Räätälöityä osaamista

Kirjoittaja Osku Laukkanen on Turun AKK:n pedagoginen rehtori.

Tämän päivän työelämässä tarvitaan laajaa osaamista. Voidaan puhua hybridiosaamisesta, jossa yhdistyvät monet eri taidot. Enää ei riitä, että on vain kapealainen osaamisprofiili – moniosaajille on työelämässä käyttöä entistä enemmän.

Eräät arviot ennustavat, että työuransa aloittaneet työskentelevät tulevalla työurallaan jopa 17 eri ammatissa ja viidellä eri toimialalla. Sen vuoksi koulutus ja jatkuva osaamisen hankkiminen ovat ratkaisevassa roolissa. Jatkuva oppiminen haastaa sekä työuralle vasta pyrkivät ja siellä jo olevat.

Räätälöityä osaamista voi tänä päivänä hankkia joustavasti ammatillisesta koulutuksesta. Tutkintojen osia voi näppärästi yhdistellä oppijan tarpeen mukaan. Rautakaupan myyjä voi hankkia osaamista ja tutkinnon osia myynnin ammattitutkinnosta ja jostakin tekniikan alan tutkinnoista. Se on eri paketti kuin maitokaupan myyjällä, joka voi täydentää myynnin ammattitutkinnon osia esimerkiksi ruoka- tai ravintola-alan tutkinnon osilla.

Jatkuva oppiminen antaa mahdollisuuden uuden oppimiselle. Näkökulma on tärkeä yksilön, yrityksen ja laajasti myös yhteiskunnan kannalta.

Osaamisen hankkiminen ammatillisessa koulutuksessa on nykyisin joustavaa ja työelämälähtöistä. Jokaisen oppijan aiempi osaaminen tunnistetaan ja jokaiselle räätälöidään oma opintopolku, ja kun osaamista on riittävästi, osaaminen näytetään työelämän aidoissa työtehtävissä.

Oppisopimus on helpoin tapa työsuhteessa olevien osaamisen kehittämiseen. Siinä voittavat kaikki. Eikä se rasita taloudellisestikaan ketään. Ja mikä parasta, myös oppisopimus voidaan räätälöidä oppijan ja yrityksen tarpeeseen sopivaksi. Oppisopimus sopii toki mainiosti myös työttömän rekrytoimiseen ja yrittäjän osaamisen kasvattamiseen.

Kannattaa hyödyntää myös TE-toimiston ja ELY:n tarjoamat mahdollisuudet yhteishankintakoulutukseen, eli rekry-, täsmä- ja muutoskoulutukseen. Niissä yritys tai muu työnantaja voi kouluttaa räätälöidysti nykyisiä tai uusia työntekijöitään. Yrityksen osuudeksi jää yleensä noin 20–50 prosenttia koulutuksen kokonaiskustannuksista. Ja mikä parasta, yhteishankintakoulutukseen voi osallistua myös yrittäjäksi ryhtyvä tai yrittäjä työntekijöidensä rinnalla.