Viikon jäsen: Abacus Diagnostica

Abacus Diagnostica valmistaa, myy ja kehittää helppokäyttöisiä sekä luotettavia testejä infektiotautien kuten koronaviruksen, havaitsemiseen. Yrityksen koronatestien kysyntä ylittää tällä hetkellä tuotantokapasiteetin moninkertaisesti ja yritys pyrkiikin kasvattamaan tuotantomääriä koko ajan. Vaikka Abacus Diagnostica onkin saavuttanut reilusti positiivisen kassavirran, niin hakee se rahoitusta uuden sukupolven testijärjestelmän kehitykseen.

Toistaiseksi infektiotautien testausta tehdään paljon keskitetysti isoissa laboratorioissa ja Abacuksen tavoitteena onkin saada testausta lähemmäs potilasta, jolloin testitulokset olisivat heti saatavilla.

”Nykyisellään määrätään ihan hirveä määrä turhia antibioottikuureja virusten aiheuttamiin tauteihin, kun laadukasta diagnostiikkaa ei ole saatavilla tarpeeksi nopeasti. Sen lisäksi, että viruksia vastaan antibiootit on hyödyttömiä, useasti ne ovat jopa haitaksi potilaalle. Jos diagnostiikkaa saataisiin tehtyä pienissäkin terveydenhuollon yksiköissä ja testitulokset olisi saatavilla alle puolessa tunnissa, niin isolta osalta turhia antibioottikuureja voitaisiin välttyä”, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Erno Sundberg.

Abacus Diagnostican tarina alkoi vuonna 2004 spin-offina Turun yliopiston biotekniikan osastolta. Yrityksen perustaneet professorit ja tutkijat ovat kaupallistaneet useita yliopistolähtöisiä keksintöjä.

Sunberg itse tuli opiskeluiden aikana kesätöihin yritykseen miltei tarkalleen kymmen vuotta sitten ja sille tielle hän on jäänyt.

”Diplomityönkin tein Abacukselle ja vuosien saatossa on tullut tehtyä lähes kaikkea mahdollista mitä yrityksessämme tehdään”, Sundberg kertoo.

Hän mainitsee yrityksen menestystekijöiksi toimivan perusteknologian ja ennen kaikkea tehokkaan ja sitoutuneen tiimin.

”Olemme saaneet pienellä porukalla ja vähillä resursseilla tehtyä todella paljon. Etenkin nyt korona-aikana tämä on korostunut ja tiimi on tehnyt lähes ihmeitä. Ensinnäkin että saimme testin valmiiksi, ja toiseksi että olemme pystyneet nopeasti moninkertaistamaan tuotantokapasiteettimme, jotta olemme pystyneet vastaamaan kysyntään”, Sunberg kertaa.

Suurimmat haasteet ovat vuosien varrella liittyneet kasvun hakemiseen vähillä resursseilla.

”Tällä alalla kasvaminen vaatii isoja panostuksia tuotekehitykseen ja aikajänteet ovat todella pitkiä. Nyt pitkäjänteiset panostukset tuottavat tulosta ja olemme niitä harvoja yrityksiä, jotka ovat hyötyneet koronasta todella paljon”, hän sanoo.

Sundberg kehuu Turkua yritykselle erittäin hyväksi toimintaympäristöksi.

”Turussa on huippuluokan diagnostiikan osaamista niin sekä yrityksissä että akateemisessa maailmassa”, hän toteaa.

Terveisiä kauppakamarille?

Kansainvälisen kaupan asiakirjojen vahvistaminen sujuu aina todella nopeasti ja tästä iso kiitos!