Viikon jäsen: Ääniräätäli Oy

Ääniräätäli tarjoaa äänenkäytön koulutuspalveluita yksityisille ihmisille, yrityksille ja yhteisöille. Ääniräätäli on rekisteröity Kaupparekisteriin marraskuussa 2004 eli ikää on nyt 15 vuotta. Alkuvaiheessa sen perustaja Minna Laukkanen toimi yksinyrittäjänä osuuskunnan kautta laskuttaen, myöhemmin toiminimellä ja vuodesta 2011 lähtien Ääniräätäli on ollut osakeyhtiö. Tällä hetkellä yrityksen palveluksessa työskentelee kuusi laulunopettajaa ja puolipäiväinen asiakkuusvastaava.

Ääniräätälin lauluasiakkaat ovat Laukkasen mukaan aivan tavallisia, tyypillisimmin jo aikuisikään ehtineitä, lisää laulua elämäänsä toivovia miehiä ja naisia. Puheäänikoulutuksia yritykseltä tilaavat erikokoiset yritykset ja valtion virastot, seurakunnat ja oppilaitokset, joissa työntekijöiden ääni joutuu työssä kovalle kuormitukselle.

”Äänenkäyttökoulutuksissa käydään aina läpi ääniergonomiaa soveltuvasti kyseiselle työpaikalle, äänentuottamisen perusasioita ja runsas määrä harjoituksia, joiden avulla jokainen voi harjoittaa äänestään kestävämmän, kantavamman ja miellyttävämmän kuunnella. Terve ääni on monessa ammatissa ehdoton edellytys menestyä ja voida hyvin työssä”, Laukkanen muistuttaa.

”Ääniräätäli sai alkunsa valmistuttuani laulupedagogiksi Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta – tai no oikeastaan jo silloin, kun järjestin lapsena takapihallamme naapurin lasten kanssa sirkusesityksiä kesäisin. Sirkuksessa oli myös pääsymaksu, joten kulttuuripalveluiden myyntiä totta tosiaan! Taustallani on yrittäjäperhe: suvussa oli kirjapaino, joten yrittäminen oli luonteva osa elämää jo lapsuudessa”, Laukkanen kertoo.

Hänen valmistuessaan laulunopettajaksi vuonna 2004, mielessä alkoi siintää työkuviot: Laukkasen toiveena oli yhdistää sekä omaa esiintymistä että varmemman tuntuisena leipäpuuna opettamista.

”Valmistumiskeväänä sain kyselyn Auran Aallot -paikallisradiolta tulla pitämään äänenkäyttökoulutusta heidän toimittajilleen. Tuossa vaiheessa minulla oli niin monta rautaa tulessa, että en ottanut vastaan työtarjousta, mutta siitä jäi ajatus, että ehkä tässä olisi jotain. Koulun viimeisinä hetkinä kävin muutaman kerran juttelemassa koulun yrityshautomossa ja sain vahvistusta ajatukselleni alkaa tarjota laulunopetuksen lisäksi myös äänenkäyttökoulutuspalveluita yrityksille ja yhteisöille. Kesti kuitenkin aika monta vuotta ennen kuin äänenkäyttökoulutuksilla alkoi toden teolla olla kysyntää – ja myös se otti aikansa, että kehittelin koulutusta eteenpäin pikkuhiljaa kokemuksen karttuessa. Lauluoppilaita aloin saada mukavasti heti alusta lähtien ja siinä rinnalla toimin koko ajan aktiivisesti laulajana ja esiintyjänä”, Laukkanen muistelee.

Yrityksen tarjonnan laajentaminen on tullut sen myötä, että Laukkanen on onnistunut rekrytoimaan hyviä tyyppejä ja erinomaisia opettajia, joiden vahvuudet ovat keskenään erilaisia.

”Meillä Ääniräätälissä on nyt hyvin monipuolinen tarjonta: yksinlaulua klassisen ja pop/jazz -laulun tunneilla, ryhmiä popista oopperaan ja puheäänenkäyttökoulutusta yrityksille ja yhteisöille. Olemme myös aktiivisesti hakeneet yhteistyökumppaneita. Esimerkiksi Turun kesäyliopiston tarjonnassa on ollut jo useamman vuoden säännöllisesti meidän tuottamiamme kursseja, jotka ovat olleet hyvin suosittuja. Pidämme myös oppilaillemme konsertteja, joten jokaisella on mahdollisuus esiintyä niin halutessaan”, hän kertoo.

Suurimpana haasteena hän näkee lähiaikoina tapahtuneen kilpailun lisääntymisen.

”Hintataso on alalla keskimäärin erittäin alhainen ja itse olen hinnoitellut palvelut siten, että siitä voimme maksaa korvausta opettajalle, arvonlisäveron ja vielä pitää jäädä yrityksen muihin kustannuksiin. Erottautuminen muista on luultavasti se asia, mihin pitäisi edelleen kiinnittää enemmän huomiota. Jatkossa pyrimme hakemaan myös lisää yhteistyökumppaneita, jolloin molemmille löytyy synergiahyötyä. Yksi iso haaste on myös se, että toimintakausi harrastuspalvelussa – samoin yrityskoulutuksissa – on aika kausiluontoinen. Kesällä ei oikein tapahdu mitään eli koko vuoden tienestit pitää tehdä noin 10 kuukauden aikana”, hän toteaa.

Ääniräätälissä puhaltavat muutoksen tuulet, sillä vuodenvaihteessa 2020 yrityksen konsepti muuttuu jälleen.

”Muutamme pienempään toimitilaan ja haemme tarvittaessa ulkopuolista tilaa sitä vaativalle toiminnallamme. Meillä on jo nyt paljon keikkoja varsinaisen studion ulkopuolella, ja jatkossa yhä enemmän. Tukikohtamme säilyy samalla puolen kaupunkia ja sieltä käsin operoimme sitten asiakkaan tiloissa tai vuokratuissa saleissa, mikäli pieni studiomme ei riitä vaikkapa oopperaäänten loistolle! Toiveena on myös hakea yhteistyömahdollisuuksia vaikkapa Turun vanhuspalveluista: ilahduttaisimme mielellämme palvelutaloissa laulullamme vaikkapa vastineena harjoitustilan käytöstä”, Laukkanen kertoo.

Varsinais-Suomi on varsin laaja alue, ja Laukkanen toivoisikin tavoittavansa vielä enemmän asiakkaita myös vähän kauempaa.

”Tämän tulevan muutoksen myötä olen pohtinut, voisiko Ääniräätälin palveluita viedä vaikkapa Rymättylään tai Kemiöön, jos sieltä on liian pitkä matka Turkuun? Siinä mielessä palvelumme on kuitenkin melko paikallista, kaukaisimmat säännölliset laulutuntikävijät ovat olleet Salosta ja Loimaalta, mutta suurin osa tästä aivan ympäristökunnista tai Turusta. Yrityskoulutuksia puolestaan toimitamme valtakunnallisesti, Rovaniemeä myöden olen kouluttanut muun muassa Verohallinnon puhelinpalvelua”, hän selostaa.

Terveisiä kauppakamarille?

”Kauppakamarin toiminta vaikuttaa todella ammattimaiselta, ehkä vähän etäiseltä pienen yrittäjän näkökulmasta. Toisaalta kaikki tilaisuudet, joihin olen osallistunut, ovat olleet oikein mukavia – ihmiset sen toiminnan tekevät, ja Kauppakamarin ihmiset ovat todella auttavaisia ja päteviä työssään. Olen saanut myös apua ja neuvoja kiperiin kysymyksiin kauppakamarin palveluiden kautta. Minusta on hienoa, että jäsenenä voi olla tällainen miniyrittäjä, ja toisaalta suuret yritykset – samalla asialla kaikki kuitenkin ollaan! Me Ääniräätälissä haluamme tuottaa iloa ja hyvinvointia asiakkaillemme, unohtamatta omaa iloamme ja hyvinvointiamme työn runsauden ja yrittämisen haasteiden keskellä.”

www.aaniraatali.fi
Ääniräätälin Joulukonsertti SU 15.12.2019 klo 15


Viikon jäsen -juttusarjassa nostamme esiin jäsenyritystemme tarinoita osana varsinaissuomalaista menestystä. Julkaisemme uuden tarinan verkkosivuillamme joka viikko. Katso kaikki tarinat täältä.

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917 ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

©Turun kauppakamari 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Toteutus Sofokus Oy