Nuorkauppakamarikilta polkuna kauppakamarin valiokuntiin

Turun kauppakamarin nuorkauppakamarikilta on perustettu vuonna 2008 ja siihen kuuluvat varsinaissuomalaiset nuorkauppakamarit. Nuorkauppakamarikiltalaisille on varattu jokaiseen kauppakamarin valiokuntaan kaksi paikkaa ja jäsenyys on kaksivuotinen kunniatehtävä. 

Valiokuntajäsenyys mahdollistaa kiltalaisille oppimisen kokeneilta yritysjohtajilta. Nuorkauppakamarilaiset tuovat valiokuntiin tulevaisuuden tekijöiden näkemyksiä elinkeinoelämän kehittämiseksi ja toiminta saa nuoria toimijoita mukaan kauppakamarin edunvalvontatyöhön. 

Anna Kotamäki on toiminut elinkeinopolitiikan valiokunnan jäsenenä.

Nuorkauppakamarilaisen tehtävänä on viedä viestiä valiokuntatyöskentelystä omaan kamariinsa ja esimerkiksi nostaa esiin kansallisia kilpailuja. Nuorkauppakamarit ovat myös toivoneet syötteitä valiokunnista omiin projekteihinsa. 

Anna Kotamäki kertoo kokemuksiaan elinkeinopolitiikan valiokunnan jäsenyydestä. 

Olen Turun Nuorkauppakamarin jäsen ja toimin tällä hetkellä myös kamarimme hallituksessa EVP COM -nimikkeellä eli kehitysjohtajana yhteiskuntalohkossa. Työssäni toimin Siivouspalvelu Kodan yrittäjänä ja toimitusjohtajana. Yritystä pyöritän yhdessä mieheni kanssa ja lisäksi meillä on kaksi alle kouluikäistä ihanaa ja eloisaa lasta.  

Minulla on ollut ilo olla mukana Elinkeinopolitiikan valiokunnassa kahden vuoden ajan Nuorkauppakamarikillan kautta. Valiokunnassa meillä on ollut mahdollisuus kuulla esityksiä alueemme eri hankkeista ja niiden tilanteista, työvoima- ja koulutuskehityksestä, kuten uudesta DI-koulutuksesta, ammatillisen koulutuksen muutoksista sekä oppisopimuskoulutuksesta ja seurata ja kuulla myös Turun talousalueen kehittymistä niin väestö- kuin liike-elämävinkkelistäkin. Vuosittain elinkeinopolitiikan valiokunta valitsee myös vuoden Elinkeinopoliittisen kuntateon, johon kaikki valiokunnan jäsenet ovat voineet antaa ehdotuksia.  

Valiokunnassamme on vahvaa ammattitaitoa ja osaamista eri aloilta ja hieno jakamisen ja keskustelemisen kulttuuri. Olen oppinut paljon jokaisessa kokouksessa ja saanut lisää ymmärrystä alueemme elinkeinoelämän kehittymisestä. Suosittelen Nuorkauppakamarikiltaa sekä valiokuntatyöskentelyä lämpimästi! 

Jussi Niskala vaikuttaa kauppakamarin kiinteistö- ja rakennusalan valiokunnassa.

Anna jatkaa elinkeinopolitiikan valiokunnassa myös kiltavuosien jälkeen virallisena jäsenenä Siivouspalvelu Kodan toimitusjohtajana. Kilta onkin hyvä polku valiokuntaan ja kauppakamarin jäsenyyteen.  

Nuorkauppakamarikillan vuosi 2020 on ollut poikkeuksellinen, sillä keväällä kokoukset siirtyivät virtuaalisiksi. Verkostoitumista ja fyysisiä kohtaamisia on jääty kaipaamaan. Loimaan Nuorkauppakamarin jäsen Jussi Niskala odottaa mielenkiinnolla ensi vuotta, kun tapaamisia päästään toivottavasti järjestämään myös fyysisesti. Valiokuntatoiminnassa yksi mielenkiintoisimmista asioista onkin se, kun pääsee vierailemaan alueen yrityksiin. Jussi toimii liiketoimintapäällikkönä LeikkiSet Oy:ssa ja kertoo kiltakokemuksistaan seuraavasti:  

Olen vuoden saanut tutustua valiokuntatyöskentelyyn ja se on ollut erittäin mielenkiintoista. Kiinteistö- ja rakennusalan valiokunta on uusi valiokunta, joten vuosi on ollut onneksi kaikille yhtä uutta. Normaaliolosuhteissa olisimme ilmeisesti kokoustaneet valiokuntalaisten yrityksissä, mutta ne toteutettiin tänä vuonna Teamsin kautta pidettävinä yritysesittelyinä ajankohtaisten aiheiden siivittämänä. Aiheina ovat olleet muun muassa osaavan työvoiman haasteet, kiinteistömarkkinakatsaus ja Kaupunkiympäristötoimialan ajankohtaiset asiat. 

Airiston nuorkauppakamarin jäsen Tuomo Mäkiranta on ollut nuorkauppakamariedustajana kansainvälistysmisvaliokunnassa. Porista töiden perässä Turkuun muuttanut koneinsinööri on kokenut kaupungin mielenkiintoisena paikkana, jossa on vahva kasvu menossa. Tuomo toimii Elomaticilla laivojen ja nostureiden parissa tehden mm. Järjestelmävastaavan töitä.  

Kuulun kansainvälistymisvaliokuntaan, joka sopii hyvin työhistoriaani. Valiokunnassa olemme käyneet lävitse ajankohtaisia asioita liittyen muun muassa teollisuuden tilanteeseen sekä tuleviin mahdollisuuksiin. Mitä on hyödynnettävissä, missä olemme olleet parempia kuin muut, miten pärjäämme Koronan kanssa. Mielestäni ryhmä on hyvin asiantunteva ja kansainvälisyys on ollut hyvin näkyvillä. Myös Turun World Trade Center on ollut esillä kokouksissa. 

Airiston nuorkauppakamarin jäsen Tuomo Mäkiranta on ollut nuorkauppakamariedustajana kansainvälistysmisvaliokunnassa.

Valiokuntatoiminta on näköalapaikka. Olen työhistoriani aikana saanut olla tekemässä huippuluokan tuotteita mm. Meksikonlahdelle ja olemme olleet hyviä monessa asiassa. Olen saanut tehdä töitä monista eri maista tulleiden työntekijöiden kanssa ja Suomea on pidetty hyvin laadukkaana maanaKilpailukyky on ollut nyt koetuksella ja varsinkin Koronan jälkeinen aika askarruttaa varmasti meitä kaikkia. Valiokuntatoiminta edistää kansainvälisyyttä ja sen onkin katsottava mitä työkalupakista löytyy. Toivottavasti öljy- ja kaasuala tuo meille joskus vielä töitä subsea –tuotteiden parista. Se voisi olla kansainvälistä ja työllistävää tulevaisuutta.  

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari poikkesi Turussa lounaalla kesäkuussa. Päädyimme valiokunnasta kuulemaan kattavaa tilannekatsausta vallitsevasta tilanteesta samaan lounaspöytäänSuomen johdossa tehdään paljon rakentavaa työtä ja olikin hyvä kuulla tilanteesta. 

Vuonna 2021 Turun kauppakamarin nuorkauppakamarikillassa on 24 jäsentä monipuolisesti elinkeinoelämän eri aloilta. Mukana olevat nuorkauppakamarit ovat JCI Turku, JCI Aurajoki, JCI Airisto, JCI Auranmaa, JCI Raisio-Naantali, JCI Salo ja JCI Loimaa.  

Ensi vuodeksi killalle valittiin jälleen myös puheenjohtaja, joka toimii yhteyshenkilönä kauppakamariin ja järjestää kahdesti vuodessa killan yhteisen verkostoitumistapaamisen. Kauppakamari toivottaa killalle antoisaa kautta 2021-2022! 

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917 ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

©Turun kauppakamari 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Toteutus Sofokus Oy