vaativia käännösprojekteja. Laatu, asiantuntemus, joustavuus – olemme onnistuneet vuosien varrella yhdistämään nämä osatekijät hyvin, ja saaneet huomata, että asiakkaamme arvostavat tätä tilaamalla meiltä käännöstöitä uudelleen”, Febvre sanoo.

Suurin vuosien varrella koettu haaste liittyy vaativiin tekstiaineistoihin ja tiukkoihin aikatauluihin.

”Haastavinta on ollut sellaisten käännösprojektien toteuttaminen, joissa sisällöltään vaativa tekstiaineisto käännetään monelle eri kielelle tiukassa aikataulussa. On työskenneltävä mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti mutta samalla huolellisesti ja tarkasti laadukkaan lopputuloksen aikaan saamiseksi”, Febvre toteaa.

Hänen mukaansa on tärkeää suunnitella käännösprojektit hyvin ennen niiden aloittamista ja varata riittävästi aikaa niiden toteutukseen.

”Kokemus on osoittanut, että huolellinen suunnittelu takaa onnistuneen lopputuloksen”, Febvre kertoo.

Käännössektori muuttuu hyvin nopeasti. On vaikea arvioida, mikä on tilanne pelkästään muutaman vuoden kuluttua, joten on mahdotonta ennustaa, mitä tapahtuu 100 vuoden kuluttua, mutta tulemme sopeutumaan muutoksiin.

Varsinais-Suomessa on hyvä toimia. Arnaud ja Helena Febvre kertovat olevansa ylpeitä ja iloisia alueen talouskasvusta.

”Olisi tärkeää saada alueelle laivanrakennusteollisuuden ja autonvalmistuksen lisäksi muitakin menestysaloja. Varsinaissuomalaisten yrittäjien olisi ratkaisevan tärkeää toimia toimintansa monipuolistamiseksi nyt, kun alueen talouskehitys on suotuisaa. Monikielisen viestinnän asiantuntijamme ovat valmiita avustamaan yrityksiä viennin ja tuonnin projekteissa”, Febvret muistuttavat.

Terveisiä kauppakamarille?

”On hienoa olla kauppakamarin jäsen – kiitos monipuolisten koulutus- ja muiden tilaisuuksien järjestämisestä.”

www.arthemaxx.com

Viikon jäsen -juttusarjassa nostamme esiin jäsenyritystemme tarinoita osana varsinaissuomalaista menestystä. Julkaisemme uuden tarinan verkkosivuillamme joka viikko. Katso kaikki tarinat täältä.