Kysy lakineuvoa

Lakineuvonta

Kauppakamarin lakimies Paula Virri neuvoo jäsenyrityksiä maksutta juridisissa kysymyksissä, työsuhdeasioissa sekä verotuksen alaan liittyvissä kysymyksissä. Lakimiehen tavoitat puhelimitse (02) 274 3421 tai sähköpostilla paula.virri@kauppakamari.fi.

Julkaisemme myös ajankohtaisia lakiaiheisia artikkeleita. Tutustu suosittuihin artikkeleihin tästä.

Usein kysytyt kysymykset

Miten kilpailukykysopimus pidentää työaikaa?

Kilpailukykysopimuksen mukaan vuosittaista työaikaa pidennetään 24 tuntia vuodessa. Työajan pidennyksen toteuttamistapa määräytyy kunkin alan työehtosopimuksen perusteella. Monissa työehtosopimuksissa menettelyksi on määritelty paikallinen sopiminen työpaikoilla. Joillakin aloilla työajan pidennyksen tapa on sovittu työehtosopimuksella, kuten esimerkiksi kaupan alalla, jossa muutokset toteutetaan vuosivapaajärjestelmällä. Paikallisesti sopien työajan pidennykseen on monia tapoja, esim. viikottaisen tai päivittäisen työajan pidennys tai käyttämällä pidennys koulutukseen.

Työntekijä sairastuu juuri ennen vuosiloman alkua. Voiko lomaa siirtää?

Mikäli työntekijä on vuosilomansa tai sen osan alkaessa synnytyksen, sairauden tai tapaturman vuoksi työkyvytön, loma on työntekijän pyynnöstä siirrettävä myöhempään ajankohtaan. Työntekijällä on pyynnöstään oikeus loman tai sen osan siirtämiseen myös, jos tiedetään, että työntekijä joutuu lomansa aikana sellaiseen sairaanhoitoon tai muuhun siihen rinnastettavaan hoitoon, jonka aikana hän on työkyvytön. Siirto edellyttää työntekijän pyyntöä ennen loman alkua sekä selvitystä sairaudesta tai työkyvyttömyydestä. Lomapäivät siirretään pidettäväksi myöhemmin eikä mitään omavastuuaikaa ole. Jos taas työntekijä sairastuu vuosilomalla, työntekijällä on oikeus pyynnöstään saada siirretyksi vuosilomaan sisältyvät kuusi lomapäivää ylittävät työkyvyttömyyspäivät. Työntekijän sairastuessa vuosiloman aikana kuusi ensimmäistä lomapäivää ovat omavastuupäiviä, jos työntekijä on ansainnut vuosilomaa viisi viikkoa.

Miten vuosilomaa kertyy perhevapaan aikana?

Vuosilomalain mukaan työssäoloajan veroista aikaa, jolta kertyy vuosilomaa, pidetään yhtä synnytyskertaa tai adoptiota kohden yhteensä enintään 156 äitiys- ja vanhempainvapaapäivää ja vastaavasti 156 isyys- ja vanhempainvapaapäivää. Työnantajalla on oikeus hakea Kelalta korvausta vuosilomakustannuksista. Työnantajalla oikeus korvauksiin siltä osin kuin vuosiloman kertyminen on perustunut vuosilomalakiin – työnantajalla on oikeus korvauksiin enintään 156 arkipäivän osalta. Hakuaika on kuusi kuukautta vanhempainrahakauden päättymisestä. Siirtymäsäännösten mukaan, jos työntekijälle on kertynyt vuosilomaa ennen lain voimaantuloa 1.4.2016 pidetyiltä äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaan ajalta, työntekijä saa pitää nämä lomat täysimääräisinä. Jos ensimmäinen äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaapäivä pidetään ennen 1.4.2016, tämän lapsen perusteella pidettävien kaikkien vanhempainvapaiden ajalta kertyy vuosilomaa vanhan lain mukaan.

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio. Kauppakamari on linkki yritysten ja julkisten päättäjien välillä ja sen toiminta perustuu kauppakamarilakiin ja vapaaehtoiseen jäsenyyteen. Turun kauppakamari on perustettu vuonna 1917 ja se on yksi Pohjoismaiden suurimmista kauppakamareista.

©Turun kauppakamari 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Toteutus Sofokus Oy