Fancy a cuppa? – havaintoja ja kokemuksia Lontoosta

Tekstin kirjoittaja Tiina Vainio on Turun kauppakamarin yhteyspäällikkö. Tiina vietti viime kevään Lontoossa.

Lontoo on yksi suomalaisten tavallisimmista muuttokohteista ulkomailla ja siellä asuu noin 20 000 suomalaista. Palasin juuri Suomeen asuttuamme perheeni kanssa miljoonakaupungin vilskeessä ja tässä huomioita bisnes- ja kulttuurieroista Suomen ja Brittien välillä.

Lounaskulttuuri

Oli yllätys, että Lontoossa ei ole bisneslounaskulttuuria. Suomessa lounastreffit ovat olleet mukava tapa pitää tapaamisia ja tutustua uusiin yhteistyökumppaneihin. Lontoossa kolmioleivät ja erityisesti kolmen punnan “Meal dealit” kuuluvat monen päivään. Lisäksi kymmenet eri katuruokamarkkinat eri puolilla kaupunkia houkuttelevat eksoottisilla mausteillaan, mutta tapaamista on hieman vaikea sopia falafelkioskin kulmille. Sen sijaan seuraa löytyi aina afterwork oluelle eli “cheeky pintille” bubiin, joka oli alkuiltaisin tupaten täynnä cityn pukumiehiä.

Kekseliäät kivijalkakauppiaat

Missä ovat Lontoon Skanssi ja Mylly, mietin sinne muuttaessani? Lontoo muodostuu pienistä kylistä, joilla on kaikilla oma “high street” kivijalkakauppoineen. Ostoskeskuksia oli yllättävän vähän, vaikka Euroopan suurin Westfieldin ostoskeskus Lontoossa sijaitseekin. Kivijalkakauppoja tuetaan ja ne ovat tärkeä osa ihmisten arkea. Perusvalikoimaan kuuluvat ruokakauppa, leipomo, kukkakauppa, bubi, ravintolat, kahvilat ja lahjatavaraliike sekä kirpputori. Takaisin Turkuun muuttaessani huomasin täällä kivan lelukaupan ja käsityöputiikin kadonneen. Olisivatko nämä pärjänneet Turussa paremmin, jos ne olisivat tarjonneet Lontoon tapaan muitakin palveluja tuotemynnin lisäksi? Paikallinen käsityöputiikkini Forest Hillissa järjesti viikoittain käsityökursseja, pihamyyjäisiä ja jopa lasten synttärikutsuja. Lelu- ja kirjakaupoilla oli enemmän sääntö kuin poikkeus, että heidän tilojaan käytetään muskareiden, lukupiirien ja yksityistilaisuuksien järjestämiseen. Ja ei, tilaa ei todellakaan ollut paljon, mutta kekseliäisyyttä kyllä!

Palvelut

Lontoossa käytettiin enemmän ja erilaisia palveluja kuin Suomessa. Työmatkat ja työpäivät olivat pitkiä ja harva omisti omaa autoa, joten ruuan ja tavaroiden kotiin tilaaminen oli todella yleistä. Amazonin kuskit suhasivat pitkin katuja ja heittivät paketit välillä jopa avoinaisesta WC:n ikkunasta sisään, jos kotona ei oltu. Suomessakin yleistynyt ruokaostosten nettitilaus oli monipuolisempaa. Lontoossa voit tilata täysin muovittoman ruokatilauksen, luomuvihannekset suoraan maatilalta tai jopa vanhanaikaisen maitomiehen, joka toimittaa maidot lasipulloissa ovelle. Poran tai ompelukoneen pystyi lainaamaan helposti Library of Things:sta ja lasten lelut lelukirjastosta. Autojen yhteiskäyttöpalvelut kuten ZipCar toimivat näppärästi älypuhelimella.

Yhteiskunnalliset yritykset

Olen itse erikoistunut vastuulliseen liiketoimintaa ja siksi kiinnitin huomiota Lontoossa suureen yhteiskunnallisten yritysten määrään. Kuntosalini oli yhteiskunnallinen yritys, paikallinen kahvila työllisti syrjäytyneitä nuoria, sähköä pystyi ostamaan yhteiskunnalliselta yritykseltä ja jopa osa elokuvateattereista toimi yhteiskunnallisen yrityksen tavoin ohjaamalla vähintään 50% tuottamaan voitosta ajamansa asian hyväksi. Briteissä kiistellään toisinaan siitä, onko tämä vain valtion tapa siirtää vastuuta, sillä yhteiskunnalliset yritykset keskittyvät usein samoihin ongelmakohtiin, mihin sosiaalityöntekijät. Tyypillisiä kohteita ovat syrjäytyneet, maahanmuuttajat, lapset ja nuoret, vanhukset, masentuneet tai vammaiset. Briteissä on yli 400 000 yhteiskunnallista yritystä, jotka työllistävät 2 miljoonaa henkilöä ja ne ovat tärkeä tukipilari erityisesti paikallisyhteisöissä.

Elämykset

Lontoo on täynnä elämyksiä. Museoiden ja turistinähtävyyksien lisäksi tekemistä oli loputtomasti ja kerron muutaman esimerkin kivoista kokemuksista, joita meillä oli.

• Art Night – kolmen tunnin ohjattu sessio, jonka tuloksena maalaus
  • Secret Cinema – satojen ihmisten interaktiivinen elokuvakokemus, jossa jokaisella oma rooli ja tehtävä
  • Lost Love Speakeasy – Salakapakkaillallinen 20-luvun tyyliin
  • London Walks – kahden tunnin kävely, jossa oppaina paikalliset. Ei ennakkoilmoittautumista, hinta aina 10 puntaa

Lontoossa asumisen jälkeen Turku tuntuu pieneltä suurelta kaupungilta, jossa on helppo kulkea ja järjestää perhe-elämä. Oli ilo palata takaisin Suomeen ja erityisesti tuttuun työhön kauppakamariin. Vastaan yhteyspäällikkönä jäsentapahtumien järjestämisestä sekä ICT- ja finanssivaliokunnasta, ja toivon näkeväni teitä jäseniä pian tilaisuuksissamme!