Viikon jäsen: RTC Vahanen Turku Oy

RTC Vahanen Turku Oy on rakennusalan suunnittelu- ja konsulttitoimisto, joka tekee kaikkea tutkimuksista suunnitteluun ja valvontaan, homekouluista putkiremontteihin. Yritys tarjoaa muun muassa rakennusfysiikkapalveluita, rakennuttamista, valvontaa, talotekniikkasuunnittelua ja rakennesuunnittelua. RTC Vahanen Turku Oy:lla on kirjavasti erilaisia hankkeita: puolet liikevaihdosta tulee julkisista hankkeista sekä erilaisten kiinteistösijoittajien hankkeista ja hiukan alle puolet taloyhtiöhankkeista. Loput tulevat erilaisista hankkeista rakennusliikkeiden kanssa. Yritys toimii sekä korjaus- että uudisrakentamisen saralla.

RTC Vahanen Turku Oy:n toimitusjohtaja Aleksi Muurinen kertoo, että perinteisempien palveluiden, kuten rakennesuunnittelun, talotekniikkasuunnittelun, rakennuttamisen ja valvonnan lisäksi yritys tarjoaa kiinteistöjen energian kulutukseen liittyviä palveluita kuten esimerkiksi lämmöntuotantotavan muutosselvityksiä, joissa lasketaan energiatehokkuudet eri lämmöntuotantotavoille.

”Usein tulee vaikkapa pohdittavaksi, onko energiasäästömahdollisuuksia esimerkiksi lämmöntalteenoton tai aurinkoenergian kautta vai olisiko kannattavaa siirtyä täysin maalämpöön. Jatkossa tulemme varmastikin tarkastelemaan kiinteistöjä kokonaisuuksina, jolloin tulemme huomioimaan muutkin energiaan liittyvät seikat”, hän kertoo.

Yrityksen tarina sai alkunsa, kun yhteistyötä tehneet Insinööritoimisto Mikko Vahanen Oy:n ja Kiinteistön tuottoanalyysit Oy:n johtajat Risto Vahanen ja Heimo Levamo visioivat 90-luvun alkupuolella korjausrakentamisen kasvavan. He päättivät yhdessä perustaa RTC-Korjausrakentamisen Palvelukeskus Oy:n (myöh. RTC Koulutus Oy) tuottamaan koko maahan paikallisesti korjausrakentamisen konsulttipalveluita tuottavia alueyksiköitä, (RTC = Renovation Technology Center).

”Tähän liittyen Turkuun perustettiin vuonna 1997 aluetoimisto, joka erotettiin omaksi osakeyhtiöksi (RTC Turku Oy) vuonna 2001. Vuonna 2005 osake-enemmistö siirtyi yrityksen silloiselle turkulaiselle johdolle. Yrityksen nimi muutettiin muotoon RTC Vahanen Turku Oy vuonna 2010. Laajentuminen Poriin (Vahanen Pori) tapahtui liiketoimintakaupalla vuonna 2011 ja Saloon (Vahanen Salo) vuonna 2013. Jälkeenpäin Vahanen Salo on kuitenkin sulautunut osaksi Turun toimintaa”, Muurinen kertoo.

Hän itse päätyi yrityksen palvelukseen ollessaan RTC Vahanen Turku Oy:n kanssa kokouksissa asiakkaan roolissa vuonna 2012. Kokouksen jälkeen yrityksen silloinen toimitusjohtaja kertoi vapaana olevasta työpaikasta.

”Tilanne eteni siihen, että päädyin aloittamaan Vahasella putkiremonttihankkeiden projektipäällikkönä”, Muurinen kertoo.

Hän pitää yrityksen tärkeimpänä menestystekijänä työntekijöiden hyvinvointia.

”Yrityskulttuurissamme panostetaan työntekijöiden hyvinvointiin, yhdessä tekemiseen ja avoimuuteen. Ihmiset viihtyvät ja se näkyy myös työpanoksessa”, Muurinen sanoo.

Vuosien varrella suurimmaksi haasteeksi on osoittautunut osaavan työvoiman saaminen.

”Hyvien ja ammattitaitoisten työntekijöiden joukon kasvattaminen on haasteellista ja se, kuinka toisimme ilmi todelliset kilpailuetumme ja houkuttelevuutemme työnantajana”, Muurinen kertoo.

”Palkkaa itseäsi fiksumpia alaisia ja huolehdi, että lähelläsi olevat tärkeimmät henkilöt ovat kaikki vähän erilaisia, kuin itse olet” on toimitusjohtajan oma johtajuusoppi.

”Jos kaikki olisivat samanlaisia, yritys ei menestyisi. Erilaiset ihmiset rikastuttavat toimintatapoja. Yksi mies ei voi ohjata valtamerialusta, useampi osaava ihminen käytännön esimies- ja projektitöissä määrää loppupeleissä laivan kurssin. Omaksi tehtäväksi jää esteiden poistaminen ja luoda heille mahdollisuuksia menestyä työssään”, hän toteaa.

Muurinen toivoo, että sadan vuoden päästä RTC Vahanen Turku Oy on yhä menestynyt yritys, jossa työntekijät viihtyvät myös maanantaisin.

”Toivon yrityksemme olevan kuin yhtä suurta perhettä ja työpaikkana sellainen, jossa kaikki viihtyvät. Elämästämme suuren osan vietämme kuitenkin työpaikalla. Myös sadan vuoden päästä tarjoamme työntekijöillemme haastavia ja mielenkiintoisia hankkeita. Päämääränä on olla myös rakennusalan kehityksen kärjessä ja asiakkaiden ensimmäinen valinta”, hän sanoo.

Varsinais-Suomen Muurinen näkee vetovoimaisena toimintaympäristönä, jossa tapahtuu paljon alueellista kehitystä.

”Samanaikaisesti se on myös haastava muidenkin hyvien toimijoiden kilpaillessa samalla alueella”, hän toteaa.

Terveisiä kauppakamarille?

Mahtavaa, että pidätte yllä alueellista Varsinais-Suomen kilpailukykyä ja kehitätte alueemme markkinataloutta parempaan suuntaan! Nähdään valiokunnassa!

vahanen.com/fi/toimipisteet/turku

Viikon jäsen -juttusarjassa nostamme esiin jäsenyritystemme tarinoita osana varsinaissuomalaista menestystä. Julkaisemme uuden tarinan verkkosivuillamme joka viikko. Katso kaikki tarinat täältä.