Koronatukien välitilinpäätös

Tekstin kirjoittaja on Turun kauppakamarin edunvalvontapäällikkö Olli Hakala.

Vuoden 2020 keväällä alkanut poikkeustilanne synnytti talouteen haasteita, joiden takia suomalaiselle elinkeinoelämälle luotiin joukko taloudellisia tukia. Nämä tuet tultaneen historian kirjoissa muistamaan kollektiivisesti koronatukina. Tukijärjestelmä luotiin osin erittäin nopeasti ja kritiikki oli ajoittain kovaa – osa esiin nostetuista ongelmista olivat todellisia, mutta lopulliset arviot pystytään antamaan vasta pitkän ajan kuluttua. Rahoitetut projektit ulottuvat monessa tapauksessa ainakin vuoden 2021 puolelle. Jos tuet luotiin nopeasti, niin myös median reaktio oli osin nopea ja vaillinaisilla tiedoilla tehty.

Aiheesta olisi syytä tehdä aikanaan kattavat selvitykset ja tulosten tulisi olla julkisia: miksi päädyttiin näihin tukimuotoihin ja mitä tuella saatiin aikaan? Valintoihin on varmasti hyvät perustelut, niitä soisi avattavan, mutta tämä kuulunee historiakirjoittajille.  Työ- ja elinkeinoministeriö on suunnitellut käynnistävänsä riippumattoman arvioinnin yritystuista, jotka on otettu käyttöön koronakriisin vuoksi.

Toistaiseksi kotimainen talous on selvinnyt verrattain hyvin (mm. OP:n arvio). Suomen talous tosin on hyvin teollisuus- ja vientiriippuvainen, joten keväällä ja kesällä tekemättä jääneet sopimukset saattavat näkyä vasta tulevan talven talousluvuissa. Tässä vaiheessa voitaneen kuitenkin sanoa, että koronatuet ovat toimineet – tätä ei kevään uutisoinnin perusteella ehkä olisi uskonut.

Yrityksille tilanne on ollut haastava. Tukia on ollut kirjava joukko, joista kaikissa on erilaiset vaatimukset ja ehdot. Osa vaatii tarkkaa dokumentaatio ja osa vähäistä; osa vaatii hakemuksen ja osa kilahtaa yrityksen tilille täysin automaattisesti. Tukia haetaan useammalta eri sivustolta ja erityisesti kuntien jakaman yksinyrittäjätuen käytännöt ovat kirjavat.

Tukea saaneen yrityksen kannalta tärkeintä on lukea tarkkaan tuen ehdot ja toteuttaa velvoitteet, kuten loppuraportointi. Apua kannattaa kysyä suoraan tukea jakavalta organisaatiolta, mahdollisimman ajoissa.

Tilastopoimintoja elokuun puolivälistä

Mikä on haettujen koronatukien tilanne tällä hetkellä? Pääosin tuet ovat sulkeutuneet, mutta osa on vielä haettavissa.

ELY-keskuksen tukea (2-5 hengen yritykset) hakeneista yli 90 prosenttia oli saanut päätöksen ja näistä kaksi kolmannesta on ollut myönteisiä. Tukea on myönnetty koko maassa noin 280 miljoonaa euroa, Varsinais-Suomessa vajaa 30 miljoonaa euroa. Varsinais-Suomessa päätöksen ovat saaneet lähes kaikki hakijat.

Kuntien myöntämä yksinyrittäjätuen haku on edelleen auki – tukea haetaan kunnalta ja käytännöt vaihtelevat. Turun seudulla päätökset tekee Turku Science Park. 11 kunnan alueella hakemuksia on jätetty yli 3000 ja tukea myönnetty yhteensä yli viisi miljoonaa euroa. Muiden Varsinais-Suomen kuntien hakuohjeet on listattu tänne.

Business Finland on käsitellyt ELY-keskuksen tapaan elokuun puoliväliin mennessä noin 90 % tulleista hakemuksista ja myöntänyt tukea yli 850 miljoonaa euroa. Varsinais-Suomessa tukea on myönnetty vajaa 80 miljoonaa euroa. Muita tukimuotoja selvästi myöhemmin avautunut ravintolatuki myönnettiin osin joukkomaksatuksena ja osin hakemuksen perusteella – hakemuksista oli käsitelty elokuun puolivälissä vajaa viidennes ja tukea oli maksettu yhteensä hieman yli 80 miljoonaa.

Kustannustuen päätökset oli lähes kaikki tehty elokuun puoliväliin mennessä ja tukea myönnetty koko maassa vajaa 70 miljoonaa, Varsinais-Suomessa 5,1 miljoonaa. Maa- ja metsätalousministeriön alaisista tuista (maaseutuyritysten väliaikainen tuki, maatalouden alkutuotannon väliaikainen tuki) oli Varsinais-Suomessa käsitelty vajaa 90 %. MMM:n kalatalouden tuista oli käsitelty hieman yli 60 %.

Täällä ohjeita vielä auki olevien tukien hakemiseen. https://turunkauppakamari.fi/2020/08/20/viela-ehdit-hakea-koronatukea-yrityksellesi/