Laman lapsesta globalisaation lipunkantajaksi – vaan miten maailma makaa koronan jälkeen

Tekstin kirjoittaja Pauliina Forsman on Turun kauppakamarin edunvalvontapäällikkö. Hän jäi vanhempainvapaalle 23.4.2020.

Olen jäämässä perhevapaalle kenties lähihistorian omituisimmalla hetkellä globaalin pandemian kurittaessa yhteiskuntia ja talouksia ympäri maailman. Korona ajoi myös meidät Turun kauppakamarin työntekijät etätöihin ja olemmekin viimeiset kuusi viikkoa tehneet kotitoimistoista käsin parhaamme, jotta voisimme palvella jäsenistöämme muuttuneessa maailmantilanteessa. Terveys on totta kai tärkeää, mutta olemme jättäneet siihen liittyvät arviot viranomaisille ja keskittyneet kriisin taloudelliseen puoleen.

Etenkin Varsinais-Suomessa on saatu nauttia pitkään kestäneestä poreilusta. Alkuvuoden jännityksen aiheisiin ovat kuuluneet muun muassa Brexitin toteutuminen ja se, ehditäänkö Tunnin junalle hakea Euroopan unionin CEF-rahoitustukea. Sen sijaan koronaviruksen voimalla ja nopeudella talouttamme ravistelevaa uhkaa ei olisi varmasti pahinkaan pessimisti osannut ennustaa. Suunnitelmissani on palata töihin ensi vuoden keväällä ja tällä hetkellä on vaikeaa kuvitella, minkälainen koronanjälkeinen ”uusi normaali” tuolloin vallitsee. Enkä varmastikaan ole ainoa, sillä koronaviruksen aiheuttama pandemia on maailmanlaajuisesti eletty aikalaiskokemus.

Synnyin itse kaksinapaiseen maailmaan, vaikka en muistakaan esimerkiksi Neuvostoliitosta muuta kuin satunnaisesti tv-uutisissa vilahtaneen Mihail Gorbatshovin luomineen. Lamavuosien todellisuus iski sekä kotona että koulussa ja kuulunkin vuonna 1987 Suomeen syntyneeseen, jälleen ajankohtaisen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen runsaasti tutkimaan ikäluokkaan, jota koetteli kaksi lamaa matkalla aikuisuuteen. Yläasteelle siirtyessäni Nokia oli nostanut Suomen ylös suosta. Vuoden 2008 finanssikriisien vyöryessä Yhdysvaltain asuntomarkkinoilta kohti Eurooppaa ja Suomea olin vielä vuosia ”turvassa” yliopistossa.

Taloudellisista kriiseistä huolimatta koen olevani ikäluokkaa, joka on hyötynyt valtavasti esimerkiksi Suomen EU-jäsenyydestä ja globalisaation positiivisista puolista sekä kokenut maailman ennennäkemättömän avautumisen, jossa Erasmus-vaihto on ollut itsestäänselvyys ja pienelläkin budjetilla on päässyt matkustamaan vaikka maailman toiselle laidalle. Tämän hetkinen rajat kiinni -tilanne on ollut arkipäivää vielä suuren osan vanhempieni elämästä. Minusta ilman passintarkastuksia ja valuutanvaihtoa maasta toiseen matkustaneesta se tuntuu täysin käsittämättömältä, suorastaan hieman dystooppiselta.

Yhteinen ongelma vaatii yhteisiä ratkaisuja, niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Toivon viisaita päätöksiä niin EU-tasolla kuin globaalisti. Pandemiaan liittyvän jälkipyykin oikeudenmukaisesta jakautumisesta tullaan varmasti keskustelemaan paljon ja pitkään. Toivon, että Suomessa osataan tasapainotella viisaasti terveyden ja talouden välillä ja että mahdollisimman moni yritys selviää tarvittaessa tuettuna kriisin akuuteimman vaiheen yli. Toivon, että laman sijaan edessä on uutta varovaista poreilua sekä maailma, jossa henkisiä ja fyysisiä rajoja uskalletaan taas avata eikä koronaa käytetä keppihevosena kasvavalle käpertymiselle.

Toivotan kaikille jäsenillemme, valiokuntalaisilleni sekä kollegoille jaksamista ja kärsivällisyyttä poikkeusoloissa, aurinkoista kevään jatkoa ja kesää sekä hyvällä tavalla kiireistä syksyä.