Mitä kuuluu Turun Messukeskus?

Tapahtuma-ala odottaa jo toista vuotta

Turun Messukeskuksessa ollaan muiden tapahtumatoimijoiden tavoin tilanteessa, jossa suuria tapahtumia ei ole voitu järjestää nyt yli vuoteen. Ovet messuille sulkeutuivat maaliskuun puolivälissä 2020 koronapandemian iskusta eikä ovien raottaminen ole ollut sen jälkeen mahdollista muuten kuin virtuaalisesti.

Eri puolilla Suomea järjestetään normaalivuosina yli 150 messut. Huomionarvoista on, että kerrannaisvaikutukset näkyvät laajalle:
”Seisahdus koettelee myös järjestämispaikkakuntien taloutta, sillä messuilla on kokoaan merkittävästi suurempi vaikutus alueensa elinkeinoelämään ja työllisyyteen”, vahvistaa Turun Messukeskuksen toimitusjohtaja Marja Pekkanen.

Taloustutkimuksen tutkimuksen mukaan messut ja muut messukeskuksissa järjestetyt tapahtumat toivat vuonna 2019 järjestämispaikkakunnilleen 553 miljoonan tulovirran. Tapahtumien työllisyysvaikutus oli 7 350 henkilötyövuotta. Pandemiavuonna vastaavat luvut olivat enää 106 miljoonaa euroa ja 1440 henkilötyövuotta. Tulovirta elinkeinoelämälle romahti 80 prosentilla vaikka vuoden ensimmäisellä kvartaalilla messujen pystyttiinkin vielä järjestämään normaalisti. Tehty tutkimus ei huomioi messuilla tehtyjä kauppoja ja niiden vaikutusta elinkeinoelämälle, jolloin vaikutukset nousevat entisestään.

Pekkanen katsoo, että yhteiskunnan tuki on Suomessa ollut kokonaisuutena riittämätöntä messujärjestäjien kaltaisille isoille ja voimakkaasti työllistäville tapahtuma-alan yrityksille.
Turun Messukeskuksen tiloja on pandemian aikana käytetty pienimuotoiseen kokoustoimintaan, rokotuksiin sekä mm. virtuaalitapahtumien studiona. Turun Messukeskuksen seuraava messutapahtuma on merkitty elokuun loppuun, jolloin tavoitteena on järjestää Rakenna & Sisusta -tapahtuma pandemiatilanteen niin salliessa.

Messujen tulo- ja työllisyysvaikutukset vuosina 2019 ja 2020-tutkimuksen teki Taloustutkimus Oy Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry: n toimeksiannosta. Messu- ja tapahtumajärjestäjät ry on ammattimaisten messujärjestäjien yhteinen kattojärjestö Suomessa. Vastaava tutkimus on tehty aiemmin vuonna 2018.

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917 ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

©Turun kauppakamari 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Toteutus Sofokus Oy