Loimaan Robotiikkalainaamo palkittiin yhtenä Suomen parhaista innovaatioista

Loimaan Robotiikkalainaamo voitti Suomen Nuorkauppakamareiden järjestämän Tuottava Idea -kilpailun vuoden 2020 yhteiskuntasarjan päävoiton. Voittajien julkistus ja palkintojenjakotilaisuus pidetiin 6.10.2020 kilpailun yhteistyökumppanin Helsingin Nasdaqin tiloissa. Kilpailun voittajat saivat onnittelutekstin New Yorkin Time Squaren valotauluun ja palkintoja kilpailun yhteistyökumppaneilta.

Voittajaidea onnittelun kohteena NY Times Squarella saakka.

Kilpailun taustaa

Tuottava Idea on Suomen Nuorkauppakamarit ry:n järjestämä kilpailu, jonka tavoitteena on edistää innovointia, nostaa esille uusia liikeideoita ja korostaa niiden merkitystä yhteiskunnallisen kehityksen avaintekijöinä.

Tänä vuonna kilpailuun osallistui yli 70 alle kolmevuotiasta, jo tuottavassa käytössä olevaa ideaa jakautuen neljään maantieteelliseen kilpailualueeseen. Kilpailusarjoja oli kolme: yrityssarja, yhteiskuntasarja ja start-up -sarja.

Yhteiskuntasarjan parhaaksi tuomaristo valitsi Loimaan Robotiikkalainaamon, Yrityssarjan parhaaksi valikoitui Säkylässä toimiva IntLog Oy QuickSpace moduuli ja Start-up sarjan voiton vei Lappeenrannasta tuleva Afstor Oy, joka pyrkii tuottellaan hillitsemään ilmastonmuutosta Afrikassa.

Kunkin alueen voittajat ja kunniamaininnat etenivät kansallisen tuomariston arvioitaviksi. Loimaan Seudun Nuorkauppakamari ry ilmiantoi Loimaan Robotiikkalainaamon kisaan mukaan.

Robotiikkalainaamon idea

Robotiikkalainaamon idea syntyi muutama vuosi sitten, kun Loimaan kaupungin keskuskoulun tieto- ja viestintäteknologian koordinaattorit Anna-Reetta Aalto ja Janne Rautiainen suunnittelivat robotiikan käyttöä opetuksessa uuden opetussuunnitelman mukaisesti. Syntyi idea, jossa olisi mahdollisuus tarjota eri tasoisia ohjelmoitavia robotteja seudun kaikkien peruskoulujen käyttöön. Tällainen idea koko seudun kouluja palvelevasta lainaamosta olikin täysin ainutlaatuinen.

”Opetussuunnitelma velvoittaa opettajia opettamaan koodausta, mutta ilman tarkoituksenmukaisia välineitä se on todella haastavaa. Loimaalla opettajilla on erittäin kattava mahdollisuus integroida koodaus osaksi opetusta robotiikkalainaamon avulla”, Janne Rautiainen kertoo ideasta.

Anna-Reetta Aalto lisää: ”Ennen tätä lainaamon perustamista kouluilla oli se tilanne, että heillä oli käytössä ehkä vain yksi robotti, joka opetuksessa tarkoitti sitä että, yksi koodaa tällä robotilla ja 20 seurasi sivusta. Nyt kun me tehtiin koko kaupungin kattava lainaamo niin me saatiin tarpeeksi robotteja niin, että jokainen pääsee kädestä pitäen itse koodaamaan. Aina sieltä ykkösluokasta peruskoulun loppuun saakka.”

”Kun yksi luokka tai koulu saa homman haltuun, niin robotit siirtyy toiseen paikkaan, ja muutkin pääsevät sitten tehokkaasti opettelemaan”, Rautiainen jatkaa.

Haasteeksi idealle alkujaan muodostui robotiikkahankintojen korkea perustamiskustannus, johon seudun elinkeinoelämä tarjoutui ratkaisijaksi. Pemamek Oy, Loimaan kauppakamariosasto, Novida ja Loimaan kaupunki näkivät ideassa erinomaisen potentiaalin ja satsauksen seudun nuoriin, ja tahot ovatkin tukeneet ideaa niin sen perustamisvaiheessa, kuin myös tänä vuonna tehdyssä laitekannan päivityshankinnassa.

Tuomariston kommentit

Kilpailun tuomariston jäsen Jarkko Kurvinen Palveluna Oy:sta kuvaili kilpailun voittajaideoissa olevan runsaasti potentiaalia Suomen rajojen ulkopuolella saakka. ja hänen mukaansa Loimaan robotiikkalainaamo toimii erinomaisena innovaationa ja esimerkkinä siitä, miten nuorten kyvykkyyksiä voidaan lisätä ja osaamista kehittää jo pienestä pitäen opettaa robotiikan ja koneälyn saralla.

Kilpailun suojelija Genelecin toimitusjohtaja Siamäk Naghian onnitteli palkintojen saajia: ”Tuomaristolla oli kova työ valita upeista ideoista nämä vottajat. Tunnustus on iso asia idean keksijöille, ja sillä on keskeinen merkitys yhteiskunnallisellakin tasolla. Menestys tällaisessa kilpailussa voi kantaa hyvin pitkälle, Naghian korosti.

Kuvassa Loimaan Robotiikkalainaamo -innovaation keksijät Anna-Reetta Aalto ja Janne Rautiainen Loimaan keskuskoululta sekä (oik.) Loimaan kauppakamariosaston asiamies Niina Nurmi.

Vain harvalla yksittäisellä koululla olisi varaa hankkia näin laaja ja moderni robotiikkalaitteisto itselleen, ja lainaamon perusajatus palvelee koko seudun lapsia ja nuoria – siksi idea nähtiin valtakunnallisesti merkittävänä, kestävän kehityksen mukaisena ja yhteiskunnallisesti palkittavana innovaationa Tuottava Idea -kilpailussa. Robotiikkalainaamon ideaa voisi hyvin monistaa Suomen ja maailman mittakaavassa muillekin paikkakunnille ja kouluille.

Kansalliseen tuomaristoon kuuluivat tuomariston puheenjohtaja ja kilpailun suojelija Siamäk Naghian Genelec y;sta, Erja Retzén Nasdaqilta, Jarkko Kurvinen Palveluna Oy;sta, Tiia Railovaara-Kärnä Handelsbankenilta, Tero J. Kauppinen Via Groupilta ja Michaela Palmberg JCI Finlandilta. Tuomariston sihteerinä toimi kansallinen kilpailupäällikkö Riku Happonen JCI Finlandilta.