Lakineuvonta

Tarvitsetko tietoa verotuksesta, taloushallinnosta, työsuhteista tai vaikka yrityksen kauppasopimuksista? 

Turun kauppakamari tarjoaa jäsenilleen maksuttomia neuvontapalveluita. Voit ottaa suoraan yhteyttä Helsingin seudun kauppakamarin lakimiehiin tai asiantuntijoihin.

Lakimiehet ja asiantuntijat

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa: etunimi.sukunimi@helsinki.chamber.fi

lakimies
Kirsi Parnila
09 2286 0231

– työsuhde-, palkanlaskenta- ja henkilöstöasiat

lakimies
Mika Lahtinen
09 2286 0316

– sopimus, yhtiöoikeus- ja työsuhdeasiat
– EU-asiat ja yritysten kansainvälistyminen

lakimies
Kati Mattinen
09 2286 0313
– työsuhde-, palkanlaskenta- ja henkilöstöasiat
– escrow

lakimies
Alexa Kavasto
09 2286 0229
– työsuhde- ja henkilöstöasiat
– escrow

Verotus, yhtiöoikeus, sopimusasiat

veroasiantuntija
Jukka Koivumäki
09 2286 0303

– yritysverotus
– yritysjärjestelyt
– yritysten sukupolvenvaihdokset

veroasiantuntija
Mika Olli
09 2286 0363

– yritysverotus
– yritysjärjestelyt
– yritysten sukupolvenvaihdokset

johtaja
Marko Silen
09 2286 0233

– sopimusasiat
– yhtiöoikeus

Kirjanpito ja taloushallinto

kirjanpidon asiantuntija
Teija Kerbs
09 2286 0469

– käytännön kirjanpito
– taloushallinto

Kansainväliset asiat

asiantuntija
Enterprise Europe Network
Johanna Marin-Hyppönen
09 2286 0306

– kansainvälistyminen
– maa- ja markkinatieto
– EU-rahoitus
– kansainväliset yrityskontaktihaut

asiantuntija, kansainväliset asiat
Enterprise Europe Network
Johanna Niemistö
09 2286 0238

– kansainvälistyminen
– maa- ja markkinatieto
– kansainväliset yrityskontaktihaut

päällikkö
Enterprise Europe Network
Maija Kärkäs
09 2286 0301

– EU-oikeus
– EU-rahoitus

KauppakamariTieto auttaa sinua työssäsi!

KauppakamariTieto on talous- ja henkilöstöhallinnon ammattilaisten työkalu, joka varmistaa, että käytössäsi on aina ajantasainen ja oikea tieto työssäsi tarvitsemista asioista. Valittavinasi ovat asiantuntijoiden kirjoittamat asiakokonaisuudet eri aihealueilta. Teoksia päivitetään säännöllisesti, joten sisältö on aina voimassa olevan lainsäädännön mukaista ja luotettavaa. Lisäksi saat sähköpostiisi ilmoituksen muuttuneista asioista.

KauppakamariTiedon vastauspankki on myös Turun kauppakamarin jäsenten käytössä.

Ajankohtaiset artikkelit

Julkaisemme myös ajankohtaisia lakiaiheisia artikkeleita. Tutustu suosittuihin artikkeleihin tästä.

Usein kysytyt kysymykset

Miten kilpailukykysopimus pidentää työaikaa?

Kilpailukykysopimuksen mukaan vuosittaista työaikaa pidennetään 24 tuntia vuodessa. Työajan pidennyksen toteuttamistapa määräytyy kunkin alan työehtosopimuksen perusteella. Monissa työehtosopimuksissa menettelyksi on määritelty paikallinen sopiminen työpaikoilla. Joillakin aloilla työajan pidennyksen tapa on sovittu työehtosopimuksella, kuten esimerkiksi kaupan alalla, jossa muutokset toteutetaan vuosivapaajärjestelmällä. Paikallisesti sopien työajan pidennykseen on monia tapoja, esim. viikottaisen tai päivittäisen työajan pidennys tai käyttämällä pidennys koulutukseen.

Työntekijä sairastuu juuri ennen vuosiloman alkua. Voiko lomaa siirtää?

Mikäli työntekijä on vuosilomansa tai sen osan alkaessa synnytyksen, sairauden tai tapaturman vuoksi työkyvytön, loma on työntekijän pyynnöstä siirrettävä myöhempään ajankohtaan. Työntekijällä on pyynnöstään oikeus loman tai sen osan siirtämiseen myös, jos tiedetään, että työntekijä joutuu lomansa aikana sellaiseen sairaanhoitoon tai muuhun siihen rinnastettavaan hoitoon, jonka aikana hän on työkyvytön. Siirto edellyttää työntekijän pyyntöä ennen loman alkua sekä selvitystä sairaudesta tai työkyvyttömyydestä. Lomapäivät siirretään pidettäväksi myöhemmin eikä mitään omavastuuaikaa ole. Jos taas työntekijä sairastuu vuosilomalla, työntekijällä on oikeus pyynnöstään saada siirretyksi vuosilomaan sisältyvät kuusi lomapäivää ylittävät työkyvyttömyyspäivät. Työntekijän sairastuessa vuosiloman aikana kuusi ensimmäistä lomapäivää ovat omavastuupäiviä, jos työntekijä on ansainnut vuosilomaa viisi viikkoa.

Miten vuosilomaa kertyy perhevapaan aikana?

Vuosilomalain mukaan työssäoloajan veroista aikaa, jolta kertyy vuosilomaa, pidetään yhtä synnytyskertaa tai adoptiota kohden yhteensä enintään 156 äitiys- ja vanhempainvapaapäivää ja vastaavasti 156 isyys- ja vanhempainvapaapäivää. Työnantajalla on oikeus hakea Kelalta korvausta vuosilomakustannuksista. Työnantajalla oikeus korvauksiin siltä osin kuin vuosiloman kertyminen on perustunut vuosilomalakiin – työnantajalla on oikeus korvauksiin enintään 156 arkipäivän osalta. Hakuaika on kuusi kuukautta vanhempainrahakauden päättymisestä. Siirtymäsäännösten mukaan, jos työntekijälle on kertynyt vuosilomaa ennen lain voimaantuloa 1.4.2016 pidetyiltä äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaan ajalta, työntekijä saa pitää nämä lomat täysimääräisinä. Jos ensimmäinen äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaapäivä pidetään ennen 1.4.2016, tämän lapsen perusteella pidettävien kaikkien vanhempainvapaiden ajalta kertyy vuosilomaa vanhan lain mukaan.

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917 ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

©Turun kauppakamari 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Toteutus Sofokus Oy