Uusimmat
Spottivalossa: Turun eläinsuojeluyhdistys
Vuonna 1871 perustettu Turun eläinsuojeluyhdistys hoitaa vuosittain noin tuhat orpoa, sairasta ja loukkaantunutta eläintä.
Yhdistys tekee monipuolista ja laajaa käytännön eläinsuojelutyötä lemmikki-, hyöty- sekä luonnonvaraisille eläimille. Sen kohderyhmänä ovat kaikki eläinlajit, ja yhdistyksen toiminta-alue kattaa koko Suomen.
Suomen vanhimman eläinsuojeluyhdistyksen tarkoituksena on vastustaa eläinten huonoa kohtelua kaikissa sen muodoissa sekä opettaa suhtautumaan asiallisesti ja ymmärtäväisesti eläimiin. Yhdistyksen toimintaa ohjaavan periaatteen mukaan kaikki luonnonvaraiset eläimet pääsevät takaisin luontoon, kun heidät on hoidettu ensin kuntoon.
”Paitsi, että olemme Suomen vanhin eläinsuojeluyhdistys, 152 vuotta, olemme myös jäsenmäärältään ja toiminnan laajuudeltaan yksi maan suurimmista yhdistyksistä. Jo 70-luvulta asti olemme hoitoloissamme hoitaneet kaikenlaisia eläimiä. Hylätyille ja viranomaisten toimesta haltuun otetuille lemmikkieläimille etsimme uudet loppuelämän rakastavat adoptiokodit. Orvot, sairaat tai loukkaantuneet mutta hoidettavissa olevat luonnoneläimet saavat TESY:n hoitoloissa asianmukaista hoitoa, jonka jälkeen heidät päästetään takaisin luontoon”, kertoo puheenjohtaja Taru Säteri.
Turun eläinsuojeluyhdistyksen toiminnanjohtaja Britt-Marie Juup on toiminut yhdistyksessä yli 50 vuotta.
”Olen ollut Turun eläinsuojeluyhdistyksen jäsen seitsemänvuotiaasta asti. Sain jäsenyyden syntymäpäivälahjaksi eläinlääkäri-isoisältäni, joka oli itse monivuotinen TESY:n johtokunnan jäsen. Hän katsoi minua silloin syvästi silmiin ja pyysi aina puhumaan eläinten puolesta. Siitä saakka olen aina pyrkinyt auttamaan eläimiä. Yhdistyksessä olen toiminut vuodesta 1969 lähtien muun muassa vapaaehtoisena eläinpelastajana, Eläinten hätäkeskuksen päivystäjänä sekä hallituksen sihteerinä. Vuonna 2020 minusta tuli yhdistyksen ensimmäinen toiminnanjohtaja.”
Myös Säterillä on pitkä kokemus vapaaehtoistyöstä useiden eläinsuojeluyhdistysten kautta.
”Eläimet ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja olen tehnyt vapaaehtoistyötä monien eläinsuojeluyhdistysten kautta. Liityin TESY:n vapaaehtoisiin vuonna 2011. Vapaaehtoisena osallistuin aktiivisesti käytännön eläinsuojelutyöhön ja pian organisoin yhdistyksen vapaaehtoistoimintaa. Vuonna 2017 minut valittiin johtokuntaan ja samalla yhdistyksen puheenjohtajaksi. Olen toiminut myös eläinsuojeluneuvojana vuodesta 2013 alkaen ja vaikutan Suomen eläinsuojeluyhdistyksessä hallituksen jäsenenä.”
Lähes kokonaan lahjoitusvaroin toimivan yhdistyksen suurin vuosittainen haaste on taloudellinen.
”Toimintamme kustannukset vaihtelevat vuosittain 300 000 ja runsaan 400 000 euron välillä. Pääomatuloja lukuun ottamatta emme kuitenkaan pysty ennakoimaan seuraavan vuoden tuloja. Pyrimmekin kertomaan toiminnastamme mahdollisimman laajasti ja tehokkaasti, jotta saisimme mahdollisimman paljon eläinrakkaita lahjoittajia sekä testamenttaajia turvaamaan laajaa toimintaamme myös jatkossa.”
Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä Turun kaupungin, viranomaisten sekä turvakotien kanssa hylättyjen ja haltuun otettujen eläinten uudelleen sijoittamiseksi. Yhteistoimintaa järjestetään lisäksi esimerkiksi syrjäytymisvaarassa oleville. Vaikka toiminnan pääpiste on Varsinais-Suomessa, TESY saa yhteydenottoja myös muualta Suomesta erityisesti ympäri vuorokauden toimivan eläinten hätäkeskuksen kautta. Eläinten hätäkeskustoiminta pelastaa lähinnä luonnonvaraisia mutta myös muita hädässä olevia eläimiä ja toimii viranomaisten apuna eläinkäsittelytaitoja vaativissa tilanteissa.
Tulevaisuudessa yhdistys pyrkii laajentamaan toimintaansa entisestään avaamalla oman eläinlääkäriklinikan erityisesti vähävaraisten eläintenomistajien eläinten hoitamiseksi.
Tavoitteena on, että mahdollisimman monet sairaat eläimet saavat nopeasti ja edullisesti apua.
Terveisiä kauppakamarin jäsenille:
Toivomme, että yhdessä kauppakamarin ja sen jäsenistön kanssa löytäisimme hedelmällisen yhteistyön, jolla voisimme edistää tavoitteitamme ja taata toimintamme laajentamista kaikkien eläinten hyväksi.
Lue lisää: TESY – Turun Eläinsuojeluyhdistys