Välimiesmenettely on luottamuksellinen, joustava ja kokonaisuutena yleensä nopeampi vaihtoehto tuomioistuinmenettelylle. Välimiesmenettely onkin suosittu ja vakiintunut tapa liike-elämässä syntyvien riitojen ratkaisemiseksi, ja välimiesmenettelyn edellyttämää välityslauseketta käytetään erityisesti yritysten välisissä kauppa- ja muissa sopimuksissa, osakassopimuksissa, yhtiöjärjestyksissä, yhteisöjen säännöissä sekä kansainvälisissä sopimuksissa.
Turun kauppakamarin välitysmenettely sopii erityisesti suomalaisten osapuolien välisiin riitoihin, joskin se soveltuu myös kansainvälisissä suhteissa käytettäväksi – menettelykieleksi voidaan valita myös jokin muu kuin suomi. Kansainvälisissä riidoissa käytettävissä on lisäksi useita muita välimiesmenettelyitä, kuten kansainvälisen kauppakamarin (ICC) menettely. Sekä kansallisissa että kansainvälisissä riidoissa on mahdollisuus käyttää myös Keskuskauppakamarin hallinnoimaa menettelyä.
Välimiesmenettely edellyttää sitä, että asianosaiset ovat sopineet menettelystä esimerkiksi kirjallisessa välityssopimuksessa tai yhtiöjärjestyksessä. Välimiesmenettely on mahdollinen vaihtoehto niissä riita-asioissa, joissa sovinto on sallittu – rikosasioihin menettelyä ei yleensä voida käyttää. Turun kauppakamari suosittelee, että välimiesmenettelyä haluavat käyttävät sopimuksissaan kauppakamarin julkaisemia mallivälityslausekkeita.
Turun kauppakamarin välimiesmenettelyn edut
Välimiesmenettely on pääsääntöisesti tuomioistuinmenettelyä nopeampi tapa riitojen ratkaisuun. Siinä annettu ratkaisu on välimiesmenettelyn osapuolia oikeudellisesti sitova, (yleensä myös kansainvälisesti) täytäntöönpanokelpoinen ratkaisu, eikä menettelyssä annettuun asiaratkaisuun voi hakea muutosta. Näin ollen välimiesmenettely on myös kustannustehokas tapa saada asia käsiteltyä. Turun kauppakamarin välimiesmenettelyssä on kiinnitetty huomiota myös hallinnollisten kustannusten minimointiin: kauppakamari ei hallinnoi menettelyä, vaan menettely määräytyy välimiesten johdolla välimiesmenettelylain mukaan.
Välimiesmenettely on joustava. Osapuolet voivat sopia välimiesmenettelyn paikasta, menettelyn kielestä, sovellettavasta laista ja välimiesten lukumäärästä. Osapuolilla on myös mahdollisuus vaikuttaa välimiesten valintaan ja valintaprosessiin: Välimiestä nimettäessä voidaan huomioida riidan erityispiirteet ja välimieheltä edellytettävä osaaminen – myös paikallinen asiantuntemus.
Turun kauppakamarin sääntöjen mukaisessa välimiesmenettelyssä asioita käsitellään luottamuksellisesti. Toisin kuin tuomioistuinmenettelyssä, riidan osapuolia koskevat tiedot, riidanratkaisumenettely tai asiassa annettava välitystuomio eivät ole julkisia.
Välimiesten nimeäminen
Turun kauppakamarissa on haluttu edistää elinkeinoelämän vaihtoehtoisien riidanratkaisumenetelmien kehittämistä sekä paikallisen asiantuntemuksen hyödyntämistä välimiesmenettelyssä. Kauppakamarissa toimii välityslautakunta, jonka tehtävänä on puolueettomana elimenä nimetä välimiehiä, kun välityssopimuksessa tai välityslautakunnalle muuten on annettu tehtäväksi välimiesten nimeäminen.
Välimiesmenettelysäännöissä on määräykset välityslautakunnan tehtävistä ja kokoonpanosta, välimiesten kelpoisuudesta ja esteellisyydestä sekä välimiesmenettelyn aloittamisesta ja menettelyn luottamuksellisuudesta.
Välityslautakunta voi valita välimieheksi vain esteettömän, puolueettoman ja riippumattoman henkilön, joka hallitsee itseään ja omaisuuttaan ja jolla on kysymyksessä olevalta alalta riittäväksi katsottava asiantuntemus. Välimiesoikeuden puheenjohtajaksi tai ainoaksi välimieheksi voidaan valita vain henkilö, jolla on tuomarin virkaan oikeuttava oikeustieteellinen tutkinto sekä kokemusta asianajajan, tuomarin tai muista käytännön lakimiehen tehtävistä, jollei lautakunta erityisistä syistä toisin päätä.
Välimiesmenettelyn aloittaminen
Turun kauppakamarin välimiesmenettelysääntöjen mukaan välimiesmenettely aloitetaan siten, että hakija toimittaa välimiehen nimeämistä koskevan kirjallisen hakemuksen välityslautakunnalle. Hakemukseen tulee sisältyä mm. riidan yksilöinti, alustava ilmoitus hakijan vaatimuksesta, hakijan hakemus välimiehen nimeämisestä ja ilmoitus hakijan mahdollisesti nimeämästä välimiehestä sekä jäljennös välityssopimuksesta.
Välityslautakunnan on tämän jälkeen varattava toiselle osapuolelle tilaisuus tulla kuulluksi sekä kehotettava tätä määräajassa antamaan lausunto. Toisen osapuolen annettua lausuntonsa, tai sitä varten asetetun määräajan kuluttua umpeen, lautakunnan tulee tämän jälkeen 30 päivän kuluessa määrätä välimiesoikeuden puheenjohtaja, välimies tai välimiehet.
Turun kauppakamarin välityslautakunta ei hallinnoi välimiesmenettelyä, vaan itse menettely määräytyy välimiesmenettelylain mukaan.
Hakijan on suoritettava hakemuksen jättämisen yhteydessä rekisteröintimaksu, jonka määräksi vuonna 2020 on vahvistettu 750 euroa.