Kansainvälisen kaupan arvonlisäverotuksen ajankohtaispäivä

Koulutuspäivän aikana käsitellään lukuisia kansainvälisen kaupan arvonlisäverotuksen ajankohtaisia teemoja. Käsittelyssä ovat niin lainsäädäntömuutokset, kuten vuoden 2018 alussa voimaan tulleet maahantuonnin arvonlisäverotuksen menettelymuutokset, kuin uusin aihealuetta koskeva oikeuskäytäntö. Lisäksi tarkasteltavana on yrityksillä yleisesti vastaan tulevia käytännön aiheita, kuten EU-tavarakaupan erityistilanteet ja kansainvälisen kaupan erilaiset ostotilanteet. Kaikkia aiheita käsitellään käytännönläheisesti runsaiden esimerkkien avulla.

Kouluttajana arvonlisäveroasiantuntija Petri Salomaa, Deloitte

klo 9.45-10       Ilmoittautuminen ja aamukahvi

klo 10

Maahantuonnin arvonlisäverotus 1.1.2018 alkaen
– ALV-rekisteröityjen yritysten maahantuonnin uudet menettelyt
– tuontien raportointi ALV-ilmoituksella
– veron perusteen määrittely käytännössä
*lähtökohtana tullausarvo
*kuljetus-, lastaus-, purku-, vakuutus- ym. kustannusten sisällyttäminen veron perusteeseen
*tullit ja muut maahantuonnin maksut osana veron perustetta
*veron perusteen oikaisutilanteet
*käytännön ongelmatilanteita
– Verohallinnon asiaa koskeva ohjeistus
– suomalaisen yrityksen maahantuonnit ulkomailla

EU-tavarakaupan ajankohtaisia kysymyksiä
– ostajan ALV-tunniste verottomuuden edellytyksenä
*ALV-tunnisteiden käyttö EU-tavarakaupassa
– tavarakuljetuksen järjestämistavan vaikutus ALV-käsittelyyn EU-kaupassa
*toimitusvastuun ja -lausekkeiden merkitys yhteisöhankinnoissa
*toimitusvastuut ketjukauppatilanteissa; kolmikantakauppa yms.
*tavaran toimitus asiakkaalle suoraan toisessa EU-maassa sijaitsevasta varastosta / tehtaalta; toimitukset Suomeen ja kolmansiin EU-maihin
*muita käytännön riskitilanteita

Palvelukaupan rajanvetotilanteita
– irtaimeen vai kiinteään omaisuuteen liittyvä palvelu? – vaikutus ALV-käsittelyyn
– yleissäännön alaiset palvelut
*ostajan kiinteän toimipaikan merkitys
*myyjän oma kiinteä toimipaikka palvelun myyntimaassa; käännetty verovelvollisuus
– vientiin ja tuontiin liittyvien kuljetuspalveluiden verottomuuden edellytykset – EU-tuomioistuimen uudet tulkinnat

Ostojen arvonlisäverotuksen tulkintatilanteita
– erilaisten ostotilanteiden tunnistaminen
– suomalaisen yrityksen ostot Suomessa, toisissa EU-maissa ja EU:n ulkopuolella
*tavaraostot
*palveluostot
*tavaran ostot asennettuna
– ulkomaan asennus-, rakennus- ym. projekteihin liittyvät ostot

EU:n komission ehdotus yhteisökaupan ALV-säännösten uudistamiseksi – pääpiirteittäin
– lyhyen aikavälin toimenpiteet; muutokset nykysäännöksissä 2019?
*ALV-tunniste yhteisömyynnin verottomuuden edellytyksenä
– EU-sisäkaupan uusi ALV-järjestelmä vuonna 2022?

Muuta ajankohtaista kansainvälisen kaupan arvonlisäverotuksesta – lyhyesti
– Verohallinnon viimeaikaiset ja tulossa olevat kv. kaupan arvonlisäverotusta koskevat ohjeet ja ohjepäivitykset
– palvelumyynnit kansainvälisessä liikenteessä oleville vesialuksille
– Brexit ja ALV, tilannepäivitys

klo 16             Koulutus päättyy (lounas klo 12-13, iltapäiväkahvi klo 14.15)

Osallistumismaksu:

Turun kauppakamarin jäsenetuhinta 340 € + alv 24 %, normaalihinta 510 € + alv 24 %. Maksuun sisältyy kirjallinen aineisto ja ohjelman mukaiset tarjoilut.

Lisätietoa koulutuksesta:
Koulutuspäällikkö Maria Lindbom, puh. 050 5730 370 tai maria.lindbom@kauppakamari.fi

Ilmoittautuminen: ke 9.5.2018 mennessä

Peruutusehdot:

Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen peruutetuista koulutuksista perimme puolet osallistumismaksusta. Kaksi päivää ennen koulutusta ja sen jälkeen tehdyistä peruutuksista perimme osallistumismaksun kokonaisuudessaan. Peruutukset kirjallisesti. Mikäli koulutukseen ilmoittautunut henkilö on estynyt, hänen tilalleen voi tulla yrityksestä toinen henkilö.

Tarkemmat tiedot

16.5.