Nyt on rohkeiden päätösten aika

Tekstin kirjoittaja Kaisa Leiwo on Turun kauppakamarin toimitusjohtaja.

Tämä kevät on ollut ikimuistoinen ja historiallinen. Korona-Suomi sulkeutui hämmästyttävän nopeasti ja täydellisesti. Taudin leviämisen kannalta se oli oikein hyvä ja korona onkin nyt saatu kohtuullisen hyvin hallintaan. Tätä kirjoitettaessa Varsinais-Suomessa ei ole viikkoihin esiintynyt kuin yksittäisiä positiivisia tapauksia.

Talouden kannalta sulkeutuminen – niin Suomen kuin muun maailman – on sen sijaan ollut tappavaa. Palvelusektori otti iskun vastaan heti maaliskuussa ja monet yritykset taistelevat tälläkin hetkellä olemassaolostaan. Monella alalla, kuten teollisuudessa ja kiinteistöklusterissa, pahin on todennäköisesti edessä. Syksy näyttää pelottavan sumuiselta ja tilauskirjat tyhjiltä. Toimijat ovat onnistuneet hyvin työpaikkojen ja työntekijöiden suojaamisessa ja terveinä pitämisessä. Rajoitusten vuoksi uusia sopimuksia ei ole kuitenkaan saatu solmittua, eikä noille terveenä pysyneille työntekijöille ole kohta mitään tekemistä.

Tällä viikolla on alkanut näkyä valon pilkahduksia. Avoimien työpaikkojen määrä TE-toimistossa on kasvanut. Asiantuntijarekrytoinnit ovat käynnistyneet täydellisen seisahduksen jälkeen. Kotimaan matkailu ottaa ensi askeleitaan, kun rajoituksia on höllennetty. Olin viime viikonloppuna turistina Naantalissa, missä oli paikka paikoin jopa ruuhkaksi asti ihmisiä. Juttelin aamulla kampaamoyrittäjän kanssa, joka kertoi, että asiakkaat ovat taas palanneet niin hänen liikkeeseensä kuin koko keskustaan, joka on alkanut elää.

Nyt on aika uskaltaa purkaa rajoituksia ja avata yhteiskuntaa. Kun koronatilanne on näin hyvin hallinnassa, ovat riskit pieniä, kunhan vain toimimme vastuullisesti ja noudatamme koronaohjeistuksia. Turun kauppakamarin työntekijät ovat voineet halutessaan palata toimistolle tiettyjä rajoituksia noudattaen: vain yksi per huone, vain puolet kerralla paikalla ja työterveyden kanssa laaditun koronaohjeistuksen mukaan toimiminen. Seuraamme koronatilannetta päivittäin, mutta toistaiseksi koulujen ja palvelujen avaaminen ei ole näkynyt millään lailla tartuntojen määrässä. Toivotaan, että näin jatkuu.

Vetoan kaikkiin tämän lukijoihin – käytä alueemme upeiden yritysten ja toimijoiden palveluja. Edistä osaltasi talouden mahdollisimman nopeaa toipumista. Isot päätökset ovat valtakunnan päättäjien käsissä, mutta jokainen meistä voi joka päivä tehdä pieniä päätöksiä ja vaikuttaa alueen elinkeinoelämän toipumiseen.

Vetoan myös päätöksentekijöihin, joilta tarvitaan niin ikään rohkeutta purkaa rajoituksia ja avata taloutta turvallisesti. Erityisesti nyt tarvitaan kykyä tehdä yritysmyönteisiä päätöksiä, joilla autetaan elinkeinoelämämme koronashokin yli. Kauppakamarit ovat olleet koko kevään ajan aktiivisia ja välittäneet jäsentemme näkemyksiä ja informaatiota päättäjille. Olemme tehneet useita aloitteita ja esittäneet ratkaisuja elinkeinoelämän asioiden edistämiseksi.  Hyvä päätöksentekijä, kuuntele meitä ja ota huomioon näkökulmamme. Elinkeinoelämän toimintaedellytysten edistäminen on mitä parhainta talouden hoitoa.