Viikon jäsen: Pasaati Oy

Myyntipäällikkö Jouko Haavisto pitää Pasaati Oy:n tärkeimpänä menestystekijänä projektipäälliköiden pitkää työkokemusta ja näyttöjä vaativien projektien onnistuneesta läpiviennistä.

Pasaati Oy on vuonna 2006 perustettu projektitoiminnan ja projektinjohtamisen asiantuntijatalo. Yrityksen tehokas ja osaava henkilökunta koostuu kokeneista projektinhallinnan ammattilaisista. Pasaati Oy erottuukin muista erityisesti pitkään kokemukseen perustuvan asiantuntemuksen ansiosta. Yrityksen toiminta on alusta saakka keskittynyt vahvaan projektinhallinnan asiantuntijuuteen, joka on luonut vakaan luottamuksen projektien onnistumiselle. Tähän mennessä Pasaati Oy on toteuttanut noin 200 asiakasprojektia, joista suurin osa on ollut ICT-järjestelmien muutosprojekteja, tuotekehitysprojekteja ja toimitusprojekteja. Vuosien saatossa tutuiksi ovat tulleet myös

”Asiakkaitamme ovat yritykset ja yhteisöt, jotka ovat hankkimassa ICT-palvelua tai -järjestelmää taikka kehittämässä tuotteita ja/tai palveluita tai suunnittelemassa liiketoiminnan muutoksiin liittyviä hankkeita. Asiakaskuntamme yritykset edustavat teollisuus- ja energiasektoria, rakentamista, kauppaa ja mediaa. Myös ICT-yrityksiä kuuluu luonnollisesti asiakkaihimme. Olemme palvelleet myös terveys- ja hyvinvointialan yrityksiä. Kaiken kaikkiaan asiakasyrityksemme edustavat melko laajaa otosta sekä yksityiseltä että julkishallinnon sektorilta”, kertoo yrityksen myyntipäällikkö Jouko Haavisto.

Pasaatin projektipalvelut kattavat yksittäisen projektin, projektisalkun tai projektitoimiston hallinnan alkaen projektien liiketoimintasuunnitelman työstämisestä projektien hyötyjen mittaamiseen.

”Projekteja on monenlaisia mutta kaikissa niissä on sama tavoite: päästä kustannustehokkaasti vaatimusten mukaiseen lopputulokseen sovitussa aikataulussa. Joskus asiakkaalle kuitenkin tulee ongelmia eikä projekti toteudu kuten oli tarkoitus tai projektia ei voi edes aloittaa koska sopivaa projektipäällikköä ei ole yrityksen omasta porukasta vapaana. Tällöin asiakkaalla on selkeä tarve käyttää ulkoista projektipäällikköpalvelua. Eli tyypillisesti asiakkaamme käyttävät meidän palveluitamme, kun heillä on resurssivajetta tai osaamisvajetta projektinhallinnan osalta.

Yrityksen tarina sai alkunsa vuonna 2006, kun sen perustaja Pasi Kivimäki osallistui purjehduksen Lightning-luokan EM-kilpailuun Esko Aallon venekunnassa. Neljä päivää joukkue kisasi voimakkaassa aallokossa, ja vaikka palkintosijat jäivät saavuttamatta, hyvä yhteishenki pysyi korkealla.

Viimeisen maaliintulon jälkeen useita päiviä jatkunut puuskainen keikutus yhtäkkiä rauhoittui, ja koko venekunta sai purjehtia kohti regatan satamaa kevyen tuulenvireen siivittäminä auringon porottaessa pilvettömältä taivaalta.

”Me kaikki olimme antaneet kisassa kaikkemme ja olimme lopen uuvuksissa. Raskaat kisavarusteet päällä lojuimme veneessä ja annoimme tuulen kuljettaa alusta eteenpäin. Kellään ei ollut enää kiire”, Pasi muistelee.

Se hetki ikuistui Pasin mielen kuvakirjaan.

”Makasin selälläni keulakannella, katselin ylöspäin vienossa tuulessa lepattaviin valkoisiin purjeisiin ja mieleeni juolahti ajatus siitä, miten pasaatituulet kuljettavat meitä onnellisia nyt eteenpäin. Enää ei tarvitse taistella.”

Mielikuva ja tunnetila piirtyivät Pasin mieleen niin voimakkaasti, että kun hän myöhemmin samana vuonna perusti yrityksensä, ei nimeä tarvinnut pitkään miettiä.

Ajatus yrityksen synnystä liittyy vahvasti pasaatituuliin.

Jouko Haavisto päätyi Pasaati Oy:n palvelukseen pari vuotta sitten.

”Olin aiemmin toiminut 14 vuoden ajan teknologiajohtajana kansainvälisessä yrityksessä ja sen jälkeen olen perustanut kaksi yritystä. Muutama vuosi sitten etsin uusia haasteita ja otin yhteyttä Pasaatin perustajaan Pasi Kivimäkeen. Hän mainitsi, että heillä oli tarve laajentaa Pasaatin toimintaa Turun seudulla, jossa heillä oli ollutkin toimintaa jo useiden vuosien ajan. Tartuin haasteeseen ja pääsin Pasaatiin myyntipäälliköksi vastaamaan Varsinais-Suomen projektipäällikköpalveluiden asiakkuuksista.

Haavisto pitää yrityksen tärkeimpänä menestystekijä projektipäälliköiden pitkää työkokemusta ja näyttöjä vaativien projektien onnistuneesta läpiviennistä. Myös toiminnan ketteryys, joustavuus ja se, että Pasaati toimii projekteissa ennen kaikkea asiakkaan etujen valvojana kuuluvat menestystekijöihin.

”Esimerkiksi toiminnanohjausjärjestelmän muutosprojekteista meillä on runsaasti kokemusta. Järjestelmien kilpailutusvaiheessa on nimenomaisen oleellista ymmärtää ja huolehtia asiakkaan eduista ja tarpeista, joita itse järjestelmätoimittajat yrittävät suunnata omien tarkoitusperiensä mukaisiksi. Mutta kun muutosprojektin johdossa on meidän projektipäällikkömme, niin asiakas voi olla varma siitä, että hänen eduistaan pidetään huolta korkeimmalla prioriteetilla. Tämän mahdollistaa toimittajariippumattomuus eli emme edusta mitään tiettyä järjestelmätoimittajaa”, Haavisto kiteyttää.

Vuosien varrella suurimmat haasteet ovat liittyneet siihen, miten asiakkaan tarve ja palveluntarjonta saadaan kohtaamaan oikeaan ajanhetkeen.

”Tilanne voi olla vaikka sellainen, että kun asiakkaalla on tarve projektipäällikölle, niin meillä ei ole juuri sillä hetkellä heidän projektiinsa sopivaa asiantuntijaa käytettävissä. Monesti siis asiakkaan näkökulma on tilaaja-tuottaja-tyyppinen malli, vaikka huomattavasti tehokkaampi asetelma olisi yhdessä tekeminen. Projektien resursointi optimitilanteessa tapahtuu yhdessä siten, että me toimimme asiakkaan projektitoimistona, joten olemme tällöin ajoissa tietoisia uusista alkavista projekteista, jolloin resurssien aikatauluttaminen projektitarpeiden suhteen onnistuu ilman tarpeen ja tarjonnan kohtaanto-ongelmaa”, hän selittää.

Haavisto pitää ihmisten johtamista suurimmaksi osaksi suunnan näyttämisenä.

”Projektin johtaminen on kaaoksen hallintaa, jossa tärkeimmät asiat ovat aikataulun ja budjetin koossa pitäminen. Yleisesti ottaen oma johtajuusoppini on neuvottelevaa johtamista, jossa pyritään ratkaisemaan asiat yhteisen ymmärryksen kautta”, hän kertoo.

Pasaati tavoittelee kasvua niin Suomessa kuin myös ulkomailla.

”Tavoitteena on, että muutaman vuoden kuluttua olemme maankuulu ICT-palveluita tuottava yritys ja toiminta on laajentunut myös ulkomaille. Uuden valmistumassa olevan strategiamme myötä tulemme kasvamaan ja tuomme entistä laajempaa ICT-projektipalvelua tarjontaamme.”

Varsinais-Suomi toimintaympäristönä on tällä hetkellä hyvä.

”Varsinais-Suomen talousalue on toimintaympäristönä hyvä koska meriteollisuuden ja autoteollisuuden lisäksi kasvua on bioalalla lääkekehityksen ja diagnostiikka-alan yrityksissä”, Haavisto sanoo.

Terveisiä kauppakamarille?

Turun kauppakamari tekee merkittävää työtä Turun talousalueen hyväksi ja se on myös asiallinen verkostoitumisyhteisö, jossa voi tavata sekä uusia yhteistyökumppaneita että uusia potentiaalisia asiakasyrityksiä.

Pasaati lyhyesti:
– Pasaati Oy on 2006 perustettu projektitoiminnan ja projektijohtamisen asiantuntijatalo.
– 12 vuoden ajalta on runsaat 120 asiakasreferenssiä noin 200 projektista.
– Mitattu asiakastyytyväisyyden keskiarvo 9+/10.
– Toimipisteet: Turku, Tampere, Helsinki
– Tilaajavastuun Luotettava kumppani
– Kauppalehden Menestyjät -sertifikaatti 2018
– Suomen Vahvimmat Platina -sertifikaatti 2010-2018

www.pasaati.com


Viikon jäsen -juttusarjassa nostamme esiin jäsenyritystemme tarinoita osana varsinaissuomalaista menestystä. Julkaisemme uuden tarinan verkkosivuillamme joka viikko. Katso kaikki tarinat täältä.

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917 ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

©Turun kauppakamari 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Toteutus Sofokus Oy