Viikon jäsen: Förlags Ab Sydvästkusten – Åbo Underrättelser

Förlags Ab Sydvästkusten julkaisee muun muassa Suomen vanhinta sanomalehteä Åbo Underrättelseriä ja ylläpitää alueen johtavaa ruotsinkielistä uutissivustoa åu.fi:tä. Se julkaisee myös kaksikielistä Paraisten Kuulutukset -paikallislehteä. Yritys on pääomistaja viestintätoimisto Å Communicationsissa, joka tekee yrityksille ja yhteisöille viestintää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Åbo Underrättelser ilmestyy verkossa viikon jokaisena päivänä ja paperilehtenä viidesti viikossa.

Yrityksien toimitusjohtajana ja lehtien päätoimittajana nyt pari vuotta toimineen Tom Simolan mukaan tavoitteena on tuottaa laadukasta sisältöä ja aika ajoin myös yllättää.

”Tarkoituksena on luoda paikallisia puheenaiheita. Seuraamme muun muassa alueen elinkeinokenttää, haastattelemme kiinnostavia perheyrityksiä ja tuomme esiin inspiroivia kasvutarinoita. Emme kuitenkaan unohda kulttuuria tai urheiluakaan. Monipuolisuus on tärkeää päivittäisessä toimitustyössä”, hän muistuttaa.

ÅU aloitti toimintansa vuonna 1824 jokirannassa aivan Tuomiokirkon vieressä. Lukijat hakivat tuolloin lehtensä kahdesti viikossa sillalla sijainneesta ”kirjapuodista”.

Yrityksellä on vuosittain myös useita peittojakeluita, joiden kautta mainostajat tavoittavat uniikin kohderyhmän laajalla maantieteellisellä alueella.

”Alueen ainoana toimijana lähetämme lehden mm. kaikkiin kaksikielisiin talouksiin Varsinais-Suomen jokaisessa 27 kunnassa. Lisäksi suurjakelut lähetetään kaikkiin talouksiin ja yrityksiin Turun keskusta-alueella, ja vuosittain meillä on myös keskimäärin kolme jakelua mökinomistajille Turun saaristossa. Tämä erottaa meidät kilpailijoista Varsinais-Suomessa”, Simola sanoo.

ÅU:n paino toimi jokirannassa Kristiinankadulla vuodesta 1873 vuoteen 1912. Asiakkaat pääsivät veneellä suoraan lehden omaan laituriin.

Åbo Underrättelser on ollut osa Turun ja lähialueiden historiaa pian 200 vuoden ajan.

Ensimmäinen Åbo Underrättelser ilmestyi 3. tammikuuta 1824, eli olemme Suomen vanhin lehti. Olemme alusta saakka toimineet Turun keskustasta käsin. Viimeiset neljä vuotta toimituksemme on sijainnut Logomossa, mutta vuoden sisällä aiomme palata ydinkeskustaan. Näkyvyys siellä, missä ihmiset liikkuvat, on meille tärkeää. Haluamme myös, että kynnys astua sisään ja antaa juttuvinkki on matalalla”, Simola toteaa.

Vuosien 1912 ja 1978 välillä, eli 66 vuoden ajan, ÅU:n konttori sijaitsi Linnankatu 23:ssa. Rakennus kärsi pahoja vaurioita mm. vuoden 1940 pommituksissa, jolloin puinen konttorisiipi syttyi tuleen. Vuonna 1978 toimitus muutti Linnankadun ja Aurakadun kulmaan Verdandin taloon.

Tärkeimpänä menestytekijänä hän näkee ajan haasteisiin mukautumisen ja kiinnostavien uutisten tuottamisen.

”Tällä alalla sisältö luodaan uudelleen joka ikinen päivä. Meidän ydinaluettamme on Turku, Turun seutu ja saaristokunnat”, Simola kertoo.

Varsinais-Suomi on toimintaympäristönä dynaaminen ja maakunta elää kasvuvaihetta.

”Myös ruotsinkielisten osuus väestöstä kasvaa, etenkin Turussa. Tämä luo meille uutta markkinaa. Meillä on toki myös monia suomenkielisiä lukijoita”, Simola sanoo.

åu.fi

Viikon jäsen -juttusarjassa nostamme esiin jäsenyritystemme tarinoita osana varsinaissuomalaista menestystä. Julkaisemme uuden tarinan verkkosivuillamme joka viikko. Katso kaikki tarinat täältä.