Kysely: Varsinaissuomalaiset yritykset toivovat enemmän vuorovaikutusta hallituksen suuntaan

Suuri osa varsinaissuomalaista yrityksistä kokee, että hallitus ei kuuntele tarpeeksi yrityksiä ja elinkeinoelämää. Vuorovaikutuksen edistämiseksi Turun kauppakamari järjestää syyskuun lopussa jäsenyrityksille tilaisuuden, jossa on vieraana tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko. Vuoropuhelua tullaan jatkamaan säännöllisesti.

Suuri osa kauppakamarien kyselyyn vastanneista varsinaissuomalaisista yrityksistä kokee, että hallitus ei kuuntele tarpeeksi yrityksiä ja elinkeinoelämää, kun se yrittää ratkoa koronapandemian entisestään lisäämiä ongelmia Suomen taloudelle. Yritykset ovat lisäksi pessimistisiä sen suhteen, että hallitus kykenisi tekemään työllisyyttä ja Suomen kilpailukykyä parantavia ratkaisuja.

Kauppakamarien kyselyyn vastasi Varsinais-Suomen alueelta noin 270 yritystä kaikilta toimialoilta. Kysely toteutettiin 2.9.

”Tulos edellyttää vuoropuhelun nopeaa lisäämistä”, toteaa kauppakamarin toimitusjohtaja Kaisa Leiwo.

”Tiede- ja kulttuuriministeri Saarikon oli tarkoitus muun muassa vierailla kevätkokouksessamme, joka jouduttiin kuitenkin koronan vuoksi siirtämään. Järjestämmekin keskiviikkona 23.9. klo 9.00–10.00 virtuaalisesti Budjettiriihen jälkilöylyt -tilaisuuden, jossa ministeri Annika Saarikko on paikalla kertomassa ja kuulemassa terveisiä hallitukselle. Tilaisuus on avoin kaikille kauppakamarin jäsenyrityksille, ja vuorovaikutusta tullaan jatkamaan säännöllisesti”, hän sanoo.

Yritykset: paikallisen sopimisen lisääminen ja verojen alentaminen lääkkeenä työllisyyden parantamiseen

Kyselyyn vastanneet yritykset näkevät lisäksi, että koronakriisin entisestään kurjistamassa tilanteessa tarvitaan tehokkaita ja nopeita toimia. 75 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että paikallinen sopiminen parantaisi työllisyyttä ja kilpailukykyä ja 69 prosenttia koki, että verojen alentaminen auttaisi saamaan Suomen talouden nousuun. Yritykset saivat valita useasta kohdasta kolme tärkeintä.

Yrityksiltä kysyttiin myös, minkä veron alentaminen olisi kaikista hyödyllisintä ajatellen työllisyyden ja Suomen kilpailukyvyn parantamista. 75 prosenttia nosti tärkeimmäksi keinoksi työn verotuksen alentamisen.

Kyselyn mukaan yritysten odotukset työllisyyden tai liikevaihdon kehityksestä lähitulevaisuudessa ovat samalla tolalla kuin juhannuksen tienoilla.

Kauppakamarien kysely tehtiin 2.9. 2020. Kyselyyn vastasi 267 varsinaissuomalaista yritystä, koko maassa vastaajia oli yhteensä 3145. Vastauksia kertyi kaikilta toimialoilta sekä kaiken kokoisista yrityksistä. Aiemmat vastaavanlaiset kyselyt on toteutettu 16-17.3, 30.3, 20.4, 4.5, 18.5, 1.6 ja 23.6.

Budjettiriihen jälkilöylyt -tilaisuus

Aika: 23.9. klo 9.00–10.00
Paikka: Microsoft Teams

Lämpimästi tervetuloa keskustelutilaisuuteen kuulemaan ja kertomaan yritysten terveiset Suomen hallitukselle. Virtuaalisen tilaisuuden vieraana on tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko.