Yrityksen rahoitusvaihtoehtoja koronatilanteessa

Hallitus on valmistellut mittavan, noin 15 miljardin euron tukipaketin yritysten tueksi koronavirusepidemian haittojen torjumiseksi. Hallitus mahdollistaa yhteensä 10 miljardin euron kotimaan lisärahoituksen yrityksille pääosin Finnveran takausten kautta. Yritykset ovat jatkossakin ensisijaisesti yhteydessä omaan pankkiinsa. Business Finlandin avustusvaltuutta lisätään 150 miljoonaa euroa käytettäväksi nopeisiin yrityksiä tukeviin toimiin. ELY-keskusten yritysten kehittämishankkeiden myöntämisvaltuutta lisätään 50 miljoonaa euroa.

Tutustu alta Team Finlandin kehitysrahoitusvaihtoehtoihin, Finnveran takausmahdollisuuksiin, PK-yritysten kehittämisavustuksiin ja Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalveluun.

Yritys, ensimmäiseksi yhteys omaan pankkin:

Ensimmäisenä kannattaa ottaa yhteyttä omaan pankkiin ja muihin yrityksen rahoittajiin. Kaikki suurimmat yrityksiä rahoittavat pankit ovat ilmoittaneet antavansa asiakaskohtaisesti lyhennysvapaita koronatilanteen takia. Valtio tukee omilla toimillaan pankkien kykyä rahoittaa yrityksiä.

Pk- ja midcap-yritykset: Business Finlandin liiketoiminnan kehitysrahoitukset häiriötilanteissa

Business Finlanfin rahoituspalvelut on tarkoitettu Suomessa toimiville pk- ja midcap-yrityksille, joiden liiketoiminta kärsii koronavirustilanteesta. Midcap-yritys on suuri yritys, jonka oma tai konsernin liikevaihto on enintään 300 M€. Rahoitusta ei voida myöntää, jos kyseessä on suuri yritys, toiminimi, julkinen organisaatio, säätiö, yhdistys tai ahvenanmaalainen yritys.

Rahoitus on vaiheistettu kahdeksi palveluksi. Et voi hakea molempia rahoituksia samanaikaisesti.

1) Esiselvitysrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin. Rahoitus,jonka suuruus on enintään 10 000 euroa. Tällä rahoituksella yritys voi selvittää ja suunnitella itselleen uusia liiketoimintoja, korvaavia alihankintaketjuja ja tuotannon organisoimista koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen.

2) Kehittämisrahoitus liiketoiminnan häiriötilanteisiin. Rahoitus, jonka suuruus voi olla enintään 100 000 euroa. Tällä rahoituksella yritys voi toteuttaa niitä kehittämistoimenpiteitä, joita se on tunnistanut esiselvityksessä tai muuten omana toimintanaan ja jotka parantavat yrityksen mahdollisuuksia koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen. Toimenpiteiden tavoitteena tulee olla yritykselle uusia ratkaisuja tuotteisiin tai tuotantoon liittyen.

Mahdollisia toimialoja ovat muun muassa matkailu, matkailun oheispalvelut, luovat ja esittävät alat sekä kaikki toimialat, joiden alihankintaketjujen toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut tai vaikuttamassa. Rahoitusta ei voida myöntää maatalouden alkutuotannon eikä kalastuksen vesiviljelyn aloilla toimiville yrityksille eikä yksityisille elinkeinonharjoittajille. Rahoitus voidaan myöntää yritykselle kerran, poikkeustapauksessa useammin.

Finnveran takaukset koronatilanteessa

Finnveralla on tällä hetkellä oman ilmoituksensa mukaan noin 2 miljardia euroa käytettävissä yritysten lisäluotottamiseen ja takauksiin. Koronan aiheuttamiin rahoitusongelmiin Finnveralla on käytössä seuraavat tuotteet. Näillä molemmilla takauksilla taataan pankkilainaa. Oma pankkisi hakee Takauksen hakee suoraan Finnverasta.

Alkutakaus
Alle kolme vuotta toimineille yrityksille 10 000 – 80 000 euroa

Pk-takaus
Yli kolme vuotta toimineille yrityksille 10 000 – 120 000 euroa

Finnveratakaus
Finnveratakaus sopii erilaisten pankin, rahoitusyhtiön tai vakuutusyhtiön antaman lainan vakuudeksi. Se on 50–80 % luoton määrästä. Sitä voi hakea koronatilanteessa jos alkutakaus tai Pk-takaus ei sovellu yritykselle.

Näin toimit:

1. Ota yhteys omaan pankkiisi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
  2. Finnvera myöntää pankille luvan antaa lyhennysvapaata takaamiinsa lainoihin. Jos sinulla on lainaa suoraan Finnverasta, voit hakea kuuden kuukauden lyhennysvapaata sähköisellä hakemuksella sähköisessä asioinnissamme.
  3. Jos tarvitset käyttöpääomaa, ole yhteydessä pankkiin. Finnvera mahdollistaa käyttöpääoman myöntämisen luotolle annettavalla takauksella. Pankki hoitaa takauksen hakemisen Finnverasta puolestasi.
  4. Jos rahoitustarve on suurempi kuin 100 000−150 000 euroa, tee hakemus suoraan myös Finnveraan.

Ely-keskus: Pk-yritysten kehittämisavustuksiin 50 miljoonaa euroa koronavirustilanteen haittojen torjumiseksi

ELY-keskusten yrityspalveluja eli yrityksen kehittämisavustusta, yritysten toimintaympäristön kehittämisavustusta, alueellista kuljetustukea ja yritysten kehittämispalveluja voi hakea normaalisti. Myös avustusten ja tukien myöntäminen ja maksaminen tapahtuvat normaaliin tapaan. ELY-keskukset myöntävät muutoksia yritysten kehittämishankkeiden toteuttamisaikaan ja sisältöön joustavasti ja tarvittaessa yritykset voivat hakea yrityksen kehittämisavustuksen maksatusta nopeammassa aikataulussa ja useammassa erässä.

Palvelut on tarkoitettu yrityksille, joilla on edellytykset jatkuvaan kannattavaan toimintaan ja tahtoa toimintansa kehittämiseen. Yrityksen kehittämisavustus on ELY-keskuksen yritysrahoitustuote, jolla voidaan vastata pk-yritysten monipuolisiin tarpeisiin ml. investointien tukeminen. Yrityksen kehittämisavustusta voidaan käyttää pk- yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen tai liiketoiminnan uudistamiseen esimerkiksi talous- tai markkinatilanteiden muuttuessa sekä tuotannon uudelleen suuntaamisen edellyttämiin kehittämistoimenpiteisiin.

Tavoitteena on käynnistää avustuksen haku viikolla 13 erillisellä hakuilmoituksella ELY-keskusten verkkosivuilla.

Tukea ja neuvoa puhelimitse Yritys-Suomi Talousapu -neuvontapalvelusta

Yritys-Suomi Talousapu neuvontapalvelu neuvoo maksuvaikeuksiin joutuneita yrityksiä. Neuvontapalvelun valtakunnallinen puhelinnumero on +358 2950 24880 (arkisin 9.00–16.00).