Auringonpilkahduksia risukasassa

Tekstin kirjoittaja Pauliina Forsman on Turun kauppakamarin edunavalvontapäällikkö.

Moni tuttu ja tuntematonkin on myöntänyt kärsivänsä uutisähkystä. Negatiiviseen uutisvirtaan turtuu ja tuskastuu, kun älylaite heittää silmille pelkkää koronaa ja konkurssia. Itsekin rajoitin uutisten selailua ilta-aikaan ja pysyin onnellisesti poissa Twitteristä perjantai-iltapäivästä maanantaiaamuun. Vaikka epidemiatilanne on saanut mielet ja talousluvut synkiksi, puskee risukasan pohjalle kuitenkin myös muutama sinnikäs keväinen auringonsäde. 

Sekä maailmalta että kotimaasta kantautuu uutisia monenlaisista yhteistyökuvioista. Siinä missä F1-talli Mercedes kehittää lontoolaisen yliopiston kanssa yhteistyössä hengitysmaskeja koronavirusoireiden hoitoon, on Suomessa lähdetty lisäämään testaamiskapasiteettia kymmenen yrityksen ryhmän voimin. Koronavirustestien määrä on tarkoitus kaksinkertaistaa lennättämällä Mehiläisen Suomessa tekemät testit Finnairin koneilla Etelä-Koreaan. 

Myös moni paikallinen yritys on osoittanut ketteryyttä ja muuntautumiskykyä kriisin keskellä. Esimerkiksi Turun Osuuskauppa onnistui todella nopealla tahdilla siirtämään resursseja kovan iskun kokeneelta mara-puolelta päivittäistavarakauppaan. Lomautuksilta vältyttiin ja kuluttajien kauppa-asiointi muuttui helpommaksi ja turvallisemmaksiKaupoista eivät muutenkaan lopu tuotteet kesken, sillä tavara liikkuu edelleen maarajojen yli ja tullin mukaan myös merirahti kulkee sujuvasti. Nyt korjataan myös huoltovarmuudesta huolehtimisen hedelmiä. Perkin-Elmer Wallac Oy on palkannut lisää väkeä valmistamaan koronavirustesteissä tarvittavia laitteita ja reagenssejä. Niin ikään turkulainen diagnostiikkayritys Abacus Diagnostica on kehittänyt lyhyessä ajassa koronavirustestiä jo olemassa olleesta influenssatestistään.   

Turun telakka on puolestaan saanut tilanteessa erikoisen kilpailuedun, sillä Meyer Turku on ainoana risteilyaluksia valmistavana telakkana maailmassa onnistunut ainakin toistaiseksi pitämään tuotannon käynnissä normaalisti.  

Näinä turbulentteina aikoina uskalletaan myös investoida. Metsä Groupin suomalaiset investointihankkeet etenevät ja Raumalle aletaan rakentaa maailman moderneinta sahaa. Investoinnin arvo on noin 200 miljoonaa euroa ja rakennustyöt on tarkoitus aloittaa keväällä 2020. Näin merkittävällä investoinnilla on varmasti positiivia vaikutuksia kautta Lounais-Suomen.  

Vaikka epidemian suhteen ollaan menossa vielä kohti tuntematonta, niin hyvät uutiset ovat muistutus siitä, että tämä poikkeustila ei kestä ikuisesti. Jonakin päivänä huippu on saavutettu ja laskeutuminen kohti normaalimpaa arkea alkaa. Silloin ehkä jopa ne Twitterin vänkäykset jonninjoutavista asioista koronan– ja maailmanlopunlietsonnan sijaan tuntuvat eräänlaiselta luksukselta. 

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917 ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

©Turun kauppakamari 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Toteutus Sofokus Oy