Matkalla kohti tekoälyä

Unikie Oy, Petri Kalske

Unikie Oy on vuonna 2015 perustettu kasvava teknologiayhtiö. Toissa vuonna yritys oli kolmanneksi nopeimmin kasvava IT-alan yritys Suomessa. Toimistot sijaitsevat Suomen lisäksi Ruotsissa, Puolassa, Virossa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Ydinliiketoiminnot ovat autonominen liikkuvuus, teollisuus 4.0 ja turvallinen viestintä.

”Olemme älykkäiden, reaaliaikaiseen päätöksentekoon kykenevien koneiden, autojen ja teollisuuden sovellusten edelläkävijä Suomessa. Meidät erottaa kilpailijoista esimerkiksi se, että keskitymme asiakkuuksissamme julkisen puolen sijaan teollisuuteen”, kuvailee Unikiella teollisuuden tuotteista ja ratkaisuista vastaava johtaja Petri Kalske.

Yhtiön perustajien tausta on vahvasti ohjelmistoalalla, ja se on ollut edelläkävijöiden joukossa mm. autonomisen liikkuvuuden kehittämisessä. Autonomista liikkuvuutta kehitetään parhaillaan Turussa Kupittaalla sekä Artukaisissa, jossa sijaitsee Unikien testikeskus. Autoteollisuudessa logistisia ketjuja voidaan automatisoida pitkälle, eikä ihmisiä näin tarvita ketjun jokaiseen osaan. Samaa konenäköön ja tekoälyyn perustuvaa teknologiaa voidaan tarvittaessa ottaa käyttöön myös monilla muilla teollisuuden aloilla.

Unikie Oy tarjoaa tehokkuutta lisääviä ratkaisuja esimerkiksi. satamille ja logistiikka-alalle. Kehitystyötä tehdään jatkuvasti. Yritys uutisoi mm. viime marraskuussa, että se ja mittausratkaisuja tarjoava Vaisala mahdollistavat yhteistyöllään paikallisen täsmäsäätiedon paremman hyödyntämisen satamissa.
 
Unikie Oy:n kehittämä Port Activity App on integraatiotuote, joka yhdistää eri tietolähteet ja luo lopulta yhteisen digitaalisen tilannekuvan kaikille sataman toimijoille.

”Modernit satamat eivät ole vain yksi toimija. Sataman ekosysteemissä toimii kymmeniä eri toimijoita omine järjestelmineen, joita ei yleensä ole integroitu yhteen. Tämä aiheuttaa manuaalisia prosesseja ja tehottomuutta.”

Kalskeen mukaan monissa satamissa ympäri maailman kommunikointi on edelleen perinteisen puhelinsoiton varassa, jolloin tiedonjako on kahdenvälistä ja siksi haavoittuvaista. Datasta ei jää samanlaista jälkeä kuin jos tieto jaettaisiin digitaalisesti. Tähän tarjotaan ratkaisua:

”Kommunikaatio puhelimitse korvautuu ja samalla kerrytetään dataa. Myöhemmin prosessiin on mahdollisuus lisätä tekoälyä ja automatiikkaa sujuvoittamaan toimintoja edelleen. Me emme siis mene tilanteeseen pelkästään tekoäly edellä, vaan katsomme koko prosessin ongelmakohtineen ensin. Etenemme tyvestä puuhun emmekä toisinpäin”, kuvailee Kalske.

Tehokkuutta ja ymmärrystä toimintoihin

Unikie Oy:n uusin Smart Space -tuote on kehitetty tukemaan toimijoita ja tehostamaan työskentelyä satamissa ja logistiikkakeskuksissa. Konttien ja trailerien manuaalisen haeskelun sijaan alue voidaan sensoroida. Tällöin sensoridatan reaaliaikainen seuranta auttaa esimerkiksi rekkakuskia löytämään laajalta satama-alueelta juuri oikean kontin. Alueen käyttöastetta on helpompi arvioida, kun nähdään koko ajan käytettävissä oleva vapaa tila. Polttoainettakin säästyy, kun tuotteen haku helpottuu. Yritys käy keskusteluja useiden kansainvälisten satamien kanssa.

Kysyntä tekoäly-, syväteknologia- ja suojausratkaisuille kasvaa nopeasti kaikkialla maailmassa. Unikie Oy panostaa osaajiin, mutta kasvava osaajapula aiheuttaa haasteita löytää sopivia tekijöitä avoimiin työpaikkoihin. Tekijöitä yritykseen löydetään kohtuullisen hyvin, sillä yritys toimii kansainvälisesti:

”Vaikka rekrytoimme jatkuvasti lisää, niin selkeä haaste uusien tekijöiden rekrytointi meilläkin on”, sanoo Kalske.

Turun kauppakamarin maaliskuussa tekemän kyselyn mukaan noin 37 prosenttia kokee, että osaavan työvoiman puute rajoittaa tällä hetkellä yritysten toimintaa Varsinais-Suomessa.

  • Unikie Oy on valittu 2021 TiVi-yritykseksi: https://www.unikie.com/fi/news/unikie-on-vuoden-2021-tivi-yritys/
  • Liikevaihto 45 milj. € (2021)
  • Yli 500 teknologiaosaajaa töissä. Työntekijämäärä on +150 % kasvussa (2021)
  • Yritys toimii Suomen lisäksi myös Yhdysvalloissa, Ruotsissa, Saksassa, Virossa ja Puolassa. Asiakkaita ovat muun muassa Sandvik, Nokia, Valmet ja Ponsse.
Unikien toimistokuva

www.unikie.com

Artikkeli on alun perin julkaistu Kauppakamari-lehdessä 2/2022

Kategoriat:ICT