Kauppakamareiden koronakysely: Yritysten odotukset tulevasta ovat paremmat kuin pitkään aikaan

Koronavuosi 2020 kohteli useita yrityksiä todella kaltoin, mutta toisilla yrityksillä liikevaihto jopa kasvoi. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 28 prosenttia kertoo, että liikevaihto kasvoi 1–50 prosenttia viime vuoden aikana. Viidennes yrityksistä kertoi liikevaihdon pysyneen ennallaan ja puolet yrityksistä kertoi liikevaihdon laskeneen.

”Vaikka osa yrityksistä kasvatti liikevaihtoaan niin onhan se hurjaa, vaikkakin odotettua, että puolella yrityksistä liikevaihto laski. Kaikille yllätyksenä on tullut se, että tuotanto laski vuonna 2020 vain 2,8 prosenttia”, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki.

Positiivista ja jopa yllättävääkin Kotamäen mukaan on yritysten näkemykset loppuvuodelle. Lähes kolmasosa yrityksistä uskoo, että liikevaihto kasvaa loppuvuoden aikana 1–50 prosenttia, näin myös varsinaissuomalainen Amomatic. ”Jo tällä hetkellä liikevaihtoa vuodelle 2021 on myyty enemmän kuin viime vuonna, vaikka viime vuosi oli historiamme suurin. Tässä näkyvät sekä ennen koronaa tehdyt työt että nopea reagointi koronan tuomiin rajoituksiin. Toki matkustusrajoitukset ovat haitanneet toimintaamme, mutta olemme keksineet tapoja toimia myös etänä”, toteaa Amomaticin toimitusjohtaja Pasi Vuorinen.

”Yritysten odotukset tulevasta ovat paremmat kuin pitkään aikaan. Yrittäjien ajatteluun kuuluu usko omaan tekemiseen; se on positiivinen asia ja näkyy myös kyselyn tuloksissa”, sanoo Kotamäki.

Ennakoitavuutta ja selkeyttä matkustusrajoituksiin ja muihin koronatoimiin

Kotamäen mukaan nyt on olemassa kaikki mahdollisuudet nopeaankin elpymiseen. Riskejä kuitenkin on. ”Joudutaanko tekemään lisää ja pidempiaikaisia sulkutoimenpiteitä ja millä tavalla niistä viestitään? Nyt tarvittaisiin hallitukselta mahdollisimman selkeitä linjauksia ja ennakoitavuutta”, Kotamäki kuvailee.

Erityisesti Kotamäki patistaa hallitusta sulkemaan rajat koronalta. Suurin katastrofi yrityksille ja sitä myöten koko Suomelle olisi uusi virusmuunnos, johon rokotteet eivät purisi. Suomen kaukaisen ja osin eristäytyneen maantieteellisen aseman ansiosta uusien virusmuunnoksien rantautuminen olisi mahdollista estää tai niiden tuloa voitaisiin viivästyttää. ”Monen muun maan tapaan tulisi vaatia rajojen yli Suomeen tulevilta todistus negatiivisesta testituloksesta”, Kotamäki sanoo.

Yritykset peräänkuuluttavat niin matkustusrajoitusten kuin muiden koronatoimienkin osalta parempaa ennakoitavuutta ja selkeitä päätöksiä. ”Yritykset pystyvät sopeutumaan ikäviinkin asioihin, kunhan ne ovat tiedossa mahdollisimman ajoissa, eivät jätä tulkinnanvaraa ja niistä viestitään selkeästi. Koronatilanteessa ennakoitavuuden ja selkeyden tärkeys korostuu. Niiden puute on ollut erittäin haitallista liiketoiminnalle muutoinkin hankalassa tilanteessa. Tämä on otettava vakavasti huomioon myös yhteiskunnan mahdollisimman sujuvan avaamisen suhteen”, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Kauppakamarien kysely tehtiin 16.3.2021. Kyselyyn vastasi 2681 kauppakamarien jäsenyritystä. Vastauksia kertyi kaikilta toimialoilta ympäri Suomen sekä kaiken kokoisista yrityksistä.  Aiemmat vastaavanlaiset kyselyt on toteutettu 16.-17.3, 30.3, 20.4, 4.5, 18.5, 1.6, 23.6, 2.9, 8.10, 1.12 ja 2.2.

Linkki tuloksiin