Viikon jäsen: Paavo Nurmi Turku Oy

Paavo Nurmi voittaa ensimmäisen kultamitalinsa Antwerpenin olympialaisissa 1920. (10 000m)

Paavo Nurmi Turku Oy vastaa kansainvälisen Paavo Nurmi -tapahtumakokonaisuuden järjestämisestä ja tuottamisesta. Yrityksen omistavat yhdessä Suomen Urheiluliitto ry, Turun Urheiluliitto ry, TuTo ry, Turun Weikot Yleisurheilu ry ja Matti ”Paavonpoika” Nurmi.

PN Turku Oy on voittoa tavoittelematon yhtiö, jonka tavoitteena on pitkäjänteisesti kehittää Paavo Nurmi-tapahtumista vaikuttava ja johtava suomalainen sekä kansainvälisesti merkittävä tapahtumakokonaisuus, joka toimii ympärivuotisena alustana Paavo Nurmi -perinteen säilyttämiselle. Toiminnalla tavoitellaan laaja-alaista ja merkittävää yhteiskunnallista sekä alueellista hyvää edistävää sisältöä, joka koskettaa ihmisiä laajasti Turun seudulla, Suomessa ja kansainvälisesti.

Tavoitteiden saavuttamiseksi PN Turku Oy toteuttaa vuosittain Paavo Nurmi Festival -tapahtumakokonaisuuden, jota huipentaa kansainvälinen Paavo Nurmi Games -yleisurheilukilpailu. Paavo Nurmi Festival -kokonaisuus sisältää useita erilaisia kulttuuri- ja sidosryhmätilaisuuksia sekä pääkilpailua tukevia tilaisuuksia.

Yrityksen tarina sai alkunsa, kun Paavo Nurmi juoksi Turun ja koko Suomen maailman kartalle.

”PN Turku Oy:n tavoitteena on toteuttaa pysyvää ja näkyvää toimintaa suurjuoksijan muistoksi, varmistaaksemme juoksijasuuruus Paavo Nurmen tarinan välittymisen jälkipolville”, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Jari Salonen.

Ensimmäiset Paavo Nurmen kisat järjestettiin vuonna 1957 Paavo Nurmen 60-vuotissyntymäpäivien kunniaksi. Uransa aikana Nurmi voitti 9 olympiakultaa ja oli yksi ensimmäisistä urheilijoista, jotka valittiin IAAF:n Hall of Fameen. Perinne jatkuu edelleen: kisat järjestetään vuosittain legendaarisen juoksijan mukaan nimetyllä Paavo Nurmen stadionilla.

PN Turku Oy perustettiin vuonna 2012, kun historiallisestikin merkittävä seurayhtymä Turun Urheiluliitto, Turun Weikot sekä Turun Toverit yhdessä Suomen Urheiluliiton ja Nurmen perillisten kanssa perustivat yhtiön viedäkseen Nurmen kisat kohti kansainvälistä kärkeä lisäten samalla jo olemassa olleeseen Nurmen perintötyöhön uusia ulottuvuuksia ja vaikuttavuutta.

Salonen itse ajatui töihin Paavo Nurmen seuraan Turun Urheiluliittoon opiskelevana urheilijana 1990-luvun alussa.

”Tekevälle töitä riitti ja ura Suomen johtavan yleisurheiluseuran ja lajin kehittäjänä alkoi. Tämä nykyinen yritys ja sen toiminta on jalostunut tuon 20 vuotisen korkeakoulun tuloksena ja matkalla ehkä hieman itsekin”, hän selostaa.

Yrityksen tärkeimpinä menestystekijöinä Salonen pitää vahvaa visiota ja missiota.

”Sen tukipilarina myös monialainen osaaminen ja sitoutuneisuus. Urheilutermillä voin väittää, että tunnemme pelin ja pelikenttämme ehkä paremmin kuin juuri kukaan Suomessa tai jopa maailmalla”, hän sanoo.

20180601 Espoo. Huuhkajat-treeni, Tim Väyryen. Kuvaaja Vesa Koivunen

Sadan vuoden päästä Salonen uskoo PN Turku Oy:n manageroivan Suomen Turussa Euroopan johtavaa urheilukulttuurin keskusta merkkitapahtumineen.

”Samalla yritys on omalla toimialallaan johtava asiantuntijapalveluja tarjoava yritys Suomessa ja maailmanlaajuisestikin. Paavo Nurmen urheilu- ja kulttuuriperintö elää ja voi hyvin ja sen avulla on rikastettu pysyvää ja olevaa toimintaa ja synnytetty myös paljon uutta”, hän toteaa.

Varsinais-Suomi on pelikenttänä innostava ja innoittava.

”Varsinais-Suomessa on hienoa kehittää Suomen parasta toimintaa. Varsinais-Suomi on paitsi portti Suomeen, niin myös Suomesta maailmalla”, Salonen sanoo.

Terveisiä kauppakamarille?

Perinteikästä, mutta samalla ajassa elävää sidosryhmäverkostoa tarvitaan aina. Hienoa päästä mukaan arvostettuun joukkoon.

Viikon jäsen -juttusarjassa nostamme esiin jäsenyritystemme tarinoita osana varsinaissuomalaista menestystä. Julkaisemme uuden tarinan verkkosivuillamme joka viikko. Katso kaikki tarinat täältä.