IT-taidoilla tehoa ja merkityksellisyyttä työntekoon

Kirjoittaja Mikko Pirilä on riippumaton IT-konsultti ja yrittäjä. Hän on myös Turun kauppakamarin ICT-valiokunnan jäsen.

Vietän suuren osan työaikaani asiakkaiden luona, jossa pyrin IT-palveluideni lomassa tutustumaan kaikenlaisiin työtehtäviin selkeän kokonaiskuvan saamiseksi.

Olin muutamia vuosia sitten asiakkaan tuotantotiloissa, joissa huomasin erään työntekijän naputtelevan konemaisesti pitkää tekstitiedostoa. Pysähdyin kysymään, mitä hän oli tekemässä. Vastaus oli pysäyttävä: ”Korjaan pisteet pilkuiksi, koska saamani dokumentti on väärin muodostettu”. Menin hieman hämilleni, mutta sain kakistettua jatkoksi kysymyksen, miten paljon aikaa tähän kuluu? Lopullinen tyrmäys tuli, kun kuulin, että 2-8 tuntia kuukausittain. Heti ensiapuna annetulla minuutin mittaisella etsi-korvaa-toiminnon pikakoulutuksella säästöä tuli vuodessa noin 60 tuntia. Työntekijän silmäkulmasta vierähti kyynel ja hän kiitti työtehtäviensä mielenkiinnon palauttamisesta.

Onneksi tämänkaltaisia tapauksia tulee vastaan harvoin ja jatkuva oppiminen on monissa yrityksissä niin sanottua peruskauraa. Kertomus on kuitenkin hyvä muistutus osaamisen kasvavista tarpeista.

Tunne itsesi, tunne yrityksesi

Kuuluitpa sitten mihin tahansa yrityksenne organisaatiokaaviossa, kannustan sinua olemaan utelias ja aktiivinen IT-osaamisesi kehittämisessä. Tietotekniset ratkaisut ovat vain arkeasi helpottavia välineitä, jotka toivon mukaan tehostavat toimiasi. Mikäli näin ei ole, on hyvä pohtia, ovatko työkalut oikeita ja osaaminen sopivalla tasolla. Oman osaamisen kehittäminen on erityisen vaikeaa, jos ei osaa esittää oikeita kysymyksiä.

Yritykselle henkilökunnan ammattitaito on yksi toiminnan perusedellytyksistä ja yleensä myös kunnia-asia. Esimiehelle alaisen IT-taitojen tunnistaminen ei ole aina helppoa. Esimiestehtävissä tulisi ymmärtää jokaisen alaisen IT-osaamisen taso ja verrata sitä muuttuviin tarpeisiin. Tehtävä on lähes mahdoton, jos esimiehen omat IT-taidot ovat riittämättömät.

Kouluttautumistapoja on lukemattomia. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle erilaisten oppimistapojen vuoksi.

Miten lähteä kehittämään IT-taitoja?

• Tunnista koulutustarpeesi. Minkä IT-taidon parantaminen tehostaisi työpäivääsi eniten?
  • Etsi sopiva koulutus. Hae netistä ja kysy kollegoilta suosituksia hyvistä koulutuksista. Muista valita sopiva koulutustaso. Jatkokurssin anti jää helposti heikoksi, jos perusosaaminen ei ole kunnossa.
  • Tarvittaessa pyydä esimieheltä lupa koulutukseen.
  • Varaa aikaa kurssin jälkeen omaehtoiselle harjoittelulle. Riittävä harjoittelu varmistaa, että opit pysyvät mielessä.

Mitä IT-koulutus maksaa?

Tehokkaaseen ja jäsennettyyn opiskeluun suosittelen kaupallisten toimijoiden IT-koulutuksia. Muutama satanen sijoitettuna oikeanlaiseen ja oikeantasoiseen koulutukseen maksaa itsensä takaisin parhaassa tapauksessa jo samana päivänä. Päivähinnan noustessa 1.000 euroon/päivä, voi odottaa tietenkin erilaista oppimiskokemusta kuin yksin YouTubea tihrustamalla.

Internetin ihmeellisessä maailmassa on tarjolla sekä pikkumaksullisia että maksuttomia lähteitä. Erilaisia videokursseja, e-kirjoja, blogeja, koodikirjastoja ja keskustelupalstoja on runsaasti, ja nämä sopivat ensisijaisesti opiskeltavaa asiaa jo jonkun verran tunteville. Erityisen hyvin netin anti palvelee pienehköissä arkisissa opintotarpeissa.

Itse kouluttaudun jollain tavalla lähes vuoden jokaisena päivänä. Hands on -työtehtävät laajempien konsultointien lisäksi pitävät mielen virkeänä ja taidot ajan hermolla. Käyn kursseilla ja meet-upeissa, tein toisen tutkinnon, luen alan julkaisuja, seuraan blogeja ja keskustelufoorumeita, kokeilen ja tutkin IT-tuotteita ja -palveluita.

Milloin on sopiva aika kouluttautua?

Aloita kouluttautuminen heti. Katso aluksi vaikka kauppakamarin koulutustarjonta täältä: https://turunkauppakamari.fi/koulutukset/

Kauppakamari tarjoaa monenlaisia koulutuksia, joita voi muiden kaupallisten toimijoiden tarjonnan lisäksi hyödyntää. IT-esimerkkinä mainittakoon Excel-taulukkolaskentaohjelma, jota käytetään laajasti, mutta taidot ovat monasti huterat työtehtäviin nähden. Tähän on vuoden 2020 alkupuolella tulossa Turun kauppakamarilta mainio starttipaketti. Hyvä perusta luo pohjan monipuoliselle osaamiselle.

Menestystä IT-opiskeluun!

Teksti: Mikko Pirilä, Opapoint Oy