Viikon jäsen: Lounea

Lounea on paikallinen teleoperaattori, joka tarjoaa ICT-palveluita lounaisessa Suomessa. Yritys auttaa asiakasta valitsemaan oikeat palvelut, sovellukset ja laitteet yhä monimutkaisemmassa digitaalisessa maailmassa.  Lounea haluaa pitää oman toimialueensa vireänä varmistamalla, että kotitalouksilla ja yrityksillä on käytössään laadukkaat tietoliikenneyhteydet. Se on panostanut vahvasti valokuituverkkojen rakentamiseen. Tietoliikenneyhteyksien lisäksi Lounea tarjoaa esimerkiksi yrityksille kattavan valikoiman ICT-palveluita aina suunnittelusta ylläpitoon asti.

Lounean tarina on saanut alkunsa samalla tavalla kuin niin monen muunkin paikallisen teleoperaattorin. Yli 130 vuotta sitten Salossa pohdittiin, miten alueen kilpailukykyä voidaan parantaa muuttuvassa maailmassa. Silloin tietoliikenneyhteyksiä ei ollut vielä muuten kuin lennättimen muodossa, joten tietojen vaihtaminen ja ajassa pysyminen ei ollut mitenkään helppoa. Siksi tarvittiin toimivat puhelinyhteydet alueelle ja Salo liitettiin myös valtakunnalliseenkin puhelinverkkoon. Vuosien varrella yhtiöön on fuusioitu muita lähialueen teleoperaattoreita.

Yhtiö on pystynyt mukautumaan ympäristön ja teknologioiden muuttuessa ja tarjoamaan asiakkailleen edelleen merkityksellisiä palveluita.

”Paikallisena palveluntarjoajana olemme lähellä asiakkaitamme. Tämä näkyy myös hyvinä ja pitkinä asiakassuhteina sekä kuluttaja- että yritysasiakkaidemme parissa. Toimialueemme elinvoiman vahvistaminen on edelleen meille tärkeää. Valokuituverkkoja rakentamalla varmistamme, että alueen kuluttajilla ja yrityksillä on edellytykset toimia”, kertoo Lounean toimitusjohtaja Veli-Matti Viitanen.

Yhtiön pitkään historiaan mahtuu myös useita haasteita. Niistä merkittävimmät ovat liittyneet teknologiamurroksiin. 1990-luvulla matkapuhelinverkot muodostivat uhan yhtiön perusliiketoiminnalle, joka perustui lankapuhelinverkkoihin. Yhtiö osallistuikin voimakkaasti kahden valtakunnallisen GSM-verkon ja -liiketoiminnan rakentamiseen: Molemmat näistä ovat hyvissä voimissaan vielä tänäkin päivinä. Ensimmäinen eli Radiolinja on nykyään osa Elisaa ja toinen DNA, joka juuri siirtyi Telenorin omistukseen.

”Seuraava haaste koski sitä, mitä yhtiö itse aikoo tehdä lankaliiketoiminnan hiipuessa. GSM-liiketoiminta oli valtakunnallista ja organisoitu aina omaan yhtiöönsä. Noin vuonna 2010 yhtiö alkoikin voimakkaasti investoida valokuituverkkoihin, josta on nyttemmin rakentunut yhtiön liiketoiminnan uusi perusta kupariverkkojen jäädessä elämään pian vain historian lehdille”, Viitanen sanoo.

Yhtiö on koko olemassa olonsa aikana rakentanut ja ylläpitänyt alueensa elinvoimaa. Tätä se tulee todennäköisesti tekemään vielä 100 vuoden päästäkin, Viitanen Pohtii.

”Liiketoiminnan määrittely onkin sitten jo haasteellisempi asia mutta investoimamme valokuituverkot tulevat tällöinkin olemaan alueemme tietoliikenteen ja ICT-liiketoiminnan perusinfrastruktuuria. Ilman niitä ei elinvoimallekaan ole edellytyksiä”, hän sanoo.

Viitasen mukaan vientivetoisena maakuntana Varsinais-Suomi luo hyvän pohjan erilaisille liiketoiminnoille.

”Alueen sisäinen yhteistyö voisi vielä kehittää edelleen, jotta kaikki alueen julkiset ja yksityiset yhteisöt tekisivät enemmän töitä yhteisen hyvän aikaansaamiseksi”, hän sanoo.

Terveiset kauppakamarille:

Kiitokset mahdollisuudesta päästä kertomaan yhtiöstämme. Tehdään jatkossakin yhdessä töitä alueen elinvoimaisuuden eteen!

Viikon jäsen -juttusarjassa nostamme esiin jäsenyritystemme tarinoita osana varsinaissuomalaista menestystä. Julkaisemme uuden tarinan verkkosivuillamme joka viikko. Katso kaikki tarinat täältä.