Mynämäkeläinen verso maistuu Aasiassa asti

Kotipellon puutarhassa tehtiin vuonna 2009 ratkaisu, jossa kasvihuonekurkkujen tuotanto vaihtui erikoisalaatteihin, versoihin ja syötäviin kukkiin. Sittemmin puutarhan tuotteita on päätynyt muun muassa Hong Kongin ravintoloiden lautasille.
Ravintolat ovatkin yrityksen pääasiakkaita, mutta tuotteita voi ostaa muun muassa verkosta tai tilapuodista. Korona-aika on tuonut omat haasteensa, kun ravintola-alan toimintaa on rajoitettu.

Useilla palkinnoillakin ansioituneen Kotipellon puutarhan perustivat Pirjo ja Tapio Mönkkönen Mynämäelle vuonna 1997. Nykyään puutarhasta vastaa perheen vävy Niko Honkanen ja yrityksessä työskentelee myös vaimo Sanna Honkanen. Mönkköset toimivat taustatukena edelleen.

”Huomasimme, että massatuotteita on tarjolla paljon. Päätimme siksi tuoda kuluttajille jotakin mitä ei vielä ollut ja niin syntyi kotimainen Mimis-tuotemerkki. Loimme siis onnistuneesti itse tarpeen tälle tuoteperheelle”, kuvailee Honkanen reilun kymmenen vuoden takaisia tunnelmia.

Viennin veturina kokkiyhteistyö

Uuden tuotteistuksen jälkeen kasvua onkin riittänyt aina viime vuoden alkuun asti. Sen jälkeen koronavirukseen liittyvät moninaiset rajoitukset ovat vaikeuttaneet toimintaa merkittävästi.

”Meillä viennin osuus oli noussut jo 20 prosenttiin. Kysyntä on edelleen ulkomaille olemassa, kunhan logistiikka taas toimii.”

Vientimaiden listalla ovat muun muassa Viro, Islanti ja Saksa. Aasian markkinoiden avaamisessa ovat apuna olleet kokit ja maineikkaat kokkialan kilpailut.
Muutama vuosi sitten messuilla Hong Kongissa asiat saivat vauhtia, kun huippukokkinakin tunnettu Jaakko Suorsa auttoi yritystä löytämään oikeita kontakteja. Pian vientikohteisiin lisättiinkin Aasia, jossa ruoan puhtautta arvostetaan.

Mynämäkeläisen puutarha-alan yrityksen menestyksekäs sujahdus ulkomaille on osoitus rohkeudesta. Ennakkoluulottomuus kuvaakin hyvin toimitusjohtajana toimivaa Honkasta. Hänen taustansa ei ole myyntijohtamiselle kaikkein perinteisin, sillä Honkanen on toiminut aiemmin kokkina ja mielenterveys- ja päihdehoitajana.

Ympäristöarvojen tärkeys

Kotipellon puutarhan toimintaa määrittelevät vahvat ympäristöarvot ja ekologinen ajattelu. Puutarhan lämmitys hoituu omassa biopolttolaitoksessa, jossa käytetään leipomoteollisuuden sivutuotteena syntyvää kaurankuorijauhoa. Kasteluvetenä puolestaan käytetään puhdistettua sadevettä. Pakkausmateriaalit ovat kierrätysmuovia ja täysin uudelleen kierrätettäviä.

”Kaikesta muoviroskasta on haluttu päästä eroon”, painottaa Honkanen.

Koronan kurittamat

Koronan tuomat haasteet näkyvät myös Kotipellon puutarhan tuotannossa. Yrityksen asiakkaista iso osa on ravintoloita. Niiden toiminnan ollessa rajoitettua vaikutukset heijastuvat myös puutarhatuotantoon. Aikaisemmin yrityksessä toimi 28 henkilöä, mutta tuotannon vähentyessä yrityksessä työskentelee nyt 16 henkilöä.

Honkanen kritisoi rajoitusten epäoikeudenmukaisuutta ja kohtuuttomuutta eri toimialoja kohtaan. Selkeä valonmerkki tulevaisuudessa ovat rokotukset. Niiden jälkeen toimintaa voidaan jälleen jatkaa sujuvasti.

Varsinais-Suomen alue saa yritykseltä hyvät arvosanat. Erityisesti Mynämäki saa Honkaselta kiitosta siitä, että edellytykset toiminnalle ovat olleet suotuisat. Yhteistyö ja verkostot ovat yrittäjälle tärkeitä.

Mikä on yrityksen salaisuus?

”Ravintoarvoiltaan tutkitusti erinomaiset versot ja syötävät kukat sekä jatkuva tuotekehitys ovat jatkossakin meidän juttumme. Ravintola-ala arvostaa niin meillä kuin maailmalla joustavuutta, ja sitähän meiltä löytyy”, tiivistää Honkanen.

Haastattelu on julkaistu alun perin Turun kauppakamari -lehdessä 2/2021
Kuva: Kotipellon puutarha