Kotimaanmatkailun kunnianpalautus

Kirjoittaja Pauliina Forsman on Turun kauppakamarin edunvalvontapäällikkö. Hän toimii myös kauppakamarin matkailuvaliokunnan sihteerinä.

Suomimatkailun momentum on nyt!  Näin julistettiin Suoma ry:n syysseminaarissa, jonka teemana oli vastuullisuus matkailussa. Erilaisia kotimaan kohteita esittelevä 100 syytä matkailla Suomessa -kampanja oli tänä vuonna huikea menestys ja kieltämättä myös oma somekuplani on jo vuoden pari tuutannut enenevässä määrin päivityksiä kotimaan kamaralta kaukaisten hiekkarantojen sijaan.

Lapsuudenperheeni matkusti 90-luvulla pelkästään kotimaassa. Ilmastoimaton automme kiisi läpi Itä-Suomen harjujen ja Järvi-Suomen sinisenä välkkyvien maisemien kohteenaan useimmiten vuokramökki veden rannalla. Noilta vuosilta on jäänyt korvaamattomia matkailumuistoja: Aulangon näköalatornin huimaavat portaat, Ähtärin karhut, höyrylaivaristeily Saimaalla, Muumimaailma ja huvipuistot, Turun saaristo ja Punkaharjun pitsinen ja vaaleanpunainen valtionhotelli vain muutamia mainitakseni. Harrastimme kotimaanmatkailua epäilemättä myös rakkaudesta lajiin, mutta ennen kaikkea budjettisyistä.

Halpalentoyhtiöiden yleistyminen teki maailmasta huomattavasti pienemmän ja saavutettavamman 2000-luvun puolella. Jopa opiskelijan budjetilla pystyi matkustamaan Euroopan toiselle laidalle ilman, että loppukuu meni kaurapuuroa syödessä. Maailma oli auki ja kaikki tuntuivat olevan yhtä suurta Erasmus-perhettä. Pari ulkomaanreissua vuodessa olikin yhtäkkiä uusi normaali.

Mentaliteetti on muuttunut valtavasti alle vuosikymmenessä. Muun muassa protektionismi, pakolaiskriisi, voimapolitiikan paluu Euroopan kamaralle, Trump, Brexit ja terrorismi ovat luoneet henkisiä ja fyysisiä esteitä sinne, missä ennen näytti olevan avoimia rajoja ja rajattomia mahdollisuuksia. Huoli matkailun eettisestä ja ekologisesta kestävyydestä on saanut monet valitsemaan kohteensa tarkemmin ja tietoisuus ilmastonmuutoksesta on saattanut lentämisen kyseenalaiseen valoon.

Matkailu on kaikesta huolimatta kasvava toimiala, sillä ihmiset ovat uteliaita sekä vaihtelun- ja mukavuudenhaluisia. Onneksi vastuullisuus on saanut jalansijaa alalla ja kuluttajat vaativat entistä enemmän niin majoittajilta, lentoyhtiöiltä kuin käyttämiltään palveluilta. Yksi tapa toimia vastuullisesti on matkustaa Suomessa ja tukea samalla kotimaisia yrittäjiä.

En tule itsekään ulkomaanreissuista kokonaan luopumaan, mutta aion jatkossa tehdä yhä useamman matkoistani kotimaassa. Suomi on yksi vastuullisen matkailun kärkimaita ja kohteitakin riittää. Inspiroitua voi vaikka 100 syytä matkailla Suomessa -sivustolla, jonne on koottu vain murto-osa maamme upeista nähtävyyksistä ja elämyksistä. Oman maakunnan ja kotikaupungin elämyksistä voi onneksi nauttia vaikka työpäivän päätteeksi tai pikaisella päiväreissulla. Itse suuntaan tulevana viikonloppuna Kemiönsaarelle Kasnäsiin nauttimaan syksystä, hyvästä ruuasta ja kylpylän poreista. Suunnitelmissa on myös lokakuinen kummituskierros Louhisaaren kartanossa. Kotimaanmatkailijaa ei vaivaa mikään muu kuin runsaudenpula.