Pore kannattelee Lounais-Suomea

Tekstin kirjoittaja Kaisa Leiwo on Turun kauppakamarin toimitusjohtaja.

Sekä Elinkeinoelämän Keskusliitto että Teknologiateollisuus julkistivat tällä viikolla suhdannekatsauksensa. Molempien mukaan suhdannetilanne on kohtuullisen vaisu ja näkymät varovaisia. Positiivisina pilkahduksina näkyy EK:n kartassa Lounais-Suomen suhteellisen hyvä tilanne ja Teknologiateollisuuden raportissa telakkateollisuuden hieno tilauskanta.

EK:n suhdannekartassa Uusimaa ja Lounais-Suomi erottuvat alueina, joilla tilanne on normaali tai sitä parempi.  Lounais-Suomessa suhdannenäkymät ovat kohentuneet viime vuoden lokakuusta, mutta tulevaisuuden näkymät ovat silti pessimistiset.  Yli kolmasosa yrityksistä kertoo, että heikko kysyntä rajoittaa tuotantoa. Samalla noin kolmasosan yrityksistä mukaan pula ammattityövoimasta on edelleen tuotantoa rajoittava tekijä, vaikka kysyntää löytyisi.

Teknologiateollisuuden mukaan maailmantalouden vaimea kysyntä varjostaa maamme teknologiateollisuutta. Tilauskannan kasvu on pääasiassa telakkateollisuuden ansiota, ja kokonaisuutena tarjouspyyntöjen määrä on selvässä laskussa. Myös henkilöstömäärä on kääntynyt hienoiseen laskuun kolmen vuoden tasaisen kasvun jälkeen.

Suhdanneilanne oli tammikuussa yleisesti tavanomaista vaisumpi. Vain Uudellamaalla ja Lounais-Suomessa tilanne oli normaali tai sitä parempi. (EK:n suhdannebarometri, tammikuu 2020)

Luen tilannetta siten, että Lounais-Suomen positiivinen rakennemuutos Pore jatkuu, vaikka yleinen suhdannetilanne heikkenee. Yritysten suhdannetilanne on koko maahan verrattuna hyvä. Teknologiateollisuuden tieto telakoiden hyvästä tilauskannasta näkyy täälläkin. Meyerin tilauskirjat Turussa ovat täynnä vuoteen 2025 saakka, ja laivojen rakentamiseen tulee työllistymään tuhansia uusia tekijöitä tulevina vuosina. Positiiviset vaikutukset kertautuvat koko talouteen ja myös laajalle Varsinais-Suomen ulkopuolelle.

Huomio kiinnittyy ensi sijassa siihen, että osaavan työvoiman saaminen rajoittaa edelleen yritysten toimintaa, mikä on huolestuttavaa. Löytyykö Meyerin telakalle ja alihankintaverkostoon nuo tarvittavat osaajat? Entä muut alueen yritykset, joilla olisi tilauksia, muttei tekijöitä?

Jo selvitysmies Esko Aho nosti eteen työvoiman saatavuusongelman lanseeratessaan Poren vuonna 2017. Taistelemme edelleen tuon asian kanssa. Mitä voidaan tehdä? Nopeahkoja ratkaisuja ovat muun muassa työntekijöiden hakeminen muualta maasta, työvoimareservin nopea täsmäkouluttaminen, oppisopimusjärjestelmän kehittäminen sekä työperäisen maahanmuuton edistäminen. Hitaampia, mutta erittäin tärkeitä keinoja ovat esimerkiksi DI -koulutuksen tuleva laajentaminen Turun seudulla, työn perässä liikkumisen helpottaminen mm nopean Helsingin raideyhteyden eli tunnin junan avulla sekä useat muut liikkumista helpottavat hankkeet.

Nyt on nopeiden tekojen ja viisaiden päätösten aika. Mikäli Varsinais-Suomen talous pidetään iskussa, säteilee se hyvää myös maakunnan rajojen ulkopuolelle. Osaavan työvoiman löytyminen on varmistettava niille yrityksille, joilla tilauskantaa riittää. En halua, että yksikään yritys joutuu sanomaan tarjouspyynnölle ”ei” siksi, ettei tekijöitä löydy. Yksikään tilaus ei saa jäädä tulematta työvoimapulan takia. Meillä ei ole siihen varaa, ei Varsinais-Suomella eikä myöskään koko Suomella.