Kun tosielämä osoitti varautumisen tärkeyden

Kirjoittaja on Turun kauppakamarin koulutuspäällikkö.

Kukapa olisi vielä muutama viikko sitten osannut aavistaa miten toiselta puolelta maapalloa alkanut viruksen leviäminen aiheuttaa sen, ettet pääse lempiartistisi konserttiin Turussa. Tai että joudut lomauttamaan koko yrityksesi henkilökunnan, vaikka vielä vähän aikaa sitten lähitulevaisuuden tilauskanta näytti erinomaiselta? Kukaan meistä ei olisi osannut ennustaa tilannetta, joka tuntuu tieteiselokuvalta, tai pahalta unelta, josta toivoo heräävänsä mahdollisimman pian.

Turun kauppakamari ja Huoltovarmuuskeskus käynnistivät viime vuonna uuden koulutuskokonaisuuden suunnittelun, jonka lähtökohtana oli se, että kaikkien yritysten tulisi omalta osaltaan miettiä, miten turvataan yritystoiminnan jatkuvuus kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Suunnittelun tuloksena syntyi koulutus nimeltä RIMA – Riskeistä mahdollisuuksiin.

Riskeistä mahdollisuuksiin

Koulutuksen tavoitteena on varmistaa, että pk-yritykset perehtyvät riskien- ja jatkuvuudenhallintaan, luovat osaamista ennakoivasta, tietoisesta, suunnitelmallisesta ja järjestelmällisestä riskienhallinnasta. Lisäksi tavoitteena on auttaa yrityksiä kehittämään riskienhallinnan kokonaisnäkemys ja liittää se organisaation normaaliin toimintaan.

Koulutuksessa käydään läpi muun muassa riskienhallinnan kokonaisuutta ja sen käsitteitä, henkilöturvallisuutta, tietoturvallisuutta, omaisuuden suojelua, viestintää sekä toiminnan jatkuvuuden suunnittelua ja velvoitteita.

Korona siirsi myös koulutuksen ajankohtaa

RIMA -koulutus pilotoitiin viime syksynä 14 Turun kauppakamarin jäsenyrityksen kanssa. Pilottiin osallistuneet yritykset edustivat eri toimialoja ja niiden henkilöstömäärä vaihteli 5-170 ja liikevaihto 0,4-24 miljoonan välillä. Mukana olleet yritykset antoivat koulutuksesta erinomaista palautetta ja totesivat sen tarpeelliseksi kaikille pk-yrityksille.

Ensimmäisen varsinaisen RIMA -koulutuksen piti alkaa ensi viikolla, mutta pandemia vaikutti myös meihin. Monien muiden tapahtumien tapaan koulutus päätettiin siirtää eteenpäin, ei ainoastaan yli 10 hengen kokoontumiskiellon vuoksi, vaan myös sen vuoksi että tällä hetkellä monia RIMAn kouluttajia tarvitaan muihin tehtäviin.

Aloita varautuminen hyvän sään aikana ja tule koulutukseen

Toivottavasti tämä koronaviruspandemia viimeistään muistuttaa siitä, että varautuminen ja ennakointi pitää yrityksissä tehdä arkisina ja tasaisina aikoina vaikka kuinka tuntuisi, ettei siihen ole aikaa. Tervetuloa RIMA -koulutukseen ensi syksynä, ilmoitamme koulutuksen alkamisesta heti kun tilanne on normalisoitunut.

Lue lisää RIMA – Riskeistä mahdollisuuksiin -koululutuksesta täältä.

etätyöterveisin
Maria Lindbom