Strategisena pääteemana yhteiskunnallinen vaikuttaminen

Aki Ahonen
Kuvassa Aki Ahonen, Turun seudun Terveystalon aluejohtaja

Terveystalo on liiketoiminnaltaan ja verkostoltaan Suomen suurin yksityinen terveyspalveluyritys. Yrityksen valtakunnallinen verkosto sisältää vajaa 300 toimipistettä ympäri Suomea, minkä lisäksi yrityksellä on aina auki olevat digitaaliset palvelut. Terveystalon missiona on taistella terveemmän elämän puolesta joka päivä, eli pitää huolta suomalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista kokonaisvaltaisesti.

Vuonna 2001 perustettu konserni pitää sisällään laajan kirjon erilaisia perusterveydenhuollon-, erikoissairaanhoidon- ja hyvinvoinnin palveluita, joita he tarjoavat niin yritysasiakkaille, yksityisille asiakkaille kuin myös julkiselle sektorille.

Turun alueella vaikuttaminen

Turun seudulla terveystalolaisia on 650 ja Varsinais-Suomen alueella on kokonaisuudessaan noin tuhatkunta ammattilaista. Tämä luku pitää sisällään itsenäiset ammatinharjoittajat sekä työsuhteisena toimijat.

Turun seudun Terveystalon aluejohtaja Aki Ahonen on toiminut Terveystalossa kolmen vuoden ajan, joista kahtena hän on myös toiminut Turun kauppakamarin hyvinvointi- ja terveysalan valiokunnan puheenjohtajana. Valiokuntatoimintaan Ahonen suhtautuu positiivisesti, vaikka naurahtaakin, että viimeiset kaksi vuotta ovat toiminnallisesti olleet hyvin erilaiset koronan vuoksi.

 ”Sanoisin että valiokuntatyö on toiminut tosi kivasti, kun huomioidaan vielä se, että meidän valiokuntamme on tasan kerran treffannut korona-ajan aikana livenä. Toive ja tavoite on, että vuoden viimeisessä kokouksessa marraskuussa päästäisiin tapaamaan toisemme livenä”, kertoo Ahonen.

Uusi ja aktiivinen valiokunta

Hyvinvointi- ja terveysalan valiokunta sai syntynsä melko pian sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, SOTE-uudistus, nousi laajemmin valtakunnalliseksi keskustelun aiheeksi. Valiokunta on perustettu vuonna 2020. Uudessa valiokunnassa haluttiin ottaa kokonaisvaltainen näkökulma terveyteen sekä sisällyttää myös hyvinvoinnin näkökulma.

Terveystalon yhtenä strategisena pääteemana on yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Ahonen näkee asian niin, että valiokuntatyö on yksi paikallinen ilmentymismuoto yhteiskunnalliselle vaikuttamiselle ja hyvin tärkeä sellainen.

”Mahdollisuus olla mukana paikallisessa päätöksenteossa tai vaikuttamassa paikallisesti tärkeiksi katsottuina olevien asioiden edistämiseen on yksi ehdoton lisäarvo ja anti Terveystalolle”, Ahonen kertoo.

Varsinkin vaikuttamista hyvinvointi- ja terveysalan valiokunnassa on päästy viime aikoina tekemään laajasti, sillä monet yhteiskunnallisesti pinnalla olevat aiheet ovat suoraan kosketuksessa kyseisen valiokunnan toimialaan. Monet valiokunnan vuoden 2021 teemoista ovat olleet aiheita, joista on puhuttu paljon niin sosiaalisessa- kuin valtamediassakin.

Yhteiskunnallisia aiheita teemoina

”Työssä jaksaminen on ollut sellainen teema, joka on paljon puhuttanut korona-aikana.  Valiokunnassa koimme, että siihen on tarve reagoida, ja siitä syntyi ajatus etätilaisuuden järjestämisestä, vastaa Ahonen kysymykseen.

Kesäkuussa 2021 Ahonen yhdessä muun hyvinvointi- ja terveysalan valiokunnan kanssa suunnitteli ja toteutti työhyvinvointiin ja töissä jaksamiseen liittyvän webinaarin nimeltään ”Voi Hyvin etätyössä!”. Se keräsikin kauppakamarin jäsenistöltä paljon positiivista huomiota.

 ”Meillä oli hyvä aktiivinen joukko tässä järjestämässä ja saatiin toista sataa ihmistä langalle kuulemaan asiantuntijapuheenvuoroja ja tekemään myös taukojumppaa etänä.”

Yksi tärkeä teema valiokuntalaisille on ollut myös julkisen-, yksityisen- ja kolmannen sektorin välinen yhteistyö. Ahosen mukaan parhaimmat ja laaja-alaisimmat ratkaisut syntyvät yhteistyön avulla helpommin kuin yksin yrittäessä.

Laaja kirjo tehtäviä ja toimijoita

Ahoselle itselleen valiokuntatyö on ollut mielekästä, ja hän kokee ehdottomana rikkautena mahdollisuuden tutustua alan toimijoihin. Valiokunta sisältää Ahosen mukaan hyvin laajan kirjon monenlaisia osaajia terveyden ja hyvinvoinnin alalta, joilla on vahva palo päästä osallistumaan.

”Onhan tämä oman leipätyön ohella ollut tosi mielenkiintoista. Tässä pääsee osaksi sellaista vaikuttajapiiriä, joka sitten pyrkii edistämään sekä paikallisesti että maakunnallisesti tärkeitä asioita. On kyseessä sitten SOTE-uudistus, osaajapula, työhyvinvointi tai tunnin juna”, kuvailee Ahonen.

Merkki luotettavuudesta – Turun kauppakamarilla jo yli 1800 jäsentä

Jätä yhteystietosi niin kerromme, miten sinun yrityksesi hyötyisi kauppakamarin jäsenyydestä:

    Tutustu jäsenetuihimme