Kysely: Yritykset liikkuvat Turun ja Helsingin välillä useimmiten autolla – monet käyttäisivät mieluummin junaa

Auto on yrityksissä suosituin tapa liikkua Turun ja Helsingin välillä, selviää Turun kauppakamarin tekemästä liikenneyhteyskyselystä. Monessa yrityksessä liikuttaisiin mieluummin raiteilla, mutta junayhteyden epävarmuus ja hitaus ajavat yritykset matkustamaan autolla. Tiedot selviävät Turun kauppakamarin tekemästä kyselystä.

Kyselyyn vastanneet yritykset pitivät autolla matkustamista aikataulujen kannalta helpoimpana sekä varmimpana tapana päästä ajoissa perille. Etenkin kauempana rautatieasemista asuville auto on ainakin toistaiseksi myös junaa nopeampi tapa päästä perille. Moni pitääkin autolla matkustamista junaa parempana vaihtoehtona, kun matka pitäisi pystyä tekemään kahdeksan tunnin työpäivän puitteissa. vaikka kulkisi mieluummin junalla

“Valitettavasti autolla menee paremmin ja nopeammin kuin junalla. Lopettaisimme heti auton käytön Helsinki-Turku-akselilla, jos junalla pääsisi tunnissa”, sanoo eräs vastaaja.

Monessa yrityksessä käytettäisiin mielellään enemmän junaa, jos junayhteyksien aikataulujen pitävyyteen voisi luottaa enemmän. Sen lisäksi, että autolla matkustaminen on vähemmän ympäristöystävällistä eikä ajoaikaa pysty juurikaan hyödyntämään työntekoon, on se kilometrikorvauksista johtuen myös kalliimpi matkustustapa.

Vastaajien mukaan itse moottoritieyhteys on pääsääntöisesti hyvä. Moni mainitsi ykköstien huonoimmaksi puoleksi aamu- ja iltapäiväruuhkan Helsingin päässä. Turun päässä Turun kehätien yksikaistainen osuus koettiin ajoittain pullonkaulaksi.

Tiedot ilmenevät Turun kauppakamarin toteuttamasta yhteyskyselystä, jossa selvitettiin yritysten kokemuksia Turun ja Helsingin välisistä lento-, juna- ja maantieyhteyksistä. Kysely suunnattiin noin 1600:lle varsinaissuomalaisen yrityksen toimitusjohtajalle, ja siihen vastasi yhteensä 185 toimitusjohtajaa. Kysely toteutettiin 3.6.–20.6.2019.