Yhdessä uuteen kasvuun

Tekstin kirjoittaja Kaisa Leiwo on Turun kauppakamarin toimitusjohtaja.

Tulemme varmasti muistamaan kuluneen vuoden – se koronavuosi – lopun ikäämme. Korona kosketti ja koskettaa jokaista jäsenyritystämme ja muuttaa monen liiketoimintaa ja tekemisen tapoja pysyvästi. Moni yritys taistelee olemassaolostaan, siirtää maksuja ja vaalii kassan rippeitä koronarokotetta odotellessaan.  Osa on löytänyt uusia liiketoimintamahdollisuuksia tai uusia tapoja tehdä vanhaa liiketoimintaa. Suuri yhdistävä tekijä kaikille tuntuu olevan sumuiset tulevaisuuden näkymät. Meni yrityksellä sitten hyvin tai huonosti tai jotakin siltä väliltä, niin tulevaisuuden ennustaminen – jopa tulevan vuoden – on poikkeuksellisen hankalaa.

Me Turun kauppakamarissa taistelemme pitkälti samojen asioiden parissa. Miten saamme palveltua jäseniämme parhaiten kun keskeiset toimintatapamme – verkottaminen, törmäyttäminen ja kohtaamiset – ovat vaarallisia ja mahdottomia? Teimme maaliskuussa ihan samanlaisen hypn tuntemattomaan kuin suurin osa jäsenistämme. Siirryimme viikonlopussa etätöihin ja veimme kaikki tilaisuudet ja palvelut verkkoon tietämättä, mitä on edessä ja kauanko se jatkuu.

Tilannehan jatkui odotettua kauemmin ja jatkuu edelleen. Jännityksellä ja tavallistakin nöyrempinä laitoimme joulukuun alussa matkaan tämän vuoden jäsentyytyväisyyskyselyn ja luottamushenkilötyytyväisyyskyselyn. Kyselyt ovat tätä kirjoittaessani vielä auki, mutta kiitollisina olemme todenneet, että hyppymme laskeutui kovalle maalle ja olemme pystyneet auttamaan jäseniämme myös poikkeusolosuhteissa. Palaute on todella myönteistä ja kaiken saamamme kritiikinkin tunnistamme ja aiomme parantaa toimintaamme. Kiitos kaikille teille kyselyihin vastanneille, aktiivisuutenne on meille todella tärkeää ja luemme kaiken palautteen tarkoin läpi.

Jäsentyytyväisyyskyselyjen lisäksi kysyimme valiokunnilta lokakuussa, millaista teemaa he ehdottavat Turun kauppakamarille vuodelle 2021. Vastauksissa nousi selvästi kolme kokonaisuutta:

• yhdessä tekeminen ja yhteistyö
  • uudistuminen
  • takaisin kasvu-uralle pääseminen

Moni vastaaja viittasi nimenomaan koronatilanteeseen ja uskoon siitä, että nousemme parhaiten ylös Varsinais-Suomena, yhdessä uudistumalla ja yhdessä kasvamalla. Turun kauppakamarin teema vuodelle 2021 onkin näihin vastauksiin perustuen Yhdessä uuteen kasvuun. Teimme positiivisen rakennemuutoksen jo kerran, nyt on aika tehdä se uudestaan.

Haastamme kaikki jäsenemme mukaan yhteiseen tekemiseen. Ensi vuonna on luvassa paljon mielenkiintoisia maksuttomia jäsentilaisuuksia ja koulutuksia yhteiseen kasvuun ja uudistumiseen liittyen – tulethan mukaan! Alkuvuoden jatkamme näillä näkymin sähköisillä palveluilla, mutta toivomme pääsevämme pian kohtaamaan ja verkottamaan taas oikeasti ja aidosti.

Oikein mukavaa joulun aikaa ja paljon uutta kasvua vuodelle 2021! Tehdään se yhdessä.