Arvonlisäverotuksen ajankohtaispäivä

31.10.2018 klo 10:00 - 16:00

Koulutuksessa käydään käytännönläheisesti läpi kaikki arvonlisäverotuksen ajankohtaiset kysymykset, mm. uusin oikeuskäytäntö, Verohallinnon tärkeimmät uudet ja päivitetyt ohjeet ja tulossa olevat lainsäädännön muutokset. Käsiteltävänä ovat myös kansainvälisen kaupan ajankohtaiset ALV-aiheet, kuten maahantuontien uuden ALV-menettelyn käytännön kysymykset.

Kouluttajana arvonlisäveroasiantuntija Petri Salomaa, Deloitte.

Tule päivittämään ALV-tietosi ajan tasalle!

klo 9.45-10       Ilmoittautuminen ja aamukahvi

klo 10.00

Viimeaikainen oikeus- ja verotuskäytäntö

• uusimmat olennaiset korkeimman hallinto-oikeuden ALV-ratkaisut ja niiden käytännön vaikutukset, mm.
    -kanta-asiakaspalkintojen ALV-käsittely, henkilökunnan koulutuskustannusten vähennyskelpoisuus
    -toimialakohtaisia ratkaisuja; terveydenhoitopalvelujen edelleenmyynnin verottomuus, opiskelijoiden suorittamat hierontapalvelut koulutuksen
    yhteydessä, pysäköintitoiminnan arvonlisäverollisuus
    – kv. kaupan arvonlisäverotus; yhteisöhankinnan veron peruste
  • keskusverolautakunnan tärkeimmät uudet ALV-ennakkoratkaisut

Uusimmat ja tulossa olevat Verohallinnon ohjeet ja tulkinnat, mm.

• markkinointi- ja edustustilaisuudet arvonlisäverotuksessa; ohjepäivitys
    -markkinointitilaisuuksien kulujen vähennysoikeuden laajuus
    -kohderyhmämarkkinointi
  • hakeutuminen verovelvolliseksi kiinteistön käyttöoikeuden luovutuksesta (vuokrauksesta)
    -yhteistoimistot ja avokonttorit, kampaamojen tuolinvuokraus, shop in shop -tilanteet ja kiinteistöleasing
    -varastointipalvelujen ALV-käsittely; verollinen varastointipalvelu vs. varastotilan luovutus, minivarastot
  • terveydenhoitopalvelujen arvonlisäverotus
    -KHO:n viimeaikaisten ratkaisujen vaikutukset ohjeistukseen ja verotuskäytäntöön
  • arvonlisäveron vähennysoikeuden tarkennukset; viimeisimmät käytännön tulkinnat – tilannepäivitys
    -verottomien myyntien vaikutus ALV-vähennysoikeuteen
    -yleiskulujen osittainen vähennysoikeus käytännössä; eri laskentamenetelmäat
    -kiinteistöjen ja osakkeiden myyntiin liittyvien kulujen vähennyskelvottomuus; KHO:n linjaus
  • muut uudet ja päivitetyt ohjeet
  • tulossa olevat muut ohjeet ja ohjepäivitykset

Viimeaikaiset ja tulevat lainsäädännön muutokset

• kokonaishoitopalvelusäännösten (ns. elinkaarihankkeet) soveltamisalan laajennus
  • arvosetelien arvonlisäverotus, uudet säännökset 1.1.2019
    -arvosetelien määritelmä, lahjakortit, lounas-, liikunta- ja kulttuurisetelit, ilmais-/bonussetelit, teleyhtiöiden prepaidit, kuntien palvelusetelit jne.
    -yksikäyttö- ja monikäyttöarvosetelit ja ALV-käsittely
    -arvoseteleihin liittyvien palvelujen ALV-käsittely
  • rajat ylittävää sähköistä kuluttajakauppaa koskevat säännösmuutokset 1.1.2019

Maahantuontien arvonlisäverotus

• ALV-rekisteröityjen yritysten maahantuonnin uudet menettelyt 1.1.2018 alkaen
  • tuontien raportointi ALV-ilmoituksella
  • veron perusteen määrittely käytännössä
    -lähtökohtana tullausarvo
    -kuljetus-, lastaus-, purku-, vakuutus- ym. kustannusten sisällyttäminen veron perusteeseen
    -tullit ja muut maahantuonnin maksut osana veron perustetta
    -veron perusteen oikaisutilanteet
  • Verohallinnon asiaa koskeva ohjeistus; veron perusteen määrittelyä koskeva lisäohje

Muita kansainvälisen kaupan arvonlisäverotuksen ajankohtaisia kysymyksiä

• tavarakuljetuksen järjestämistavan vaikutus ALV-käsittelyyn EU-kaupassa
    -toimitusvastuun ja -lausekkeiden merkitys ketjukauppatilanteissa; vaikutus yhteisömyyntien ja -hankintojen sekä ketjukauppatilanteiden ALV-käsittelyyn
  • EU:n komission ehdotus yhteisökaupan ALV-säännösten uudistamiseksi – pääpiirteittäin
    -lyhyen aikavälin toimenpiteet; muutokset nykysäännöksissä 2019/2020?
    -EU-sisäkaupan uusi ALV-järjestelmä vuonna 2022?

klo 16       Koulutus päättyy (lounas klo 12-13, iltapäiväkahvi klo 14.15)

Osallistumismaksu:

Turun kauppakamarin jäsenetuhinta 370 € + alv 24 %, normaalihinta 540 € + 24 %. Maksuun sisältyy kirjallinen aineisto ja ohjelman mukaiset tarjoilut. Laskutamme maksun koulutuksen jälkeen.

Lisätietoa koulutuksesta:
Koulutuspäällikkö Maria Lindbom, puh. 050 5730 370 tai maria.lindbom@kauppakamari.fi

Ilmoittautuminen: ke 24.10.2018 mennessä

Peruutusehdot:
Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen peruutetuista koulutuksista perimme puolet osallistumismaksusta. Kaksi päivää ennen koulutusta ja sen jälkeen tehdyistä peruutuksista perimme osallistumismaksun kokonaisuudessaan. Peruutukset kirjallisesti. Mikäli koulutukseen ilmoittautunut henkilö on estynyt, hänen tilalleen voi tulla yrityksestä toinen henkilö.

31.10.2018
Tapahtumaluokka: