Työelämä murroksessa – kohtaako työ tekijän?

Tekstin kirjoittaja Anne Ylitalo on Citywork Oy:n aluepäällikkö ja Turun kauppakamarin koulutus- ja työvoimavaliokunnan jäsen.

Työn ja tekijän kohtaaminen ei nykyään ole yhtä simppeliä kuin ennen. Työmarkkinakenttä on pirstaloitunut; on pätkätyötä, osa-aikatyötä, kevytyrittäjyyttä ja kaikkea siltä väliltä. Työnhakijasta voi joskus jopa tuntua, että työnhaku on varsinaista rakettitiedettä. Siihen löytyy monenlaista ohjeistusta ja koutsausta pelkästään googlettamalla ja hyvä niin. Työnhakukanavia on monia ja sekin on mielestäni pelkästään hyvä. Tässä suurta roolia näyttelevät myös henkilöstöpalveluyritykset. Vuokratyö on kasvussa ja arkipäivää ja se on myös monelle työntekijälle joustava ja hyvä vaihtoehto

Aloitin viime vuonna työt Cityworkin aluepäällikkönä ja tunnen olevani kutsumustyössäni. Saan auttaa yrityksiä heidän työvoimatarpeiden täyttämisessä ja samalla olla edesauttamassa sitä, ettei resurssien puute muodostu kasvun esteeksi yrityksissä. Suomen talouden selkäranka muodostuu yrittäjyydestä ja ilman sitä ei uusia työpaikkojakaan synny. Suomessa on 286 042 yritystä (Tilastokeskus, Yritysrekisteri 2018, luku ei sisällä maa-, metsä- ja kalataloutta). Ne työllistävät runsaat 1,4 miljoonaa ihmistä ja tuottavat veroja, joilla maksetaan palveluita kaikille. Suurimmat uusien työpaikkojen luojat löytyvät pk-yritysten joukosta, joita Varsinais-Suomen alueellakin on runsaasti.

Olen tehnyt yritysten kanssa töitä lähes koko työikäni, ja sitä kautta olen saanut tutustua moniin aloihin sekä monen kokoluokan yrityksiin. Kokemukseni yhdistettynä vuosien varrella muodostuneeseen laajaan verkostooni, on antanut hyvät eväät nykyiseen työhöni henkilöstöpalvelujen parissa. Toimialatuntemus ja myös yritysten organisaatioiden tuntemus näyttelevät isoa roolia, kun aletaan etsiä oikeanlaisia tekijöitä yrityksiin. Henkilöstövuokraus on aina kolmen kauppa ja pääosassa ovat asiakas eli yritys ja tietenkin työnhakija. Meidän tehtävämme Cityworkissa on yhdistää nämä kaksi parhaalla mahdollisella tavalla, jotta kaikki ovat tyytyväisiä ja kasvamista tapahtuu puolin ja toisin.

Työvoimapula on valitettavasti kasvava ongelma. Kohtaan työssäni melkein päivittäin työvoiman saatavuuteen liittyviä ongelmia. ”Osaavat kädet ovat jo töissä” on monella alalla totta. Varsinkin tietyt teollisuuden alat ja rakentamisen eri osa-alueet ovat haastavia. Tämä on myös koulutuspoliittinen asia, eli lisää opiskelupaikkoja niin ammatilliseen koulutukseen kuin korkeakouluihin ja enemmän työelämäohjausta jo yläasteelta alkaen. Samalla haluan rohkaista yrityksiä palkkaamaan ennakkoluulottomasti myös eri kansallisuuksia olevia osaajia, niitäkin löytyy. Meillä ei ole varaa työmarkkinoilla minkäänlaiseen rasismiin, oli se sitten ikään, sukupuoleen tai kansallisuuteen liittyvää.

Ajattelutapoja on siis syytä aina välillä miettiä uusiksi ja asettua boksin ulkopuolelle. Uskon, että henkilöstöpalveluyritysten rooli korostuu tulevaisuudessa entisestään, koska tekijöitä on vaikea löytää ja niistä kilpaillaan. Kaikilla yrityksillä ei myöskään ole aikaa, taitoa tai resursseja hoitaa itse rekrytointeja ja siinä me astumme kuvaan mukaan. Uskon myös, että haasteiden lisäksi tulevaisuuden työmarkkinoille keksitään uusia keinoja tehdä työtä ja työllistyä ja sitä myötä yrityskulttuurikin muuttuu ajan mukana. Haasteista huolimatta ongelmat on tehty ratkaistaviksi ja se on tämän työn suola.

Teksti:
Anne Ylitalo
aluepäällikkö, Citywork Oy
koulutus- ja työvoimavaliokunnan jäsen, Turun kauppakamari
www.citywork.fi
www.linkedin.com/in/ylitaloanne