Globaali pandemia pakottaa taipumaan, mutta katketa ei kannata

Tekstin kirjoittaja Pauliina Forsman on Turun kauppakamarin edunvalvontapäällikkö.

Maaliskuun puolivälissä hallitus totesi yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa. Tilanne on historiallinen. Vajaan kahden viikon aikana Suomeenkin rantautunut koronavirus on osoittanut lukemattomilla tavoilla, kuinka polvillamme olemme globaalin pandemian edessä. Ihmishenkien säästämiseksi talouden on annettu ottaa kova isku, joskin erilaisia elvytys- ja tukitoimia on jo käynnistetty ja lisää on onneksi tulossa. 

Kauppakamari on näköalapaikka yritysten tilanteen seuraamiseen ja horisontissa on siintänyt niin liikevaihdon laskua ja konkurssin pelkoa kuin yt-neuvotteluitakin. Toisaalta olemme olleet päässeet todistamaan myös yhteistyötä, nopeita reaktioita, sinnikkyyttä ja ilmiömäistä ongelmanratkaisukykyä. 

Koronasta seuraakin varmasti myös hyvää. Monessa yrityksessä lanseerataan täysin uusia liiketoimintamalleja ja etätyön räjähdysmäinen kasvu on pakottanut yritykset digitalisoitumaan. Nyt eletään kuitenkin vielä tulipalojen sammuttamisen vaihetta. 

Kauppakamarit laativat jäsenilleen kyselyn koronaviruksen arvioiduista vaikutuksista sekä toimenpiteistä, joihin he toivovat meidän ryhtyvän. Taloudelliset huolet korostuivat odotetusti vastauksissa, sillä monessa yrityksessä tulovirta on tyrehtynyt kulujen yhä juostessa. Isku on otettu erityisen kovasti vastaan muun muassa matkailu- ja ravintola-alalla sekä kivijalkakaupoissa. 

Olemme kääntäneet edunvalvonnan ja jäsenpalvelujen painopistettä jäsenten toivomaan suuntaan ja otamme jatkuvasti vastaan ideoita, palautetta ja toiveita. Järjestämme muun muassa virtuaalisia aamukahveja, joilla on aina tietyn aihealueen asiantuntija vastaamassa osallistujien kysymyksiin. Tilaisuuksien aiheet vaihtelevat rahoituksesta työsuhdeneuvontaan ja linjoilla kuullaan niin juristeja kuin vaikkapa Finnveran edustajaa. Kaikista tilaisuuksista kerrotaan tapahtumakalenterissamme.

Pidämme tuntosarvet pystyssä ja keräämme jäsenten käyttöön jatkuvasti päivittyvää ja luotettavaa tietoa. Helsingin seudun kauppakamarin sivuilta löytyykin kauppakamarin yhteinen ajankohtainen koronainfo yrityksille. Lisäksi Helsingin seudun kauppakamarin yritysneuvontaa antavat lakimiehet ovat myös Turun kauppakamarin jäsenten käytettävissä.  

Kukaan ei tällä hetkellä tiedä, miten maailma makaa syksyllä. Asiantuntijoidenkin arviot epidemian kestosta muuttuvat koko ajan ja tilanne elää myös erilaisten liikkumis- ja aukiolorajoitusten suhteenTuleen ei kuitenkaan voi jäädä makaamaan. Jo tällä hetkellä mietitään kuumeisesti muun muassa ulkomaisesta sesonkityövoimasta riippuvaisten alojen ja yritysten työvoiman saamista rajojen ollessa kiinni.  

Tilannekuva muuttuu jatkuvasti ja aamun uutinen voi olla jo iltapäivällä vanha. Toistammekin Korona-kyselymme ensi viikon alussa. Muistattehan vastata. Pidetään toisemme ajan tasalla! Ongelma on globaali ja myös ratkaisut löytyvät yhdessä. 

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917 ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

©Turun kauppakamari 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Toteutus Sofokus Oy