Työvoimapula ja talousnäkymien epävarmuus riivaavat suomalaisyrityksiä

Jopa 60 prosenttia varsinaissuomalaisista yrityksistä ilmoittaa, että pula osaavasta työvoimasta on aiheuttanut ongelmia yrityksen liiketoiminnassa, selviää kauppakamarien tuoreesta kyselystä. Samassa kyselyssä yli puolet yrityksistä on sitä mieltä, että työvoimakustannusten alentaminen lisäisi työvoiman kysyntää vuonna 2020. Vastanneista yrityksistä 54 prosenttia sanoo, että talousnäkymien parantuminen ja epävarmuuden vähentyminen saisi investoinnit kasvuun tulevana vuonna. Varsinais-Suomen luvut mukailevat koko maan vastausten keskiarvoa.

”Työvoimapulasta kärsivien yritysten osuus on poikkeuksellisen suuri. Tämä kielii Suomen kansantalouden rakenteellisista haasteista. Ihmiset eivät ota työtä vastaan niin hanakasti, kun sopisi toivoa. Myös maan sisäinen muuttoliike on liian vähäistä. Parhaassa tapauksessa osaavat kädet ovat jo töissä, eikä tekeviä käsiä yksinkertaisesti löydy, jolloin katse pitäisi suunnata maan rajojen ulkopuolelle”, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki sanoo.

Lisäksi kyselytutkimuksessa kysyttiin, että palkkaisivatko yritykset lisää työntekijöitä vuoden 2020 aikana, mikäli työvoimakustannuksia kevennettäisiin 10 prosenttia. Puolet yrityksistä vastasi kyllä ja yksi viidestä yrityksestä ei osannut sanoa.

”Työvoimakustannusten ja työllisyyden välinen yhteys ei ole yllätys. Sekä maalaisjärki että taloustieteellinen tutkimuskirjallisuus kertovat, että työvoimakustannusten taso vaikuttaa yritysten työvoiman kysyntään. Pitkällä aikavälillä vaikutus korostuu, kun yritykset sopeuttavat toimintaansa esimerkiksi työvoimakustannusten korotuksen tapauksessa korvaamalla ihmistyötä pääomalla eli koneilla, laitteilla ja automatisaatiolla ylipäätänsä”, Kotamäki summaa.

Kauppakamarien jäsenyrityksiltä kysyttiin myös, mikä ensisijaisesti saisi yritykset investoimaan enemmän vuonna 2020. Koko Suomen vastauksissa yli puolet yrityksistä viittasi talousnäkymien parantumiseen ja epävarmuuden vähentymiseen. Muut annetut vastaukset olivat verotuksen alentaminen (15 %), paremmat rahoitusmahdollisuudet (10 %) tai jokin muu syy (13 %). Yrityksistä 10 % ei ollut kiinnostunut tekemään lisäinvestointeja vuonna 2020.

”Kaikenlainen epävarmuus on myrkkyä yrityksille. Epävarmuus aiheuttaa investointiprojektien siirtämistä tulevaisuuteen tai pahimmassa tapauksessa projektien kuoppaamisen”, Kotamäki pohtii.

”Valitettavasti globaali talouspoliittinen epävarmuus on ollut viime vuosina poikkeuksellisen suurta. Kansantaloudet hyötyisivät ilmiselvästi epävarmuuden väistymisestä. Parasta turvaa sekä globaalille epävarmuudelle että suhdannevaihtelulle laajemminkin on se, että talouden instituutiot ja rakenteet ovat kunnossa”, Kotamäki sanoo.

Kauppakamarien kysely yrityksille tehtiin syyskuun lopussa osana eurooppalaisten kauppakamareiden yhteiselin Eurochambresin kyselyä. Kyselyyn vastasi noin 760 eri alojen yritystä ympäri Suomen. Varsinai-Suomesta vastanneita oli 69. Kolmannes yrityksistä oli teollisuuden alan yrityksiä. Puolet vastanneista yrityksistä työllistää 10-49 henkeä, 30 prosenttia vastanneista yrityksistä kuului kokoluokkaan 50-249. Eurochambresin laajempi, Euroopan laajuinen kysely julkaistaan marraskuun alussa.

Varsinais-Suomen alueen yritysten vastaukset: