Suomen suurin yleisötapahtuma tuo Turkuun puoli miljoonaa kävijää

Kuvassa Turun kaupunki

Aurajokiranta on Turun ylivoimainen käyntikortti, joka tänä vuonna muuttuu uljaiden purjelaivojen näyttämöksi Tall Ships Races -kilpailun aikana 18.– 21.heinäkuuta. Suosittua purjehdustapahtumaa on jo odotettu, koska edellisestä on aikaa seitsemän vuotta.
Merellinen kaupunkitapahtuma tarjoaa oheistapahtumineen ikimuistoisia elämyksiä ja näkyvyyttä koko kaupungille.

– Tall Ships Races on upea esimerkki Turun taidosta investoida elinvoimaan, elämyksiin ja tapahtumiin, jotta koko aluetalous voisi hyvin ja alueen vetovoima vahvistuisi, Turun pormestari Minna Arve sanoo.

– Kiinnostava kaupunki on sellainen, jossa tapahtuu, ja joka arjenkin keskellä onnistuu yllättämään. Turku on jo historiallisesti ollut tällainen yllätyksellinen kulttuurielämän keskus, joka on vetänyt puoleensa monipuolisella elämystarjonnallaan. Kulttuuri ja elämyksellisyys on myös huomattava kasvuala, johon investoiminen kannattaa, ja juuri siksi Turku investoi vahvasti kulttuuriin, elämyksellisyyteen ja erilaisiin tapahtumiin, Arve jatkaa.

Tutkitusti laajaa vaikuttavuutta

Turun kaupunki on tehnyt yhteistyötä Tall Ships Races -organisaation kanssa jo pitkään. Hyvät järjestelyt takaavat, että tapahtuma saadaan kaupunkiin myös uudestaan.

– Tall Ships Races -tapahtumat ovat olleet kaupungille suuria onnistumisia, mutta ne ovat myös iso investointi, joista isoin hyöty on saatu taloudellisesti. Vuoden 2017 tapahtumasta tehtiin vaikuttavuustutkimus, jossa todettiin, että tapahtuma nosti taloudellista aktiviteettia koko talousalueella merkittävästi ja kävijät toivat tänne rahaa noin 40 miljoonaa euroa, Turun kaupungin omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen sanoo.
Molemmat organisaatiot ovat sitoutuneet Itämeren suojeluun.

– Luonnonläheinen purjehdustapahtuma sopii Turulle hyvin, sillä merellinen ja positiivinen tapahtuma on myös kaupungille tärkeä näkökulma. Tapahtuman imago on myönteinen, eikä matkantekoon käytettävällä tuulivoimalla ole ympäristövaikutuksia. Purjehtijat kunnioittavat luontoa, ja purjehduskokemuksen tarjoaminen nuorisolle sopii hyvin myös kaupungin imagolle, Jarkko Virtanen toteaa.

Turun kaupunki tarjosi 15–25-vuotiaille nuorille ainutkertaisen mahdollisuuden osallistua tapahtuman purjehdusosuuksille. Kaupunki kattaa osallistujien kaikki purjehdukseen liittyvät kustannukset sekä matkat lähtö- tai paluusatamaan.
Virtanen toivoo, että myös alueen yritykset hyödyntävät tapahtumaa omassa liiketoiminnassaan.

Ainutlaatuisia elämyksiä

Edellinen Tall Ships Races vuonna 2017 houkutteli Turkuun 540 000 kävijää, ja suurta suosiota odotetaan tälläkin kertaa.

– Tavoitteena on, että Tall Ships Races olisi läsnä kaupungissa myös muualla kuin jokisatamassa, ja tapahtuma-alue on laajentunut keskustaan asti. Tämä on meille jo kuudes Tall Ships -tapahtuma, joten luotamme tapahtuman onnistumiseen. Aiemmin Turku on toiminut purjehduskilpailun satamana vuosina 1996, 2003, 2009 ja 2017 ja vuonna 2011 järjestimme Euroopan kulttuurikaupunkivuoden kunniaksi The Culture Tall Ships Races Regatan. Vuonna 2021 tapahtuma jouduttiin perumaan Covid-pandemian takia, Tall Ships Races 2024 Turku projektipäällikkö Kimmo Hyyppä toteaa.

Hän myöntää, että on aina jännittävää nähdä, kuinka alukset maailman meriltä suuntaavat Turkuun ja kuinka turkulaiset ovat ottaneet tapahtuman omakseen ja ovat ylpeitä siitä.

Tall Ships Races on purjehduskilpailu, joka koostuu kolmesta kilpailuosuudesta ja kahdesta siirtymäosuudesta Itämerellä. Turku toimii Tallinnasta lähtevän kisan maalisatamana. Aurajokea on jo valmisteltu suuremman syväyksen omaavien alusten saapumiseen ruoppaustoimenpiteillä. Alukset sijoitetaan Turun jokisatamaan itä- ja länsirannalle sekä vierasvenesatamaan.

Turkuun on ilmoittautunut noin 60 alusta ja määrä kasvaa vielä. Turussa harvemmin nähtävät alukset, kuten brasilialainen kolmimastoinen raakapurjealus Cisne Branco ja ecuadorilainen kolmimastoparkki Guayas, kiinnostavat yleisöä ympäri Suomea. Toistaiseksi suurin ilmoittautunut alus on 108 metriä pitkä puolalainen kolmimastoinen fregatti Dar Mlodziezy.

Tapahtuma tarjoaa jokaiselle kävijälle elämyksiä ja paljon yleisöohjelmaa, kuten miehistön kilpailuja ja paraati. Tapahtuman yleisötavoite on puoli miljoonaa kävijää, joka saavutettiin vuonna 2017.

– Tapahtuma-alue Aurajoen alajuoksulla avataan yleisölle jo tiistaina 16. heinäkuuta, eli kaksi päivää ennen virallisia avajaisseremonioita. Alueelle on vapaa pääsy ja sinne tulee kaksi suurta esiintymislavaa. Lisäksi rantaan nousee myynti- ja esittelypisteitä, ravintola-alueita ja siellä on lastenohjelmaa. Alusten kansilla järjestetään tilaisuuksia ja kaikki huipentuu purjeiden paraatiin, kun laivat lähtevät sunnuntaina 21.7. kohti Maarianhaminaa, Kimmo Hyyppä kertoo.

Alukset kisaavat avomerellä purjein ja koneiden käyttö on kiellettyä. Tasoitusluokitus mahdollistaa erikokoisten alusten tasavertaisen kilpailun merellä. Kilpailun ja Tall Ships Races -tavaramerkin omistaa englantilainen Sail Training International Ltd. ja se järjestää purjehduksia eri puolilla maailmaa. Satamakaupungit hoitavat satamapysähdysten ohjelman, miehistön ja alusten huoltotoimet ja miehistöjen vaihdot kunkin osuuden jälkeen. Kokonaiskilpailu kestää noin kuukauden.

– Tall Ships Races tuo tänne myös paljon ulkomaisia toimittajia, joten Turku saa paljon myönteistä julkisuutta, Kimmo Hyyppä muistuttaa.

Uusi musiikkitapahtuma Linnanpuistossa

Uutuutena tänä vuonna The Tall Ships Races -tapahtuman yhteydessä järjestetään musiikkitapahtuma Slot Festival 19.–20. heinäkuuta Turun Linnanpuistossa.

– Tall Ships Races kasvaa ja kehittyy ja Slot Festival tuo mukaan vielä aivan uuden ulottuvuuden. Tapahtumakokonaisuus vahvistaa Linnanniemen aluetta elävän kaupunkikulttuurin kehtona. Linnanniemi tarjoaa loistavan areenan kulttuuritapahtumille, Kimmo Hyyppä toteaa.

Linnanniemi on uusi merellinen kaupunginosa, jonka kehittämiseen Turun kaupunki panostaa vahvasti. Linnanniemeen halutaan monipuolista elämystarjontaa, ja Slot Festival on yksi kesän monista tapahtumista.

Slot Festivalin pääesiintyjät ovat The Cardigans (SWE) ja Sugababes (UK), ja esiintyjälistalla ovat myös Aqua (DEN), Hanson (USA), Paloma Faith (USA) sekä Titiyo X Sunnan (SWE). Kotimaisista kärkinimistä lavalle nousevat Don Huonot, Egotrippi, Kwan ja Vesterinen Yhtyeineen. Tapahtuman tuottaa turkulainen Sunborn Live ja liput ovat myynnissä Lippupisteessä.

tallshipsturku.fi

Yrityksille lisää näkyvyyttä

Kaupunki on varannut tapahtumalle mainontaa eri medioissa, esimerkiksi radiossa ja isoissa sanomalehdissä, ja yritykset voivat lisätä näkyvyyttä omissa kanavissaan. Muutama iso yritys on lähtenyt pääsponsoreiksi, ja tarjolla on 150 ja 250 euron yrityspaketteja. Niillä saa pienen tai isomman somistepaketin ja alustan some-markkinointiin sekä näkyvyyttä tapahtuman nettisivuilla. Yritykset osallistuvat myös Itämeren suojeluun lahjoittamalla 20 euroa Pidä Saaristo Siistinä ry:n Roska-Roope -alukselle. Yrityspaketteja saa Turku Centeristä (kirsi.eronen@turkucenter.fi)

Kansitilaisuuksia

Tall Ships Racen aikana purjealuksiin voi tutustua rannasta käsin ja lähemmin kansitilaisuuksissa, joita järjestetään sekä yksittäisille ryhmille että yrityksille. Tapahtuman aikana varauksiin voi saada apua projektiassistentti Juhana Turpeiselta
(juhana.turpeinen@turku.fi).

Advertoriaali-ilmoitus on julkaistu alun perin Turun kauppakamarin vuosikirjassa 2024
Toimittanut: Anne Kortela

The Tall Ships Races Turku
Kategoriat:Turku, Uutinen