Viikon jäsen: Kiilto

Kiilto on 100-vuotias suomalainen perheyritys, joka luo hyvinvointia puhtaudesta ja rakentaa kestävää tulevaisuutta. Yritys kehittää, valmistaa ja markkinoi kemianteollisuuden ratkaisuja neljällä toimialalla, joita ovat rakentaminen, teollisuuden kiinnitysratkaisut, ammattihygienia sekä kuluttajatuotteet. Tällä hetkellä Kiilto toimii kahdessatoista eri maassa ja työllistää yhteensä lähes 1000 henkilöä. Yrityksen toiminnan ydinajatuksia ovat ympäristöjohtajuus, läheisyys ja sitoutuminen tulevaisuuteen.

Kiillon tarina alkoi lokakuussa 1919 Tampereen Pispalasta, pienestä hiusvesi- ja kenkäplankkitehtaasta. Tuolloin Suomessa oli puutetta lähes kaikesta, ja kun jotain tavaraa tarvittiin, se piti tehdä itse.

”Tällaisen kekseliäisyyden ja yritteliäisyyden ansiosta syntyi Kiilto. Uuden luominen ja kehittäminen kuvaavat edelleen osuvasti toimintaamme”, kertoo KiiltoClean Oy:n toimitusjohtaja Kari Laakso.

Hän kuvaa Kiillon menestyksen avaintekijän olevan rakkaus, joka tiivistyy yrityksen 100-vuotisjuhlavuoden Lujin sidos kaikista -konseptin manifestissa:

”Rakkaus työhön, tinkimätön halu pyrkiä kohti parasta. Rakkaus pienimpiin yksityiskohtiin, nanokokoisiin partikkeleihin, palava intohimo suuriin kokonaisuuksiin. Rakkaus kotimaahan, sen herkän kauniiseen luontoon ja sen ihmisiin, joiden kädet jaettu työ on tuonut yhteen. Rakkaus historiaan, joka sitoo meidät tähän maahan ja nykyhetkeen, joka on kaikki mitä on. Ja rakkaus tulevaisuuteen, joka elää meissä kaikissa ja laittaa meidät seisomaan rinta rinnan, valmiina ottamaan vastaan seuraavan sadan vuoden haasteet.

Rakkaus. Se on lujin sidos kaikista.”

Laaksoe kertoo vuosien varrella kehittäneensä omaa johtamistaan kokemuksen ja erilaisten koulutusten kautta. Johtamisessa keskeisessä roolissa on ihminen.

”Kaikki tapahtuu, tai jää tapahtumatta, ihmisten kautta. Keskeisiä elementtejä minulla ihmisten johtamisessa ovat vastuuttaminen ja valtuuttaminen, kannustaminen uusiutumiseen, sekä tavoitteet ja mittaaminen”, hän kertoo ja jatkaa:

”Vastuu ja valtuudet ovat lähtökohta, josta johtamisessani lähden liikkeelle. Ihmisillä pitää olla mahdollisuus tehdä päätöksiä omaan työhön kuuluvista asioista ja heidän pitää myös olla halukkaita ja valmiita tekemään päätöksiä. Tätä kautta luodaan sitoutumista tekemiseen ja yhteiseen päämäärään. Toiminnan kehittymisen kannalta uusiutuminen on keskeisessä roolissa. Ihmisten osalta se tarkoittaa, että kannustan kokeilemaan uusia asioita, tekemään muutoksia ja samalla hyväksymään myös sen, että osa asioista onnistuu ja osa ei, mutta kaikesta pitää oppia ja tehdä tarvittavat korjaukset seuraavaan kokeiluun. Tärkeää on, että emme ala pelätä muutoksia ja sitä kautta hidasta kehitystä tai jätä asioita tekemättä. Tavoitteet ja niiden mittaaminen ovat tärkeitä tekijöitä ihmisiä johdettaessa ja kuljettaessa kohti tavoitteita. Ihmisille pitää olla selvää, mihin olemme menossa ja miksi, sekä miten sinne päästään. Nämä pitää myös pystyä tuomaan mahdollisimman lähelle jokaisen omaa tekemistä, eli oivalluttamaan, miten juuri minä pystyn vaikuttamaan isompaan tavoitteeseen, jota kohti olemme yhdessä menossa.”

Kiillon visio on vuodessa 2080. Pitkä aikajänne ohjaa tekemään päätöksiä pitkälle tulevaisuuteen tähystellen lyhytjänteisemmän optimoinnin sijaan.

”Edelläkävijyys ympäristöasioissa ja innovatiivisuus ovat Kiillossa strategisia painopistealueita, jotka auttavat navigoimaan kohti visiotamme. Vuonna 2080 olemme olleet jo pitkään mukana ratkaisemassa toimialojemme ympäristöhaasteita innovatiivisilla ratkaisuilla ja sitä kautta luomassa hyvinvointia yhteiskunnallisella tasolla”, Laakso sanoo.

Hänen mukaansa Varsinais-Suomi on hyvä toimintaympäristö yritystoiminnalle.

”Tällä hetkellä taloudellinen aktiviteetti on ollut hyvällä tasolla jo jonkin aikaa telakan ja autotehtaan vetäminä, mutta niiden mukana on tullut monia muita toimijoita ja toimialoja, joilla menee myös varsin hyvin tällä hetkellä. Tähän talouden hyvään vauhtiin pitää Varsinais-Suomessakin pystyä vastaamaan tuottamalla koulutettua työvoimaa, ja tässä esimerkiksi DI-koulutuksen lisääminen Turussa on mielestäni varsin hyvä asia”, Laakso toteaa.

Millaiset terveiset lähetätte kauppakamarille?

”Kauppakamarin on hyvä valita keskeiset asiat, joihin se pyrkii vaikuttamaan, kuten Turussa on mielestäni tehtykin, ja pitää näitä asioita aktiivisesti yllä.”

www.kiilto.com

Viikon jäsen -juttusarjassa nostamme esiin jäsenyritystemme tarinoita osana varsinaissuomalaista menestystä. Julkaisemme uuden tarinan verkkosivuillamme joka viikko. Katso kaikki tarinat täältä.